През 1675г. кралят на Англия Чарлз II основава обсерваторията в

...
През 1675г. кралят на Англия Чарлз II основава обсерваторията в
Коментари Харесай

На този ден: Започва Операция “Барбароса“

През 1675г. кралят на Англия Чарлз II основава обсерваторията в Гринуич , приемайки меридианът, който минава през обсерваторията за нулев (това става интернационална норма едвам в края на 19 век).

Наполеон Бонапарт публично абдикира , откакто губи борбата при Ватерло. Това поставя завършек на интервала прочут като 100-те дни на Наполеон.

Той е заточен на остров Света Елена, френският император умира през 1821 година.

През 1876г. в Испания е призната нова конституция. Прави се опит страната да стане федерална република, само че това не се случва.

През 1889г. за първи път в Германия се изплащаш пенсии.

През 1941г. Германия започва така наречен Операция " Барбароса " , която цели да бъде атакуван Съюз на съветските социалистически републики. През ноември 1940 година са начертани проектите и утвърдени от Адолф Хитлер в инструкция №21, датираща от 18 декември 1940 година озаглавена Операция „ Барбароса “. Предложено е приготовленията за нападението да бъдат приключени до 15 май 1941 година, а до есента немците би трябвало да напреднат до линията „ Архангелск – Астрахан “.



Преди това пред през 1939г. е подписан пактът Рибентроп-Молотов, който е за ненападение сред Германия и Съюз на съветските социалистически републики. Самият Сталин също не има вяра, че Хитлер ще нападна Съюз на съветските социалистически републики. Това се случва и немците имат преимущество в началото, само че борбата при Сталинград трансформира отивам на цялата Втора международна война. Впоследствие Германия губи войната.

През 1941г. аероплан на Съюз на съветските социалистически републики бомбардира българския град Добрич .

Бомбардировката на Добрич е осъществена без Съюз на съветските социалистически републики да е оповестил война на Царство България (това става чак на 5 септември 1944 година, когато армиите на Трети украински фронт са готови за окупацията на България). Докладва се за разрушени 4 здания, двама души са ранени.

През 1960г. разривът сред Съюз на съветските социалистически републики и Китай взима нов връх, откакто руският водач Никита Хрушчов назовава Мао Дзъдун - сталинист . Хрушчов желае да изкорени всичко обвързвано със Сталин в Съюз на съветските социалистически републики, като прави и политически чистки и лимитира хора, които са били на управителни позиции при Сталин. Въпреки всичко Хрушчов по този начин и не съумява да смъкна от власт Мао Дзъдун, който пък се утвърждава като водач на Китай и въздействието му става все по-голямо. Мао Дзъдун. Мао ръководи до 1976, когато умира.

През 1986г. по време на Световното състезание в Мексико се състои един от най-знаменитите мачове на Мондиал . Аржентина побеждава Англия с 2:1 в четвъртфиналите. Впоследствие аржентинците печелят трофея след 3:2 във финала против Федерална Република Германия. Легендата Диего Марадона вкарва двата гола за Аржентина. И двата остават в историята. Първият е най-скандалния гол в историята на футбола - Марадона вкарва с ръка, само че съдиите не го виждат и голът е приет. Легендата дефинира попадението като Божията ръка. Втория си гол Марадона вкарва, откакто минава съвсем целия тим на Англия от центъра и осъществя.


Диего Марадона

Роден е огромният италиански мъдрец, политик и бунтовник Джузепе Мацини . Една от най-важните фигури за обединяването на Италия. Българският бунтовник Георги Раковски е мощно повлиян от концепциите на Мацини и ги употребява и в концепциите си за избавление на България.

Рожден ден чества американската актриса и притежател на Оскар Мерил Стрийп , както и българската национална певица Поли Паскова , която е някогашна баскетболистка и играе и за пловдивската Марица.


Джузепе Мацини
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР