През 1920 г. цар Борис III връчва ордена Св. Св.

...
През 1920 г. цар Борис III връчва ордена Св. Св.
Коментари Харесай

Иван Вазов е единственият, който запазва ордена „Св. св. равноапостоли Кирил и Методий”

През 1920 година цар Борис III връчва ордена „ Св. Св. равноапостоли Кирил и Методий ” на патриарха на българската литература Иван Вазов. Той е единственият, който получава опцията да го задържи вечно. Орденът е основан от цар Фердинанд I по отношение на провъзгласяването на независимостта на България на 22 септември 1908 година

„ Орденът се връчва на държавни лица и е най-високият медал по това време в Царска България. Иван Вазов получава правото да не връща ордена след гибелта си, както се е предписание по това време ”, съобщи в изявление за БГНЕС Цветина Иванова, организатор на къщата-музей на Иван Вазов в София.

Високото отличие е връчено на патриарха на българската литература за 70 години от рождението му и 50 години креативна активност. На същия този ден Вазов е провъзгласен за национален стихотворец.

На днешния 22 септември се навършват 98 години от гибелта националния стихотворец Иван Вазов.

„ Един от най-важните и скъпи експонати е царският Указ, с който Вазов е разгласен за национален стихотворец. Указът е прочетен и връчен в Народния спектакъл. След като се връща в дома си Вазов излиза на балкона, с цел да поздрави натрупалото голям брой и осъзнава какъв брой доста е обичан от обществото ”, описа уредникът на къщата-музей.

Вазов изиграва значима роля за обществото, когато е подписан Ньойския контракт, чиято трагична 100-годишнина означаваме през 2019 година

„ Подписването на Ньойския контракт е същинска национална злополука за родината, защото България е победена и е принудена да заплаща големи репарационни отговорности, лишена e от войска. За българския народ е шокиращо, че 2 млн. наши сънародници остават отвън рамките на страната. В деня, в който е подписан Ньойския контракт, тук в София е отслужена панихида в памет на починалите български бойци. След като завършва молитвата хората непринудено се включват в шествие. Те вземат решение да дойдат до дома на поета, с цел да чуят какво ще им каже той в този тежък миг. Надявали са се той да им вдъхне убеденост и борбеност.

Всъщност да – това се случва. Когато стигат до тук, напълно покрай дома на Вазов, се намира постройката на Министерски съвет. Министрите излизат на балкона, с цел да се извърнат към събралото се голям брой. В този миг обаче един от участниците в това шествие споделя, че те са тук, с цел да чуят Вазов. В този миг писателят се намира в „ Юнион клуб “ със своя другар и биограф – проф. Шишманов и когато схваща, че се случва нещо към дома му се демонстрира на прозорчето на клуба и от там произнася своята вълнуваща тирада. Това са думи на кураж, на убеденост в българския дух, религия в националните идеали и вярата в това, че България ще продължи да се бори за правдивост ”, връща ни в това време Иванова.

Влизайки в къщата, намираща се на ъгъла на ул. „ Иван Вазов ” и „ Г. С. Раковски ”, като с „ машина на времето ” се пренасяме в една отминала ера.

„ Тук Иван Вазов изживява последните 26 години от живота си. Къщата е впечатляваща, тъй като са непокътнати стаите и уредбата, която е била в тях. На втория етаж може да се види кабинетът на Вазов, формалната приемна. Също по този начин стаята на Съба Вазова и спалнята на Вазов. На първия етаж е документалната експозиция и трапезарията ”, изяснява уредникът, до момента в който разхожда екипа ни в къщата.

Сред експонатите може да забележим един от първите телефони в България, неговото последно куче Буби, което е препарирано и се намира в кабинета му, бастуна му, персоналната му библиотека и доста други движимости, показващи какъв брой значим е бил той както за народа и Отечеството.

В тази постройка, в специфичен сейф, се съхраняват сърцето и мозъка на патриарха на българската литература, които се излагат при доста специфични случаи. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР