През 1890 г. ветроходният кораб Марлборо“, натоварен със замразено овнешко

...
През 1890 г. ветроходният кораб Марлборо“, натоварен със замразено овнешко
Коментари Харесай

Мистерията с кораба „Марлборо“

 ветроходен транспортен съд

През 1890 година ветроходният транспортен съд „ Марлборо “, претрупан със замразено овнешко и вълна, дошъл от Нова Зеландия на пристанище Глазгоу. На борда се намирали 23 индивида екипаж и няколко пасажера, измежду които и една жена. След няколко седмици корабоплаване корабът липсващ в региона на нос Хорн.

Разследването, извършено от морските управляващи, не дало никакви резултати. Комисията заключила, че повода за гибелта на кораба станала мощна стихия, която по тези места бушпува триста дни в годината. Липсвали всевъзможни следи от плавателното средство.

Но 23 години по-късно „ Марлборо “ се появява ненадейно край крайбрежията на Огнена земя. Дългите години блуждаене не го били трансформирали, корабът изглеждал по този начин, като че ли преди малко бил издул платна. Всичко си било на мястото. Само че вместо хора, имало скелети в изтънели парцали.

Какво се било случило с кораба и неговия екипаж никой не можел да каже – вахтеният дневник бил затрупан с мъх и мухъл. Капитанът на кораба, който разкрил „ Марлборо “ наредил на хората си да преброят скелетите. Оказало се, че били с 10 по-малко, в сравнение с били регистрирани в листата на екипажа. Къде били останалите? Загинали по време на стихия или умрели от зараза или отравяне?

За страдание, времето не разрешило призрачния транспортен съд да бъде взет на буксир и да бъде докаран до пристанището. Но всичко, посочено в отчета на капитана, открит в „ Марлборо “, било доказано под клетва от очевидци на тази тайнствена история. Разказите на очевидци били протоколирани в Британското Адмиралтейство.

А по отношение на аргументите за гибелта на екипажа били пуснати разнообразни клюки. Някои считали, че членовете на екипажа вдигнали протест, умъртвили капитана и неговите помощници а по-късно в боязън от осъщественото оставили кораба – такива случаи били нередки. Други твърдели, че виновност за случилото носи дамата на борда.

Оттогава никой повече не срещнал „ Марлборо “ и по този начин и не се отдала опция да се ревизира достоверността на изложената от капитана информация.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР