През 1897 г. се е състояла първата кинопрожекция в България,

...
През 1897 г. се е състояла първата кинопрожекция в България,
Коментари Харесай

В София е открит първият киносалон в България

През 1897 година се е състояла първата кинопрожекция в България, в заведението на Марин Чолаков в Русе. Собственик на кинематографическата машина и уредник на събитието бил Георги Кузмич. Той прожектира филмът Пристигането на влака на Братя Люмиер, както и филм показващ посрещането на цар Николай в Париж. Месец по-късно, на 22 март, се провежда и първата прожекция в София.
На 4 декември 1908 година в София е открит първият киносалон в България, втори в Европа. Първият български филм е „ Българан е галант “ на Васил Гендов, прожектиран за първи път май 1910 година
Комедията „ Българан е галант (джентълмен, кавалер) “ е първият български игрален филм[1]. Прожектиран е за първи път на 13 януари 1915 година и съгласно технологиите в киното по това време, филмът е черно-бял и " глух ". Сценарист, режисьор и реализатор на основната роля е Васил Гендов. Смята се, че филмът е изгубен и са останали едвам 1–2 фрагмента от него.
Елегантният и обичащ приключенията Българан среща на улицата млада дама и стартира да я ухажва. Тя взема решение да даде добър урок на натрапника и му предлага да я придружи до пазара, където прави покупки с великодушна ръка. Изненадана, тя открива, че не носи пари и моли ухажора си да ѝ даде назаем. Той се съгласява.
Дамата води Българан в първокласно заведение и за негова сметка поръчва скъпи питиета и закуски. После натоварва кавалера с пакетите и го повежда към дома си. По пътя среща своя брачен партньор и му предлага да извикат файтон и да освободят „ носача “. Двамата потеглят пред смаяния Българан, който получава дребна монета за осъществената услуга.
Първият български филм е плод на упоритостта, упоритостта и изключителната пристрастеност на Васил Гендов в кинематографа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР