През 1699 г. Петър I Велики променя руския календар, като

...
През 1699 г. Петър I Велики променя руския календар, като
Коментари Харесай

Денят 20 декември в световната история

През 1699 година Петър I Велики трансформира съветския календар, като измества Нова година от 1 септември на 1 януари.
На този ден 1820 година в Мисури (САЩ) е въведен ергенския налог. През 1879 Томас Едисон организира проява на електрическа лампа с нажежаема жичка. През 1883 година на Ниагара е открит първият конзолен мост сред Съединени американски щати и Канада. 1924 година Хитлер е освободен от пандиза, където се намира след неуспелия Мюнхенски прелом.
На този ден през 2000 година Народното събрание на Англия позволява клонирането, само че единствено за медицински цели. На този ден е роден Сидни Хук - американски мъдрец.

2017 година
Съдът на Европейския съюз (ЕС) постановява, че Uber е транспортна компания, а не цифрова услуга, както твърди стартъпът за споделени пътувания. Toва съставлява тежък удар за американската компания, която ще попадне под регламентите за таксиметровите услуги.

2017 година
Бреговата защита на Южна Корея афишира, че е изстреляла 249 предупредителни изстрела против група китайски риболовен лодки, обкръжили един от патрулните ѝ катери в южнокорейски води.

2017 година
Европейският съюз приема невиждани дисциплинарни процедури против Полша, които могат да доведат до налагане на наказания на Варшава.
Европейската комисия излиза със известие, в което се споделя, че предлага на Европейския съвет да одобри решение в сходство с Член 7(1) от Договора на Европейски Съюз. В известието се споделя, че Европейска комисия подхваща дейности, с цел да отбрани върховенството на закона в Европа, както и независимостта на съда в Полша.

2017 година
Сенатът на Съединени американски щати утвърждава най-всеобхватната данъчна промяна от над три десетилетия и я изпраща в Камарата на представителите за дефинитивно утвърждение. Сенатът приема законопроекта с 51 против 48 гласа.

2015 година
В Испания се организират парламентарни избори които печели ръководещата испанска Народна партия

2014 година
ООН — Международен ден за човешка взаимност (отбелязва се от 2006 година по решение на Общото заседание на Организация на обединените нации от 22 декември 2005 година

2013 година
Кредитният рейтинг на Евросъюза е намален на АА+.

2013 година
Президентът на Русия помилва Михаил Ходорковски.

2011 година
Тропическият щорм Уаши взима живота на 957 индивида, а стотици са изчезнали безследно.

2011 година
Страните от Меркосур вземат решение да затворят пристанищата си за съдове, които плават под флага на Фолклендските острови.

2004 година
Траян Бъсеску (независим) встъпва в служба като президент на Румъния. До този миг е кмет на Букурещ.

2001 година
ООН приема резолюция 1386 (2001) и решението за изпращане на интернационалните стабилизиращи сили с мандат от 6 месеца в Афганистан

2000 година
В Холандия стават законни еднополовите бракове.

2000 година
Парламентът на Англия позволява клонирането за медицински цели.

1999 година
Португалия връща на Китай региона Макао, последната и най-стара европейска колония в Азия. Така Макао става специфичен административен регион Аомън в Китай след 442 години португалско ръководство.

1995 година
Търговският център “Некстейдж ” в китайския град Шанхай е посетен от 1.07 млн. души за един ден.

1995 г:
НАТО стартира мироопазваща задача в Босна.

1991 година
Осемдесет и четири годишният англичанин Мейджър Лейси става най-възрастния човек стъпвал на двата полюса на Земята.

1989 година
Започва военната акция " Справедлива идея " на Съединени американски щати в Панама за премахване от власт на ген. Мануел Нориега и за неговото залавяне. На 24 декември Нориега търси леговище в посолството на Ватикана в Панама. На 3 януари 1990 година се предава на американските войски и е депортиран в Съединени американски щати на 4 януари 1990 година През 1992 година Нориега е наказан в Маями, Съединени американски щати, на 40 години затвор за трафик на опиати.

1989 година
Комунистическата партия на Литва афишира независимостта си от Комунистическа партия на Съветския съюз.

1987 година
Край крайбрежията на Филипините повече от 1500 души умират след конфликт на пътнически параход и нефтен танкер.

1975 година
Последните испански бойци са изгонени от Мароко.

1973 година
Премиер-министърът на Испания адмирал Луис Кареро Бланко е погубен от баски терористи.

1963 година
Започва Франкфуртският правосъден развой против 20 офицери от Секретен сътрудник работили в Освиенцим. Освиенцим е най-големият концлагер (1940-1945 г.) основан от немските нацисти към гр. Освиенцим (немско име: Аушвиц) до Краков. В " Освиенцим " са умъртвени или са починали от апетит и заболявания към 4 млн. души, най-вече евреи и поляци. В момента е музей. Включен е в Списъка на международното завещание на ЮНЕСКО.

1963 година
На жителите на Западен Берлин е позволен прехода през Берлинската стена, за еднодневни визити на техните родственици, живеещи в източната част на града.
Берлинската стена е система от гранични уреди сред Германска демократична република и Западен Берлин с дължина 162 км (от които 45 км в чертите на града). Разделянето на Берлин на окупационни зони се постановява от решенията на Ялтенската конференция извършена от 4 до 11 февруари 1945 година Източната зона става столица на Германска демократична република (1949 г.), а в западната зона остават американски, английски и френски въоръжени контингенти. По предложение на Политическия съвещателен комитет на Варшавския контракт на 13 август 1961 година държавното управление на Германска демократична република вкарва граничен режим по линията, разграничаваща Източен от Западен Берлин, а на 16 август стартира построяването на стената. Берлинската стена е разрушена на 9 ноември 1989 година

1960 година
Сформиран е Виет Конг — Националния фронт за избавление на Виетнам.

1951 година
В Съединени американски щати е основана първата атомна електроцентрала.

1945 година
Карл Ренер е определен за първи президент на Втората Австрийска република.
Ренер е един от ръководителите на Австрийската социалдемократическа партия. Издига концепцията за културно-национална автономност. Федерален канцлер на Австрия в интервала 1918-1920 година След края на Втората международна война (1945 г.) възглавява Временното държавно управление.

1944 година
Близо до Атина гръцки комунистически партизани пленяват щаба на британските Военновъздушни сили.

1938 година
В Съюз на съветските социалистически републики са въведени трудовите книжки.

1934 година
Създадена е Мордовската АССР.

1924 година
Хитлер е освободен от пандиза, където се намира след неуспелия Мюнхенски прелом.

1918 година
Създадена е Канадската Национална железопътна компания.

1917 година
Болшевишката партия в Русия, под управлението на В. И. Ленин, основава Общоруската комисия за битка с контрареволюцията и саботажите ­ ВЧК. За неин шеф е избран Феликс Дзержински. Той е един от ръководителите на революцията през 1905-1907 година във Варшава и на Октомврийската гражданска война в Русия през 1917 година Председател е на Общоруската изключителна комисия (от 1917 г.), национален комисар на вътрешните работи (1919-1923 г.), национален комисар на превоза (1921-1924 г.), ръководител на Висшия съвет на националното стопанство на Съюз на съветските социалистически републики (от 1924 г.), член на Централен комитет на РСДРП, на Руската комунистическа партия (болшевики), на Организационното бюро, кандидат-член на Политбюро на Централен комитет на Руската комунистическа партия (болшевики) (1924 г.). Член е на ВЦИК.

1907 година
Започва Обща железничарска стачка (4000 души), ръководена от Стачна комисия от представители на БРСДП (ш. с.), БСДС " Пролетарий " и Радикалдемократическата партия, приключва с частична победа на служащите.

1892 година
В Съединени американски щати са патентовани пневматичните автомобилни гуми.

1883 година
На Ниагара е открит първият конзолен мост сред Съединени американски щати и Канада.

1880 година
На Бродуей в Ню Йорк са запалени първите електрически фенери.

1879 година
Томас Едисон организира проява на електрическа лампа с нажежаема жичка.

1860 година
Южна Каролина напуща Американския съюз и се включва в Конфедерацията.

1847 година
Край крайбрежията на Северна Африка потъва британската фрегата “Авенджър ”. Загиват 191 души.

1820 година
В Мисури (САЩ) е въведен ергенския налог.

1710 година
На тържествено съвещание Диванът (Държавен съвет), най-висшият ръководещ орган на Османската империя след султана, взема решение да се разгласи война на Русия. Руското държавно управление от своя страна приканва православното население в Османската империя да се надигне " против общия противник, с цел да се бием за вярата, отечеството, за нашата чест и за свободата на нашите деца..., тъй като ние не желаем друга популярност с изключение на тази да ви отървем от жестоката робия, да украсим църквите и да въздигнем светия кръст ".

1699 година
Петър I Велики трансформира съветския календар, като измества Нова година от 1 септември на 1 януари.
Петър I Велики става съветски цар през 1682 година До 1689 година ръководи сестра му София Алексеевна. След пътешестване в Западна Европа (1697-1698 г.) Петър I стартира рационализация на Русия - учредени са сенат, колегии (учреждения), Светия Синод, църквата е отделена от страната, страната е разграничена на губернии, столицата е преместена в Петербург, насърчава се строителството на манифактури, фабрики, пристанища, корабостроителници, основани са флот и постоянна войска. Води войни с Османската империя и с Швеция. По време на неговото ръководство Русия претърпява културен напредък - открити са разнообразни учебни заведения, Академията на науките в Петербург, основан е актуалният цивилен шрифт (днешната печатна форма на кирилицата).

1604 година
Мадридската печатница Хуан де ла Куеста отпечатва първия образец на книгата Дон Кихот от Мигел де Сервантес. Романът е дипломиран като първия бестселър в историята. Книгата е пусната в продажба на 16 януари 1605 година Само за първата година се изчерпват шест издания, оповестени в Мадрид, Лисабон и Валенсия, и към 1500 екземпляра се продават и по света. На 5 ноември 1615 година се позволява отпечатването на втората част на “Дон Кихот ”, която скоро по-късно се разгласява, посрещната с огромен интерес. До 1617 година излизат още 10 издания.

На тази дата са родени:
1922 година
Роден е Джордж Рой Хил - американски режисьор. Учи в Дълийския лицей и в Йейлския университет. Започва професионалната си активност като артист в Ирландия, а по-късно се занимава с театрална и тв постановка в Ню Йорк. Пише тв пиеси и дебютира в киното през 1962 година с екранизацията по Тенеси Уйлямс - “Период на пригаждане ”. Снима още: “Светът на Хенри Ориент ” (1964 г.), “Твърде актуалната Мули ” (1967 г.). Постига избран триумф с екранизациите “Играчки на терасата ” (1963 г.), “Хаваи ” (1966 г.), “Кланица ¹5 ” (1971 г.), “Светът съгласно Гари ” (1982 г.). Добива международна известност със стилизирания уестърн “Бътч Касиди и Сънданкид ” (1969 г.) и с ефектната ретрогангстерска комедия “Ужилването I ” (1973 г.). Рой Хил снима и различен известен ретрофилм - “Великият Уолдо Петър ” (1974 г.), основава сатирични комедии - “Удар със стик ” (1977 г.), мелодрами - “Малък романс ” (1979 г.), психически драми - “Малката барабанчица ” (1984 г.), биографии - “Барнъм ” (тв, 1987 г.). Режисьор е и на “Разкошният дом ” (1988 г.).

1902 година
Роден е Сидни Хук - американски мъдрец. Професор е в Нюйоркския университет (от 1939 г.). Идеите му се приближават до инструментализма на Дж. Дюи. За изходна философска действителност приема опита, посредством който съгласно него се реализира единение сред индивид и обект. Смята, че истината е процедурно, условно-хипотетично “правило за деяние ”, което води към триумф при реконструкцията на обособена, единична обстановка. Критикува марксизма от позициите на прагматизма. Отхвърля диалектическия материализъм като механистична доктрина. Защитник е на така наречен “демократически социализъм ”.

На тази дата умират:
2016 година
Умира Мишел Морган, френска актриса. Тя е считана за една от най-красивите дами на планетата. Наричат я „ младата Грета Гарбо ". На 18 години играе в „ Кеят на мъглите " и става известна в цяла Франция. През 1946 година с ролята си в „ Пасторална симфония " Морган е първата френска актриса, спечелила премия на фестивала в Кан. Удостоена е с почетни награди „ Сезар " и „ Златен лъв ", и получава звезда на Холивудската алея на славата. Във филмографията й са филмите „ Мария-Антоанета ", „ Падналият кумир ", „ Големите маневри ", „ Един мъж и една жена: 20 години по-късно " и „ Бенжамен ". Мишел Морган има три брака, само че с последния си брачен партньор, режисьорът Жерар Ури, са дружно 45 години до гибелта му през 2006 година.

2009г.
Умира Хосейн Али Монтазери - един от дребното шиитски духовници с купата популярен аятолах и измежду ръководителите на ислямската гражданска война в Иран през 1978-1979 година Монтазери е избран да наследи нейния лидер популярен аятолах Рухолах Хомейни, само че малко преди гибелта на последния изпада в недружелюбност и остава до своята гибел един от най-известните дисиденти в Иран.

2001 година
Умира Леопол Седар Сенгор - френски стихотворец, публицист и френски и сенегалски политик. Представител и един от основоположниците на литературното и политическо придвижване Негритюд. Сенгор е първият член на Френската академия, роден в Африка.

1968 година
Умира Джон Стайнбек - американски публицист. Роден е на 17 февруари 1902 година в гр. Салинас, Калифорния. През 1919 година постъпва в Станфордския университет. Известно време служи като моряк на транспортен съд. Първата му книга е “Златната чаша ”, която излиза през 1929 година Джон Стайнбек е създател на романите “Небесните пасбища ” (1932 г.), “Към един неизвестен господ ” (1933 г.), “Тортила Флет ” (1935 г.), “В неравна битка ” (1936 г.), “За мишките и хората ” (1937 г.), “Гроздовете на гнева ” (1939 година, премия “Пулицър ” за 1940 г.), алманах с разкази “В черната котловина ” (1938 г.), повестта “Луната залезе ” (1942 г.), “Пуснете бомбите ” (1942 година, тази “молба ” на Рузвелт в това време отхвърлят Фокнър и Хемингуей). През 1943 година отпътува като боен сътрудник на в. “Ню Йорк Хералд Трибюн ” за Европа (и в дописките си до този вестник, и в последните си писма за “Нюздей ” от 1966 година за Виетнам той остава в по-голяма степен публицист, в сравнение с журналист). През 1944 година излиза огромният му разказ “Улица “Консервна ”. В идващите години разгласява повестта “Бисерът ” (1945 г.), романите “Безпътният рейс ” (1947 г.), “На изток от Рая ” (1952 г.), “Благодатният четвъртък ” (1954 г.), “Краткото царуване на Пипин IV ” (1957 г.), алманах с репортажи от Втората международна война “Имало едно време една война ” (1958 г.), романа “Зимата на нашето неодобрение ” (1961 г.), пътеписа “Пътешествия с Чарли ” (1962 г.). Същата година (1962 г.) получава Нобелова премия за литература. През 1969 година излиза посмъртното издание на “Дневник на един разказ ”.

1937 година
Умира Ерих Лудендорф - немски военачалник. Роден е на 9 април 1865 година Професионалната му кариера на боен стартира през 1881 година, с цел да стигне до шеф на отдел " Офанзива " към Главния генщаб (1908-1912 г.). В началото на Първата международна война способства за завладяването на Лиеж, а като шеф на щаба на 8. войска дружно с ген. П. декор Хинденбург разгромява съветските войски край Таненберг и Мазурските езера. Съвместната работа на двамата пълководци продължава до края на войната, в началото в Главното командване на Източния фронт, а от август 1916 година Лудендорф оглавяват немския Върховно военно командване (ВВК), прокарва стопанската готовност, възобновява подготовката за тотална подводна война, има значителен принос за свалянето на Бетман-Хелвег от канцлерския пост през юли 1917 година, формулира изискванията на Брест-Литовския мир с Русия. След неуспеха на немската атака напролет на 1918 година упорства за незабавни договаряния за помирение. По-късно трансформира мнението си и развива концепцията за продължение на бойните дейности до реализиране на преференциален за райха мир. На 26 октомври 1918 година принц М. декор Баден го освобождава от заеманите постове. В годините на Ваймарската република, с изключения на късото съдействие с А. Хитлер и присъединяване в пуча (1923 г.), е политически новобранец и непряк наблюдаващ.

1934 година
Умира Николай Яковлевич Мар - съветски езиковед, изтоковед, член е на Петербургската академия на науките (1912 г.). Роден е на 6 януари 1865 година в Кутаиси. Завършва Петербургския университет (1890 г.). Автор е на проучвания върху кавказките езици, общото езикознание, история, археология и етнография на Кавказ. Изучава и разгласява редица антични монументи на арменски и грузински литератури, основава серията “Текстове и търсения по арменско-грузинска лингвистика ” (кн. 1-13, 1900-1913 г.). Обявява “традиционното ” индоевропейско езикознание за остаряло и несъвместимо с марксизма и основава лингвистична доктрина, наречена “ново обучение за езика ” и “яфетическа доктрина ”, която не намира удостоверение в езиковия материал. От общолингвистична точка възгледите на Мар са близки с концепциите на Х. Шухард и някои хрумвания на френската социологическа школа.

1355 година
Умира Стефан Душан - сръбски крал (1331-1345 г.), а от 1345 – цар. Син е на Стефан Урош III Дечански и българката Теодора, щерка на цар Смилец. Идва на власт посредством прелом на сръбската аристокрация, при който е погубен личният му татко. При ръководството на Стефан Душан Сърбия доближава най-голямо господство. По време на гражданската война във Византия (1341-1347 г.), изначало поддържа Йоан VI Кантакузин, по-късно завзема Южна Македония, Епир, Тесалия, Албания от Византия. Провъзгласяването на Стефан Душан за цар става с присъединяване на търновския патриарх Симеон, а сръбския архиепископ е въздигнат в патриаршеско достолепие. Важна роля в ръководството на страната има брачната половинка на Стефан Душан - Елена, сестра на българския цар Иван Александър. При неговото ръководство е публикуван алманах “Законник ”, издигнати са доста храмове и манастири. След гибелта на Стефан Душан Сръбското царство изпада в рецесия и през 1371 година се разпада на независими владения, някои с българско етнокултурен темперамент.

За правенето на историческата информация на Агенция “Фокус ” са употребявани следните източници:
Енциклопедия “България ” - Издателство на Българска академия на науките, 1982 г.;
Енциклопедия “Британика ” (2004 г.);
Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);
Фамилна енциклопедия “Larousse ”;
История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2004 г.;
История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;
История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;
История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;
Български обичаен календар - Българска академия на науките, Издателство Вион, 2002 г.;
История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес ”, 2002 г.;
Българска военна история - Българска академия на науките, 1989 г.;
История на войните в дати - Издателска къща “Емас ”, 2001 г.;
История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2002 г.;
История на Османската империя - Издателство “Рива ”, 1999 г.;
Българска енциклопедия, Българска академия на науките, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;
Исторически бюлетин – на “The New York Times ”;
Исторически бюлетин – на “The History Channel ”;
Исторически бюлетин – на “World of Quotes ”;
Исторически списък на Агенция “Фокус ” - отдел “Архив и бази данни ” и други.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР