През 1886 г. мумията е открита от френския египтолог Гастон

...
През 1886 г. мумията е открита от френския египтолог Гастон
Коментари Харесай

Разкриха историята на крещящата мумия

През 1886 година мумията е открита от френския египтолог Гастон Масперо. Откритието е означено като "Човек Е ". Човекът е заровен във фараонската котловина на към 500 километра южно от Кайро. В региона има хора от кралското семейство, написа The Sun.

Саркофагът на "Човек Е " се разграничава от другите. Той е напълно елементарен и без никаква декорация. Мумията е обгърната в овча кожа, а в Древен Египет това животно се считало за нечисто. Археолозите били озадачени от появяването на "Човек Е ". Лицето му като че ли показва зов, излъчващ болежка и смут, което основава усещане, че индивидът умира в мъка. Експертите са разкрили пояснение.



Д-р Боб Брайър, археолог от Университета в Лонг Айлънд в Ню Йорк, откакто проучил мумията, твърди:

"На тази мумия работят две сили: едната - да се отърват от индивида, а въпреки това - да се опитат да го спасят ".

Д-р Захи Хауас допуска, че евентуално мумията е принцът, който опозорил фамилията. Затова е заровен до други членове на фамилията, само че затрупан с овча кожа. Д-р Хауас, някогашен министър на антикварите, декларира:

"В съзнанието на античната египетска нация с овча кожа би трябвало да бъде затрупан човек, в случай че той не е чист, в случай че той е направил нещо неприятно в живота си. Никога не бяхме виждали страдаща мумия. Това е извънредно и ни сподели, че нещо се е случило ".

Археолозите считат, че някой е желал мъртвецът да няма живот след гибелта.



Според една от версиите "Човек Е " е принц Пентевър, наследник на фараон Рамзес III и една от неговите съпруги. Според легендата Пентавър е обвинен в убийството на татко си. Древните документи от 12 век демонстрират, че една от съпругите на Рамзес III е била наказана за скрит план за убийството му, защото се е опитвала да сложи Пентевър на трона. Предполага се, че, когато този проект е открит, принцът е бил токсичен като наказване и тялото му била увито в овча кожа. Ако това съмнение е правилно, тогава "крещящото лице " може да е изразило болежка от действието на отровата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР