През 1847г. първите залепващи се пощенски марки са пуснати в

...
През 1847г. първите залепващи се пощенски марки са пуснати в
Коментари Харесай

На този ден: 61 години от рождението на принцеса Даяна

През 1847г. първите залепващи се пощенски марки са пуснати в Съединени американски щати. Идеята за хартиена лепенка като знак за заплатена услуга е препоръчана през 1834 година от британеца Джеймс Чалмърс. През 1840 година са отпечатани първите в историята пощенски марки - " Черното пени ", на които е изобразена кралица Виктория отстрани. В България пощенски марки стартират да се употребяват след Освобождението.

Днес се отбелязва Джулай морнинг . Приветстваме първото юлско слънце. Начало на традицията слага хипи придвижването, а посрещането на изгрева се свързва с упованието на ново начало и по-добро бъдеще. Името на празника се свързва и с песента July morning на именитата рок група Uriah heep. Любопитно е, че традицията се празнува главно в България.



На 27 април 1881 година държавното управление на Петко Каравелов е свалено посредством прелом, в дъното на който стои княз Александър Батенберг. Причината е лимитираните права, които Конституцията дава на княза. На 1 юли Великото национално заседание суспендира, или стопира действието на Конституцията . Възможността за по-големи пълномощия на Батенберг е коментирана неколкократно с съветския император Александър Втори, само че той се афишира изрично срещу. След неговата гибел Батенберг отпътува за Русия и уговаря новия монарх да го поддържа. Започва да се преглежда даже концепцията за смяна на формата на ръководство, само че в последна сметка Великото национално заседание се произнася само за суспендирането на Конституцията. Батенберг получава изключителни права и ръководи посредством укази в идващите 7 години.

На тази дата през 1905 година Алберт Айнщайн разгласява своята публикация Теорията на относителността . Самият термин е въведен от Макс Планк през 1906 година В историята на физиката се употребява от време на време за разграничение на възгледите на Айнщайн, Минковски и техните почитатели.

Родена е принцеса Даяна , тя беше принцеса на Уелс и брачна половинка на престолонаследник на английския трон Чарлз. Даяна е майка на принцовете Хари и Уилям. Даяна се развежда с Чарлз, а по-късно разкрива, че принцът и е изневерявал с Камила Паркър-Боулс.

Даяна става една от най-обичаните принцеси и се трансформира в същинска легенда. През 1997г. умира в автомобилна злополука дружно с новия си другар Доди ал Файед. И до ден сегашен има съществени конспирации за нейната гибел, като множеството теории е, че тя е убита от английските служби по гледище на кралското семейство.

През 1997г. по времето на ръководството на държавното управление на Иван Костов в България е въведен Валутен ръб . По това време страната се намира в огромна икономическа рецесия, която води и до оставката на държавното управление на Жан Виденов.. Като съществени проблеми за българската стопанска система, докарани от Жан Виденов, се сочи желанието му по едно и също време да резервира работните места, да изплаща външния дълг и да управлява валутния курс.

Българския лев е приравнен към немската марка (1 DEM = 1000 BGN).

На тази дата се отбелязва и Международният ден на архитекта .

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР