През 1926 година във Vogue се появила тази рисунка на

...
През 1926 година във Vogue се появила тази рисунка на
Коментари Харесай

Малката черна рокля на Коко Шанел навършва 90 години

През 1926 година във Vogue се появила тази рисунка на Коко Шанел, с която тя останала в историята на модата. Днес всички имаме сходна рокля в дрешника си, само че малко на брой знаят, че Коко Шанел не е измислила дребната черна рокля. Тя обаче направила освен това – основала легендата. Малката черна рокля била основана много преди Коко и през 20-те години на предишния век станала задоволително известна, с цел да може дизайнер с визия като Шанел да я трансформира в легенда. А историята е доста по-дълга.

Всичко почнало с модата на черния цвят. Още през ХVІ-ти век на територията на днешна Италия (къде другаде) миланските и венецианските търговци показали благосъстоянието си като носели черни облекла. По това време скъпите черни тъкани не избелявали, коствали доста скъпо и всички фешън облечени мъже ходели в черно. Италианците не просто създали настоящ този цвят – те измислили ефектни комбинации от разнообразни материи. Например на картината на Аниоло Бронзино по-долу, младият мъж е облечен с черен жакет с сечения, под които ефектно се демонстрира подплатата. Винаги можем да разчитаме на италианците да показват жанр и фешън въображение.



В средата на ХІХ-ти век императрица Евгения, която била испанка по генезис, въвела на мода черното и типично испанските кройки с кормила, дантелени шалове и черни рокли, които се казвали с сантиментални испански имена като „ Алхамбра “, „ Мадрид “, „ Ескориал “.За Шанел черният цвят означавал и още нещо. Това бил цвета на нейното детство. Тя криела произхода си толкоз грижливо, че и до през днешния ден доста епизоди от ранните й години са единствено хипотеза, само че сигурно се знае, че първите й години минали в подслон. Черната рокля, която през 20-те години била très Chanel преповтаряла съвсем униформите на възпитаничките на манастирските приюти – черни чорапи, бели маншети и бяла якичка. С тези облекла децата ставали изцяло идентични. Това била допустимо най-демократичната униформа, по едно и също време семпла и уместна както през деня, по този начин и вечер. Именно този голям капацитет на черните рокли употребила Коко.



Преди нея, обаче, с тъкмо такива рокли в обществото се появявали известните на цялостен Париж принцеса Люсиен-Мюра и мадам Патри. Дори в самия Vogue дами в черни рокли се появявали още от началото на 20-те, съпроводени непроменяемо с ласкави мнения като този: „ Благородната елементарност си остава главно предписание за елегантните дами. “

Вариантът на дребната черна рокля на Шанел се появил в октомврийския брой на Vogue през 1926 година. Роклята била с грижливо измислена кройка и чудесно съчетани бижута. На другия ден не се случила гражданска война, Коко не станала звезда за една нощ. Все отново тя била доста по-талантлива от противниците си и съумяла да наложи точно своята дребна черна рокля. Отнело й към две десетилетия, само че тя настойчиво повтаряла, че това е униформата на дамите с усет. И станало по този начин, че откакто сходни рокли преди Коко шиели и Пату, и Дрекол, и Вионет, и Ланвен и Лили Райх, светът запомнил единствено нейната. Малката черна рокля на великата Коко.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР