През 1838 г. 29-годишният Чарлз Дарвин, вече известен учен и

...
През 1838 г. 29-годишният Чарлз Дарвин, вече известен учен и
Коментари Харесай

„Да се женя или да не се женя“. Списъкът на Чарлз Дарвин

 Чарлз-Дарвин

През 1838 година 29-годишният Чарлз Дарвин, към този момент прочут академик и секретар на Геологическото общество в Лондон, се замисля за допустима сватба. Да се ​​ожениш или да не се ожениш не е елементарно решение. За да го реши, Дарвин излага своите съображения в дребна записка, която през днешния ден съставлява много любопитен документ.

„ Документът има две колони, озаглавени„ Жени се “и„ Не се дами “, а над тях в полукръг„ Това е въпросът “. В колонката „ за “ брак имало: „ Деца – (ако Бог е милостив), Постоянен сателит (приятел в напреднала възраст), с който ще бъде забавно, обект за обич и игра “.

След известно планиране Дарвин трансформирал предходното изречение на „ най-малко е по-добре от куче “. Той траял: „ Дом и някой, който да се грижи за дома. Очарованието от музиката и женските бърборения са потребни за здравето, само че е ужасна загуба на време. “

Без пояснение Дарвин изрично преместил един мотив от плюсовете към минусите – толкоз значим мотив, че чак го подчертал. Проблемът с брачната щета, изключително по време на работа, е разказана по-подробно.

В графата „ Да не се бракосъчетавам “ е маркирано, че това ще резервира „ Свободата да вървиш където искаш, свободата да избираш обществото и всичко това, беседите с умни мъже в клубовете, неналичието на отговорности да посещаваш родственици и подчинение във всяка дреболия, с цел да има в подмяна разноски и паники за децата, вероятни кавги, загуба на време – не можеш да четеш вечер, затлъстяване и бездействие, паники и отговорности, по-малко пари за книги, в случай че има доста деца, тогава – насила да си изкарваш прехраната. “

Въпреки това най-после преообладавали съображенията „ за “; в професионалната колона бил записан следният ред на разсъждения: „ Боже, отвратително е да мислиш за цялостен живот, изразходен като безплодна пчела – на работа, на работа и в последна сметка нищо – Не, не, няма да стане.

„ Представям си през целия ден от живота на един аскет в опушена, мръсна лондонска къща. „ Представям си приятна мека брачна половинка на дивана, хубава камина, книги и може би музика. “ След като описал тези съображения, Дарвин написал: „ Жени се – Жени се – Жени се [sic] Q.E.D “.

Но нова вълна от подозрения залели решението. Подхлъзването почнало задоволително почтено, Дарвин написал: „ Това убжеждава, че би трябвало да се оженя. Кога? Рано или късно “.

Но този въпрос провокирал заключителен припадък на суматоха, с която доста ухажьори са осведомени. Разбира се, тази суматоха е позната и на булките, само че безпокойството им е по-скоро подбудено от подозрения по отношение на правилността на направения избор; задоволително добър ли е този човек.

За мъжете, доколкото може да се съди от бележката на Дарвин, в действителност суматохата не е обвързвана с избрана жена; в прочут смисъл самата вероятност за обвързването с сътрудник за цялостен живот е плашеща. Защото (поне в моногамното общество) това затъмнява вероятностите за непосредственост с други дами, за което приканват мъжките гени.

Това не значи, че предбрачната суматоха провокира дословни облици на разнообразни вероятно мечтани полови партньори; подсъзнанието може да работи по-фино. По един или различен метод обаче мъжете, които ще поверят живота си напълно на една жена, имат боязън от иден капан, от възприятието, че дните на приключенията са свършили. “

„ Уау!! “ – написал Дарвин, въображаемо треперейки пред лицето на пожизнените отговорности. „ Никога няма да науча френски – или няма да видя Континента – или няма да отида в Америка, или няма да хвърча на въздушен балон, или няма да направя самотно пътешестване до Уелс – горкият плебей, ще бъдеш по-зле от чернокож. “

Но по-късно се събрал и взел съдбоносно решение. „ Няма значение, момчето ми, не се обезсърчавай, не можеш да живееш уединен живот, изнемощял дъртак, уединен и леден, с бездетност, изписана на лицето му, което към този момент е набръчкано. Няма значение, доверете се на шанса, резервира изострен взор, има доста щастливи плебеи. “ Край на документа “.

Заслужава да се означи, че на 29 януари 1839 година Дарвин се дами за братовчедка си Ема Уеджууд. Те са живели дружно 43 години (до гибелта на Дарвин), имат 10 деца.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР