През 1850 г. в турската столица започва заседание на Висшия

...
През 1850 г. в турската столица започва заседание на Висшия
Коментари Харесай

Денят 3 август в българската история

През 1850 година в турската столица стартира съвещание на Висшия правосъден съвет и на административния съвет при Високата врата, на което се преглеждат отчетите на изключителния султански делегат във Видинския санджак Али Риза паша и жалбите на локалното българско население. Предложено е да се сътвори специфична комисия, която да изследва в детайли обстановката и да предложи съответен метод за решение на противоречивите въпроси. През 1868 година Австро-унгарските управляващи трансферират Любен Каравелов в пандиза в Будапеща.
1902 година - приключва десетият конгрес на македонската емиграция в София, почнал на 28 юли. Възникват два комитета: първият – на Стоян Михайловски и ген. Иван Цончев под въздействие на Двореца, а вторият – на Христо Станишев и Тома Карайовов под въздействие на Вътрешната организация. През 1903 година - открита е Крушовската Република. За неин ръководител е определен Никола Карев. Революционната власт в Крушево е открита по време на Илинденско-преображенското въстание, показани са всички народности и религиозни групи. През 1947 година - приключва визитата на държавна делегация отпред с Георги Димитров в Югославия, почнала на 27 юли. В Блед Димитров и Тито разискват контракт за другарство, съдействие и взаимопомощ сред двете страни, въпроси на стопанското съдействие, превоза, двувластните парцели и някои митнически облекчения. В центъра на вниманието е и македонският въпрос – реализирана е договореност за " културно доближаване " на популацията в Пиринския край с НРМ посредством основаване на " македонски спектакъл ", " македонски книжарници " и проучване в учебно заведение на " македонски език и история ". Решено е да не се води агитация за неотложно присъединение на Пиринска Македония към МНР, а този акт да се обвърже с подписването на съюзен контракт и връщането на Западните околности на България. През 2014 година двама души умират, а над 800 са евакуирани от врачанското градче Мизия, сполетяно от невиждано водно злополучие, което за няколко часа потопява къщи, животни и мебелировка.

На 3 август са родени: Калина Малина (псевдоним на Райна Иванова Радева-Митова) –писателка, авторка на доста творби за деца и юноши; Крум Дрончилов –географ и етнограф. На тази дата умират: Марин (Марио) Тодоров Жеков –художник маринист, сценограф; Стоян Николов Михайловски –писател и стихотворец сатирик.

2014 година
Двама души умират, а над 800 са евакуирани от врачанското градче Мизия, сполетяно от невиждано водно злополучие, което за няколко часа потопява къщи, животни и мебелировка. След проливните дъждове предната събота локалната река Скът излиза от коритото си и залива 3-хилядния град, където в нощта против неделя е настава същински призрачен сън. На места равнището на водата стига три метра, а в някои региони стига близо 5 метра вода.

2010 година
Министърът на културата на Република България връчва оценката на Министерството на културата „ Златен век “ на арменския дипломат в България Сергей Манасарян.

2006 година
40 Народно заседание ратифицира Конвенцията на Организация на обединените нации против корупцията.

2005 година
Президентът на Република България присъжда медал „ Стара планина “ първа степен на Сие Ханшън ексклузивен и пълномощен дипломат на Китайската национална република в Република България, „ за извънредно огромните му заслуги за развиването и укрепването на двустранните връзки и във връзка окончателното му тръгване от страната “.

2000 година
По искане на Демократичната левица 38-то Народно събрание организира изключително съвещание по отношение на откритите специфични разследващи средства в жилището на основния прокурор. На 28 юли 2000 година Военна прокуратура открива в дома на основния прокурор Никола Филчев подслушвателни устройства. Новината е обявена с факс до медиите. В нея се споделя, че в апартамент от същия жилищен блок, населяван от пенсионирания чиновник на СОТИ Пламен Арсов, е открита така наречен “базова станция ”. Тя е връзката сред подслушвателната техника, вградена в жилището на Филчев, и централата на СОТИ в постройката на Министерство на вътрешните работи. Подслушвателната централа е обвързвана с още четири жилището, измежду които този на депутатката от Българска социалистическа партия Дора Янкова и на различен прокурор.

2000 година
Ражда се първото бебе в България, заченато по метода ин витро от замразен ембрион.

1980 година
В Москва са закрити XXII Олимпийски игри, бойкотирани от западните страни. В тях България взе участие с 289 спортисти, които печелят 8 златни, 16 сребърни и 17 бронзови медала и заемат 3. място в крайното класиране.

1976 година
Политбюро на Централен комитет на Българска комунистическа партия приема решение " За по-нататъшно възстановяване на рецензията в средствата за всеобща информация ".

1952 година
Закрити са ХV Олимпийски игри в Хелзинки, които са открити на 19 юли. По време на Олимпиадата България печели първия си олимпийски орден – бронзово отличие за боксьора Борис Георгиев. Страната ни заема 42. място в крайното класиране.

1950 година
Политбюро на Централен комитет на Българска комунистическа партия взема решение да се дадат инструкции на административните управляващи " да се насърчава по всевъзможен начин изселването в Турция на турското население и на първо място от родопските гранични региони ", а оставащите в страната турци да бъдат изселени в Северна България, с цел да се подсигурява сигурността на южната граница и се обезпечи събирането на тютюна.

1948 година
Публикуван е декрет за закриване на непознатите учебни заведения в България.

1947 година
Завършва визитата на държавна делегация отпред с Георги Димитров в Югославия, почнала на 27 юли. В Блед Димитров и Тито разискват контракт за другарство, съдействие и взаимопомощ сред двете страни, въпроси на стопанското съдействие, превоза, двувластните парцели и някои митнически облекчения. В центъра на вниманието е и македонският въпрос – реализирана е договореност за " културно доближаване " на популацията в Пиринския край с НРМ посредством основаване на " македонски спектакъл ", " македонски книжарници " и проучване в учебно заведение на " македонски език и история ". Решено е да не се води агитация за неотложно присъединение на Пиринска Македония към МНР, а този акт да се обвърже с подписването на съюзен контракт и връщането на Западните околности на България.

1934 година
Започва общинска промяна. След преврата на 19 май 1934 година всички общински препоръки са разпуснати и е издадена Временна разпоредба за ръководството на общините. Решенията на техните непрекъснати наличия подлежат на одобряване от органите на изпълнителната власт. Общините са лишени от автономност и са превърнати в най-малките административни поделения на страната, окрупняват се и броят им е понижен повече от три пъти (около 800).

1921 година
На 3 и 4 август в София е извършен конгрес на " положителния щемпел " за българите католици от източен и западен ритуал и е учреден комитет " Добър щемпел ", който от 8 май 1924 година стартира да издава католическия в. " Истина ".

1909 година
Започва учредителният конгрес на Българската народнофедеративна партия от дейци на левицата във ВМОРО (серчани) въз основата на манифеста от 18 юли и на проектопрограмата от 14 август 1908 година Българска национална федеративна партия е политическа групировка, учредена в Солун след Младотурската гражданска война от 1908 година Създадена е по самодейност на дейци от македоно-одринското придвижване, групирани към Яне Сандански (Серската група). Учредителният й конгрес се организира в интервала 3-10 август 1908 година в наличието на 33 делегати от Серско, Солунско и Струмишко. Оформят се две крила. Едното господства в Централното бюро: Димитър Влахов, Лазар Томов, Христо Янков и други (леви социалисти). Печатният му орган е в. " Народна воля " (1909-1910 г.). Другото е отпред с Яне Сандански и Христо Чернопеев. През януари 1910 година Централното бюро изключва второто крило. Конгресът приема главните документи на партията – стратегия, правилник и няколко резолюции. Партията издига като своя платформа решаването на македонския въпрос в рамките на една източна федерация. Настъпилите различия в редовете й провокира свикването на ексклузивен конгрес през април 1910 година, на който се избира ново управление, без да се вършат основни промени в програмата й. Разтурена е от младотурското държавно управление през август 1910 година

1903 година
Установена е Крушовската Република. Тя съставлява революционна власт, открита в Крушово и кулминационната й точка е Илинденско-Преображенското въстание от 1903 година За неин ръководител е определен Н. Карев. В Крушовската Република са въплътени революционно-демократичните и интернационалистически правила на Г. Делчев и неговите най-близки сподвижници. В откритата в града революционна власт са показани всички народности и религиозни групи. В шестчленното управление влизат по двама представители на българите, власите и турците. За ръководител на краткотрайното държавно управление е определен Вангел Дину. За късия интервал на своето битие (10 дни) Крушовската Република се пробва да развие най-разнообразна активност. Създаден е специфичен революционен съд, който произнася сурови присъди против предатели и шпиони, само че по отношение на мирното население той се отнася хуманно.

1902 година
Завършва десетият конгрес на македонската емиграция в София, почнал на 28 юли. Възникват два комитета: първият – на Стоян Михайловски и ген. Иван Цончев под въздействие на Двореца, а вторият – на Христо Станишев и Тома Карайовов под въздействие на Вътрешната организация.

1868 година
Австро-унгарските управляващи трансферират Любен Каравелов в пандиза в Будапеща.

1850 година
В турската столица стартира съвещание на Висшия правосъден съвет и на административния съвет при Високата врата, на което се преглеждат отчетите на изключителния султански делегат във Видинския санджак Али Риза паша и жалбите на локалното българско население. Предложено е да се сътвори специфична комисия, която да изследва в детайли обстановката и да предложи съответен метод за решение на противоречивите въпроси.

На тази дата са родени:

1898 година
Родена е Калина Малина (псевдоним на Райна Иванова Радева-Митова) – българска писателка, авторка на доста творби за деца и юноши. Съпруга на литературния критик Д. Б. Митов. Следва в Историко-филологическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски ", само че прекъсва заради липса на средства. През 1918 година работи като учителка в Етрополе. Завършва Висшия педагогичен институт в София през 1921 година Сътрудничи на детските издания. Авторка е на разкази, на поетични книги и романи. През 1929 година основава първия разказ за деца в България – “Златно сърце ”. Превежда художествена литература от френски и съветски език. Умира на 4 януари 1979 година

1898 година
Роден е Крум Дрончилов – български географ и етнограф. Завършва география и етнография в Берлинския университет с докторат (1909-1914 г.). Преподавател е в СУ “СВ. Климент Охридски ”. Член е на Българския археологически институт от 1924 година Изследванията му са в региона на антропологичните и областно-географските изследвания: " Материали за антропологията на българите. I. Македонските българи " (1921 г.), " Бурел. Антропогеографски проучвания " (1923 г.), " Предисторически черепи от България " (1924 г.). Умира на 12 ноември 1925 година

На тази дата умират:

1955 година
Умира Марин (Марио) Тодоров Жеков – български художник маринист, сценограф. Роден е на 16 септември 1898 година в Стара Загора Учи в Държавното художествено-индустриално учебно заведение в София (1918-1919 г.). Член е на Дружеството на южнобългарските художници от 1920 година Рисува най-вече пейзажи, отдадени на морето, планината и старите български градове. Пътува в чужбина, рисува пейзажи от Ривиерата, Цариград, Дубровник, Кавала. Негови произведения са " Старият пристан " (1937 г.), " Пейзаж от Несебър ", " Остров “Св. Анастасия ", " Рибарски лодки " (1941 г.), " Пейзаж Бунарджика " и други Прави сценографски планове за постановки, които са осъществени на сцената на Пловдивския спектакъл в интервала 1927-1941 година Такива са плановете за " Майстори " от Р. Стоянов (1928-1929 г.), " Албена " (1929-1930 г.) и " Милионерът " (1930-1931 г.) от Й. Йовков, " Свекърва " от А. Страшимиров (1931-1932 г.), " Вражалец " от Ст. Л. Костов (1932-1933 г.) и други

1927 година
Умира Стоян Николов Михайловски – български публицист и стихотворец сатирик. Роден е на 7 януари 1856 година в Елена. Син е на Н. Михайловски и племенник на Иларион Макариополски. Завършва Галатасарайския колеж в Цариград (1872 г.) и правни науки в Екс (1879 г.). Той е арбитър, журналист, преподавател и професор. Напуска университета в навечерието на Руско-турската освободителна война и се връща в България. Работи като юрист в Свищов, Търново, София (до 1879 г.). Главен редактор е на в. “Народен глас ” в Пловдив (1880 г.). Завършва образованието си във Франция (1883 г.). Преподава френски език и литературна история в СУ “Климент Охридски ” (1892-1895 г.). Доцент е по всеобща литературна история (1895-1899 г.). Дописен член на Българска академия на науките (от 1882 г.) и автентичен член на Българска академия на науките от 1898 година Стоян Михайловски е депутат в III Велико народно събрание (1886-1887 г.). Заради публикацията “Потайностите на българския замък ”, оповестена във в. “Ден ” (1904 г.) е наказан и уволнен. По-важните му творби са “Поема на злото ” (1889 г.), “Novissima verba ” (1889 г.), “Сатири ” (1893 г.), “Философски и сатирически сонети ” (1895 г.), “Книга за българския народ ” (1896 г.), “Когато боговете се смеят ” (драма, 1922 г.) и други Много известни са неговите басни. Автор е на известния български химн за св. св. Кирил и Методий “Върви, народе възродени! ” (1892 г.), “Политически и философско-религиозни размисли ” (1999 г.).

За правенето на историческата информация на Агенция “Фокус ” са употребявани следните източници:

Енциклопедия “България ” - Издателство на Българска академия на науките, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика ” (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse ”;

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

Български обичаен календар - Българска академия на науките, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес ”, 2002 г.;

Българска военна история - Българска академия на науките, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас ”, 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива ”, 1999 г.;

Българска енциклопедия, Българска академия на науките, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

National Geographic Arhive;

Исторически бюлетин – на “The New York Times ”;

Исторически бюлетин – на “The History Channel ”;

Исторически бюлетин – на “World of Quotes ”;

Исторически списък на Агенция “Фокус ” - отдел “Архив и бази данни ”;

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР