През 1832 година, прочутата графиня Юлия Самойлова поръча на художника

...
През 1832 година, прочутата графиня Юлия Самойлова поръча на художника
Коментари Харесай

Жената от картината ♥ „Ездачка” на Карл Брюлов като портрет на жената ОВЕН

През 1832 година, фамозната графиня Юлия Самойлова поръча на художника Карл Брюлов да нарисува картина. На нашийника на едно от кучетата изобразени на нея, огромния съветски занаятчия изписва семейството Samoylova. Същата година творбата е показана на галерия в миланската изложба Брера. Още тогава тя се снабдява с разчувствани възклицания от целия свят. С възклицания и възмутителни мнения се снабдява и буйната връзка сред графинята и самия художник, който изобразява красивото й лице в доста от своите картини. Платното, част от персоналната сбирка на графинята е продадено през 1872 година, малко след гибелта на разорената Юлия Самойлова. През 1896-та картината намира своя непрекъснат дом в Третяковската изложба.

 (Карл Паавлович Брюллоов, автопортрет, 1848)

В това свое произведение Карл Брюлов рисува възпитаничките на графинята – Джованин и Амацилия Пачини. Амацилия е щерка на италианския композитор Джовани Пачини, другар на графинята. За Джованин се знае прекомерно малко. Предполага се, че тя е щерка на Клементина Пери, сестра на втория брачен партньор на графиня Самойлова. Художникът назовава своята картина „ Джованин на кон ”, само че за историята тя остава позната като „ Ездачка ”.

 („ Всадница ”. Портрет Джованины и Амацилии Пачини, воспитанниц графини Ю.П. Самойловой, 1832, Государственная Третьяковская галерея, Москва, Россия)

В тази динамична картина, нежната девойка-ездачка с уверени придвижвания стопира галопиращ кон. А момиченцето от балкона е в цялостен екстаз от това. Наоколо тичат и лаят кучета, конят е подплашен от всичко протичащо се, а младата девойка е изцяло спокойна и наподобява напълно удовлетворена от себе си. Да овладееш мощта на коня и да останеш елегантна в дамското седло, е задача комплицирана, само че точно в това е нейната прелест. По същия метод и дамата Овен изпитва най-голяма приятност в живота тогава, когато й се удаде да укроти следващото страшилище или просто да позволи комплициран житейски проблем. Всичко това Овните правят с поразително успокоение и даже с лека усмивка, като че ли леко подигравайки се с всички заплетени случки на битието. Жената Овен не умее да прикрива своите мощни страни, с което постоянно плаши множеството кавалери, само че кой не би желал да има до себе си една уверена жена с възприятие за комизъм.

Картини: Wikipedia

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР