През 1882 г. правят първия й химичен анализВаня Недялкова, ТРУД,

...
През 1882 г. правят първия й химичен анализВаня Недялкова, ТРУД,
Коментари Харесай

Водата в Хисаря запазва младостта

През 1882 година вършат първия й химичен разбор


Ваня Недялкова,
ТРУД, Пловдив
 Водата от новата колонада резервира младостта. Водата от новата колонада резервира младостта.
България е измежду най-богатите страни на минерална вода в Европа. При това най-малко 90% от изворите ни са подобаващи за лекуване и профилактика на стотици заболявания. За да се възползва страната ни по-пълноценно от това благосъстояние Министерство на туризма провежда взаимно с в. “Труд ” поредност от кръгли маси, на които браншът, специалистите в балнео туризма и представители на общините да намерят най-подходящата форма за рекламата на минералните ни води отвън границите на България. За задачата от ведомството са изготвили 7 спа маршрута, които ще бъдат промотирани през идващите години в медиите и онлайн пространството. Следващата среща е през юни в Община Варна. В. ”Труд ” ще показа част от дестинациите в поредност материали.

Минерални извори с друга температура и химичен състав лекуват в Хисаря и крият героични и сантиментални митове. Известно е, че градът е един от най-старите курорти у нас, само че малко хора знаят, че точно тук е изработен първият у нас химичен разбор на минерална вода. Това се е случило през 1882 година, когато държавното управление на Източна Румелия издава “Правилник за употреба на хисарските бани ”, с който се слага началото на проведеното водолечение в страната.

Хисарските минерални води имат изключителни лечебни свойства, което се дължи освен на химичния им състав, а и на комбинацията с чистата природа и изключително мощната сила на мястото. “Водата тук се пие като обред – постепенно, осмислено, с признателност ”, споделят локалните хора.

За облекчение на гостите на Хисаря Туристическият информативен център предлага маршрут, който води до четири емблематични за града чешми.

Първият извор още от Средновековието носи името името “Момина баня ”. Според преданието дъщерята на локалния шеф обичала да се къпе в извора отвън крепостните стени. Когато градът бил атакуван от врагове и портите на крепостта се затворили, болярската щерка и приятелките й останали при извора. За да не бъдат пленени, девойките предпочели да се удавят в топлия извор. Оттогава през нощта се чува плисване на вода в банята и се има вяра, че девойките излизат от извора и танцуват.

Водата от извор “Момина баня ” е с най-високо наличие на радон – 160 Ем, и температура 47 градуса, което я прави изключително потребна за лекуването на бъбречно-урологични болести и болести на опорно-двигателния уред. Водата е алкална, слабоминерализирана, хидро-карбонатно-натриева и флуорна, без цвят и аромат, с прелестен усет.

Най-вкусната хисарска минерална вода е от извор “Момина сълза ”. Тя е едва минерализирана, със наличие на доста микроелементи – манган, цинк, кобалт, мед и други, така наречен “метални витамини ”. Водата се употребява единствено за питейно лекуване, и то най-вече на стомашно-чревни болести. Извира с температура 42 градуса.

Легендата споделя, че една красива българка отказвала да стане наложница на локалния турски бей. За да я унизи, той я заставил да сервира гола на гостите му. Девойката го направила, само че когато се изправила пред него, стоварила тежкия поднос със сладкиши върху главата му и го умъртвила. За постъпката си била осъдена да изгори на клада. Когато пламъците обхванали голото тяло, от очите й се отронили две топли сълзи. От тях бликнал извор, който хората нарекли “Момина сълза ”.

В непосредственост е дребната чешмичка Стублата – с най-хладката минерална вода в града – 31 градуса. От незапомнени времена хората я употребяват за промиване на очите.

Най-новата Колонада черпи вода от Извора на младостта с температура 51 градуса и високо наличие на метасилициева киселина, която забавя процесите на стареене на клетъчно равнище. Препоръчва се за стомашно-чревни болести.

Питейното лекуване с хисарска минерална вода подкрепя изхвърлянето на токсините и по този начин се усъвършенства работата на вътрешните органи. Другият вид е лекуването в перлени, вихрови и галванични вани, с подводни разтривки, с добавка на етерични масла, морски и фитопродукти. Ваните с естествена минерална вода не се разреждат, имат естествена температура 35-40 градуса. Въздействат върху голямо количество кожни рецептори и рефлекторно повлияват огромен брой болести, отстраняват напрежението и умората и укрепват нервната система.

И защото лечебните свойства на хисарските минерални води са били познати още на римските императори, в града има куп находки от това време. Сред тях са Римската гробница от 4. век, Римските императорски терми от 3. век, Археологическият резерват – крепостна стена, остатъци от римски вили, дворци и публични здания, ситуиран в хубав парк, и Археологическият музей. От по-ново време са красивите църкви “Св.Пантелеймон ” и “Св.Димитър ”, а има още доста забавни места, които всеки открива за себе си.

Инвеститори желаят да строят комплекси в района


Минералната вода в село Ягода е измежду най-лековитите в Европа


Подходяща е за спортисти

Венета Ангелова,
ТРУД, Стара Загора
 Уникалната баня в село Ягода следва да бъде реновирана Уникалната баня в село Ягода следва да бъде реновирана
Минералната вода в село Ягода, община Мъглиж, извира с температура 54 градуса. Тя е доста подобаваща за лекуване на кожно-венерически болести, неврологични болести, хронични заболявания на периферната нервна система, предлага се за възобновяване на спортисти. Минералната вода обаче не е добра за пиянство поради високо наличие на флуор. Интересът на вложителите е ориентиран към създаване на спа комплекси и центрове за възобновяване и за долекуване на болести на опорно-двигателния уред и други В околните 3 – 4 години се чака в село Ягода да бъдат направени съществени вложения, заяви зам.-кметът на община Мъглиж доктор Душо Гавазов.

Емблема на курортното село е издигнатата сред 1928 година И 1934 година постройка на банята, която е забележителна и с забавната си архитектура. От доста години паметната постройка пустее, само че с помощта на напъните на общинското управление ремонтът й към този момент е приоритет и на държавни институции. Подписано е съглашение, с което Министерството на районното развиване обезпечава 24 хиляди лв. за изработването на план, а министърът е поел ангажимент да бъдат обезпечени също и нужните 1,5 млн. лв. за цялостното реновиране и стартиране на банята в употреба.

Селото се намира на 15 – 20 минути с автомобил от Стара Загора и Казанлък. Двата града имат богато културно-историческо завещание, с което гостите на комплекса могат да се срещнат. Да преминат по античната улица в Стара Загора, която води до най-модерния районен исторически музей в България, който предлага богата експозиция от артефакти. В Стара Загора се намират и най-добре проучените неолитни жилища в Европа.

Много забавна е Казанлъшката гробница, която е в листата на ЮНЕСКО. Край Града на розите се намират социализираните тракийски гробници Хелвеция, Грифони и Светицата, в която археологът Георги Китов откри златната маска на Терес. Достъпна за гости е също и гробницата Голямата Косматка, в която е открита бронзовата глава на цар Севт III, дружно с още доста артефакти.

7-те извора дефинират националното значение на курорта


В Павел баня се грижат за опорно-двигателния уред


В село Габарево е отсядал Левски

 В Павел Баня лекуват сполучливо болести на периферната нервна система и опорно-двигателния уред В Павел Баня лекуват сполучливо болести на периферната нервна система и опорно-двигателния уред
Заради термалните си води Павел баня е избран като балнеоложки център с национално значение. От седем естествени сондажи извират минерални води с температура от 50 до 61 градуса с общ дебит 950 литра в минута. Те са едва минерализирани, хипотермални, радонови, силициеви и флуорни. Препоръчват се за лекуване на дегенеративни и възпалителни ортопедични болести на опорно-двигателния уред, проблеми на периферната нервна система, на гръбначния мозък и други

Община Павел баня предлага и забавни туристически направления за своите посетители. В село Турия се намира родната къща на огромния български публицист хуморист, художник и краевед Димитър Чорбаджийски – Чудомир, която в този момент е музей.
В село Габарево може да бъде посетена Джанановата къща, в която през 1869 година Васил Левски е основал локален революционен комитет. Отворена за гости е и Радучевата къща, в която Апостола на свободата е намирал заслон. В центъра на селото се намира каменната черква “Св. Георги Победоносец ”, издигната през 1895 година

Как се създават етерични масла, туристите могат да следят в случай че посетят етнографския комплекс “Дамасцена ” в село Скобелево, който разполага със старинна и със модерна дестилерия за розово масло и розова вода. Гостите имат опция да опитат усета на обичайна гюловица, ракия от розов цвят, и да се насладят на неподражаемия мирис на маслодайната българска роза. В община Павел баня има голям брой туристически направления, водещи до Кадемлийското пръскало, Бабското пръскало, Триногата и други

Туристите могат да видят тракийски находки и къщата на Хаджи Димитър


Cамо в Сливен вършат субаквална вана на Балканите


Ползвате и отстъпки от Национален осигурителен институт

Росица Николова,
ТРУД, Сливен
 На Сливенските минерални бани има павилион с социална чешма, където всеки може да опита от лековитата вода. На Сливенските минерални бани има павилион с социална чешма, където всеки може да опита от лековитата вода.
Съставът на минералната вода в Сливенските минерални бани се приближава до световноизвестните френски води „ Монестиер де Клермон ” и „ Сен Люк ”. Тя е гореща, с температура от 48 градуса, хидрокарбонатно-сулфатно-натриева и калциева, леко флуорна. Подходяща е за стомашно-чревни, чернодробно-жлъчни и болести на опорно-двигателния уред и на периферната нервна система. Използването й би трябвало да става единствено по лекарско наставление: питейно, външно – в басейни, вани или душове.

Единствено на Балканите тук се предлага субаквална вана в държавния санаториум „ Жива вода ”. Продължителността й е 30 минути, организира се в особено помещение във вана с топла вода, промива шлаките и токсините в човешкото тяло и е изцяло безболезнена. В Сливенските минерални бани можете да се лекувате с луга, да извършите разтривки под вода и в това време да ползвате отстъпки по програмата на Национален осигурителен институт.

В Сливен гостите могат да видят оригиналите на тракийски находки – златна маска на състоятелен държател, фиали за вино, сребърни ритони и други богати гробни, антични блага, както и дамски кожени обувки на 1900 години. В Града под Сините камъни се намира Националният музей на текстила. Вратите на къщите-музеи на Хаджи Димитър и Добри Чинтулов и галериите също са измежду най-посещаваните от туристите.

Римските терми са измежду най-добре непокътнатите в страната


Старозагорските минерални бани – място за релакс и профилактика


Повлиява стомашни и чревни заболявания

 Лечебните сили на водата в Старозагорските минерални бани са познати още от древността Лечебните сили на водата в Старозагорските минерални бани са познати още от древността
Водата в Старозагорски минерални бани е подобаваща за профилактика на болести на опорно-двигателния уред, периферната нервна система, гинекологични, бъбречно-урологични, стомашно-чревни и чернодробно-жлъчни заболявания. Съдържа сулфати, калций, хидрокарбонати, магнезий и други микроелементи и извира с температура 40 градуса от 1600 метра дълбочина.

В спа и уелнес комплексите в курорта се оферират балнео процедури, луголечение, електротерапия, подводни разтривки, минерални вани, кинезитерапия, парна баня с йодни пари, сауна и други Както и отлични благоприятни условия за спорт, планински туризъм и развлечение.

Край село Старозагорски бани се намира местността Богородична стъпка, която се счита за лековито и свято място и събира хиляди гости. В скалите има хлътналост, която прилича голяма човешка стъпка и събира вода, която в никакъв случай не пресъхва. Според легендата, на това място е имало езическо светилище, на което са осъществявани разнообразни ритуали. По самодейност на починалия към този момент дядо Нейчо, гражданин на от селото, и благодарение на спонсори е построен православен параклис.

В региона на Старозагорските бани има и голям брой екопътеки, тъй че след процедурите туристите няма да скучаят сигурно. Подходящи за разходки и отдих са и прохладният парк в центъра и езерото, което е атрактивно и с богата флора и фауна.

През 1955 и 1964 година са проучени римските терми, които се намират в центъра на селото. Те са едни от най-големите и най-добре непокътнатите в страната. Построени са върху повърхност от към 2500 кв. м. и включват три басейна, две съблекални, вестибюли и светилище на богините-нимфи.

В региона има доста забележителности


В Хасковски минерални бани борят заболяването на Брюгер

 Откритият плувен басейн с минерална вода е измежду обичаните от туристите и гостите места. #Снимка община Минерални бани Откритият плувен басейн с минерална вода е измежду обичаните от туристите и гостите места. #Снимка община Минерални бани
В рекламните брошури постоянно може да се прочете: Не е нужно да пътувате 1400 км, нито пък да носите пълен портфейл, с цел да изпитате лечебната мощ на водата в фамозните Карлови Вари. Българските Карлови Вари се намират в село Минерални бани, единствено на 18 км от Хасково, а съставът на водата е непосредствен до този на изворите в чешкия курорт. Селото е център на дребна община, само че се трансформира в огромен народен курорт с над 35 хотела и къщи за посетители, със СПА и лечебни процедури, част от които по Национален осигурителен институт.

Минералната вода е хипертермална, с температура сред 54 и 59 градуса и блика от 14 извора. Характеризира се като калциева, флуорна и сулфатно-натриева. Лекува разнообразни ревматични, гинекологични, опорно-двигатели болести, периферно-съдови проблеми, а също и заболяването на Бюргер. Последният факт е значим, защото курортното населено място е едно от трите места в света, където пациентът може да откри лек за това заболяване. Освен физиотерапия, лекуване и СПА-процедури в хотелите, за жителите и гостите на комплекса работи и социална минерална баня. Има и огромен открит, плувен басейн.

Общината е ситуирана в Източните Родопи, има мек климат, чиста природа заради неналичието на огромни предприятия. Местните хора акцентират, че регионът е подобаващ за “зелени учебни заведения ”. Неслучайно след повредата на атомната централа в Чернобил, тук са били изпращани за профилактика в продължение на две години 200 деца от Минск, Беларус. Гостите могат да се разходят по екопътеките в района или да посетят феномена “Орлови скали ” и резерватът “Борака ” с вековна борова гора. До село Спахиево се намира етественото находище от див божур и момина сълза. “Стъпката на Богородица ” е диря от римската ера – античен саркофаг или стъпка на бягащата Богородица, съгласно преданията, която сбъдва стремежи. Тракийският паметен комплекс “Алтън тепе ” е до село Ангел челник, а Перперикон – единствено на 50-ина км.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР