През 1886 г. мумията е открита от френския египтолог Гастон

През 1886 г. мумията е открита от френския египтолог Гастон ...

Разкриха историята на крещящата мумия.


През 1886 г. мумията е открита от френския египтолог Гастон Масперо. Откритието е означено като "Човек Е". Човекът е погребан във фараонската долина на около 500 километра южно от Кайро. В района има хора от кралското семейство, пише The Sun.

Саркофагът на "Човек Е" се различава от другите. Той е съвсем прост и без никаква украса. Мумията е обвита в овча кожа, а в Древен Египет това животно се смятало за нечисто. Археолозите били озадачени от появата на "Човек Е". Лицето му сякаш изразява вик, излъчващ болка и ужас, което създава впечатление, че човекът умира в агония. Експертите са открили обяснение.Д-р Боб Брайър, археолог от Университета в Лонг Айлънд в Ню Йорк, след като проучил мумията, твърди:

"На тази мумия действат две сили: едната - да се отърват от човека, а от друга страна - да се опитат да го спасят".

Д-р Захи Хауас предполага, че вероятно мумията е принцът, който опозорил семейството. Затова е погребан до други членове на семейството, но покрит с овча кожа. Д-р Хауас, бивш министър на антикварите, заявява:

"В съзнанието на древната египетска нация с овча кожа трябва да бъде покрит човек, ако той не е чист, ако той е направил нещо лошо в живота си. Никога не бяхме виждали страдаща мумия. Това е необичайно и ни каза, че нещо се е случило".

Археолозите смятат, че някой е искал мъртвецът да няма живот след смъртта.Според една от версиите "Човек Е" е принц Пентевър, син на фараон Рамзес III и една от неговите съпруги. Според легендата Пентавър е заподозрян в убийството на баща си. Древните документи от 12 век показват, че една от съпругите на Рамзес III е била осъдена за заговор за убийството му, тъй като се е опитвала да постави Пентевър на трона. Предполага се, че, когато този план е открит, принцът е бил отровен като наказание и тялото му била увито в овча кожа. Ако това предположение е вярно, тогава "крещящото лице" може да е изразило болка от действието на отровата.

Източник: fakti.bg