През 1863г. е открита първата линия на Лондонското метро, което

...
През 1863г. е открита първата линия на Лондонското метро, което
Коментари Харесай

На този ден: Щурмувано е Народното събрание

През 1863г. е открита първата линия на Лондонското метро, което е първото метро в света. 
Прочетете още
През 1920г. Обществото на народите организира първата си среща, на която ратифицира Версайския контракт за края на Първата международна война. Обществото на народите цели да резервира мира и да не се стига до нова война. Основоположник на концепцията за основаването на обществото е американският президент Удроу Уилсън. 

През 1944г. е осъществена шестата бомбардировка над София от страна на британско-американската авиация. Тя е и най-страшната. В резултат на дневното и нощното нахлуване над София умират 947 индивида и са ранени 710. Тежко ударени са 3731 здания - разрушени 93 държавни и 3211 частни здания и 427 са полуразрушени. Съобщителната и водоснабдителна мрежа са прекратени, пламтят южното крило на Народния спектакъл, постройката на Българска академия на науките, прилежащите сгради... Хвърлените бомби над София са общо 1784. Жестоките въздушните удари на 10 януари мощно разстройват публичния живот в столицата и стартира евакуация. До 16 януари 300 000 поданици напущат града. 



През 1946г. се състои първото Общо заседание на Организация на обединените нации, на него са показани 51 страни. 

През 1990г. Китайската национална република подвига военното състояние, въведено след събитията на площад „ Тянънмън “ през юни 1989 година

През 1996г. Народното събрание отхвърля втори избор на съмнение към кабинета на Жан Виденов, препоръчан от Съюз на демократичните сили поради зърнената рецесия.

През 1997 година при един от най-големите митинги в България е проведеното протестно шествие на опозицията против ръководещата Българска социалистическа партия прераства в взлом на постройката на Народно заседание на България; полицията разгонва със мощ стачкуващите. Има ранени, в това число и някогашният министър председател от демократичните сили Филип Димитров.

Роден е един от най-големите съветски поети Алексей Толстой. На днешната дата са родени още английският рок артист Род Стюарт, един от най-великите боксьори Джордж Форман, който се бие против титана Мухамед Али в Заир в една от най-великите боксови борби за всички времена, извоювана от Али. Днес е роден и единственият българин играл в НБА и сега ръководител на баскетболната ни федерация Георги Глушков. Родена е и певицата Тони Димитрова. 

На днешната дата преди 9 години си отива огромният български артист Георги Найденов известен като Гого от Тоника. 



 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР