През 1878 година, непосредствено след Освобождението, Иван Вазов е преместен

...
През 1878 година, непосредствено след Освобождението, Иван Вазов е преместен
Коментари Харесай

Вазов в Русе

През 1878 година, директно след Освобождението, Иван Вазов е изместен от Свищов, където работи като преводач при губернатора Найден Геров, в Русе – на същата служба при съветския военачалник Акимов.

“Живота си в Русе – споделя Вазов на професор Иван Шишманов, - съм описал в детайли в романа “Нова земя”/ по- тъкмо във втората му част/. Цялата ми работа в канцеларията на губернатора Акимов се състоеше в това да давам в края на месеца общ доклад за произшествията в Русенската губерния. Но тая предприемчивост не ме задоволяваше, тъй като желаех да напредна по работа в някаква по- сериозна работа. Когато загатнах това на генерала, който доста благоволеше към мене, той се усмихна и ми сподели: “Батюшка, за какво Ви е повече работа? Та Вие сте стихотворец и аз Ви оставям време да пишете!”

Като щатен преводач Вазов съпровожда военачалник Акимов при постоянните му обиколки из Русе и Русенската губерния.Според признанията на самия стихотворец той водел в този най-цивилизован и европейски български град “доста гръмък и радостен живот”. А по това време в Русе има доста заведения за хранене, клубове и богати домове, в които постоянно се дават приеми, салонни концерти и балове. Заплатата му стигала освен да поддържа майка си, Съба Вазова, само че и да се облича доста елегантно, по последната европейска мода. По сведения на старите русенци Р. Върбанов и Ц. Доганов, той живеел чартърен в центъра на града, в къщата на богатия търговец Андон Златев по улица “Икономова”/ днешната “Духовно възраждане” зад Съдебната палата/ № 23, на която в този момент има паметна плоча.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР