През 1887 г. животновъд на име Мат Коулман забелязва огромни

...
През 1887 г. животновъд на име Мат Коулман забелязва огромни
Коментари Харесай

Колко големи могат да станат снежинките?

П рез 1887 година животновъд на име Мат Коулман вижда големи снежинки, паднали върху едно от пасищата му за добитък в западна Монтана по време на снежна стихия. Тогава Коулман оповестил, че снежинките са „ по-големи от съдове за мляко “. Това оповестява Live Science. 

С широчина от 38 см и дебелина от близо 20 см, тези колосални парченца сняг сега държат върха за най-големите снежинки, регистрирани в миналото, съгласно Световните върхове на Гинес. 

Live Science показва, че няма фотографски доказателства за големите снежинки. Рекордът повдига въпроса: допустимо ли е една снежинка да бъде с размерите на паница за хранене? И кой е най-големият размер, който в действителност може да доближи една снежинка?  

“Такива чудовищни капки сняг са необичайност, само че не е невероятно да ги сътвори природата ” показва Кенет Либрехт, професор по физика в Калифорнийския софтуерен институт.  

Snowflakes so big they cast shadows on the ground in the Tug Hill Plateau!! ❄️❄️❄️
SW Lewis County
— Mark Margavage (@MeteoMark)
Когато хората приказват за снежинки, това, което в действителност имат поради, са снежни кристали - единични кристали от лед, в които водните молекули се подреждат в шестоъгълен модел, което ги кара да имат  „ присъща шесткратна симетричност, която всички познаваме ", споделя Либрехт. 

Снежинките, въпреки това, могат да обгръщат всичко - от обособен снежен кристал до стотици или даже хиляди снежни кристали, които се разрушават и слепват във въздуха, до момента в който падат на земята, с цел да образуват клъстери или елементи, показва той. В регионите, в които е по-студено ги „ виждате като огромни топки, падащи от небето “, споделя Либрехт.

„ Тези топки не са снежни кристали. Хората ги назовават снежинки, само че аз обичам да ги назовавам топки, тъй като това е по-показателно, за тяхното оформление ", добавя той. 

Възможно прословутите големи снежинки, които Колман е видял в ранчото си за добитък преди повече от век, да са били просто куп ледени кристали, които са се сблъскали дружно, с цел да образуват една агрегирана снежинка, счита специалистът.  

How big can snowflakes get?
— Live Science (@LiveScience)
Типичният размер на снежния кристал обаче е доста по-малък, оповестява Live Science. 

След като прекарва огромна част от кариерата си в проучване и правене на снимки на снежни кристали, в това число писане на няколко книги и основаване на уеб страница, отдаден на тематиката, Либрехт споделя, че най-големият снежен кристал, който в миналото е забелязвал в дивата природа, е " колосален ". 

„ Най-големият кристал, който в миналото съм виждал беше огромен колкото стотинка “, споделя Либрехт. 

В неговата лаборатория, при следени условия, където няма вятър, който да раздробява снежните кристали във въздуха и температурите могат да бъдат настроени на идеалните - 15 градуса по Целзий – чудесни за формиране на снежни кристали, сподели Либрехт –  кристалите порастват до сходни размери. Причината, заради която снежните кристали надвишават този размер, се дължи напразно. 

Watching the snowflakes fall. Everything is white. Cold.
I like it when the world around freezes. Time cools down, thought falls asleep. Peace comes.

Love Winter.

TETRAFROST
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР