През 1610 година италианският астроном Галилео Галилей забелязал три спътника

...
През 1610 година италианският астроном Галилео Галилей забелязал три спътника
Коментари Харесай

Денят 7 януари в световната история

През 1610 година италианският астроном Галилео Галилей забелязал три спътника на Юпитер благодарение на телескоп: Йо, Европа и Ганимед. Откритието оказва помощ на Галилей да сътвори Коперниковия (хелиоцентричен) модел на слънчевата система, който заменя остарелия Птолемеев модел, съгласно който земята е център на системата.
Издаден е първият лиценз за пилотиране на аероплан - през 1909 година във Франция. През 1904 година компанията „ Маркони ” вкарва за потребление радиосигнал (CQD - Come Quick Dangerius) като вик за помощ. Две години по-късно сигналът е сменен със SOS, който е по-лесен за предаване (а не поради станалата известна по-късно негова трактовка „ Спасете нашите души! ” (Save Our Souls). През 1927 година е открита първата презатлантическа телефонна връзка сред Ню Йорк и Лондон, по която за един ден са извършени 31 телефонни диалога.
На този ден през 2015 година двама маскирани убиват 12 души при нахлуване в редакцията на сатиричния вестник „ Шарли Ебдо “ в Париж.

2016 година
Най-малко 65 души умират откакто камион-бомба се врязва в център за полицейско образование в либийския град Злитен.

2016 година
Иран постанова възбрана за импорт на артикули, създадени в Саудитска Арабия и декларира, че не разрешава за иранските жители да подхващат пътувания към свещения град Мека.

2015 година
За пръв път от май 2009 година цената на фючърсите с доставка през февруари за петрола вид Brent спадна под 50 $ за барел. Експерти от Bank of America Merrill Lynch предвиждат спад до 40 $ за барел в близко време. При падне под 39 $ за барел цените на вид Brent ще продължат спад до 30 $ за барел.

2015 година
Двама маскирани убиват 12 души при нахлуване в редакцията на сатиричния вестник „ Шарли Ебдо “ в Париж, Франция.

2014 година
Сенатът на Съединени американски щати утвърждава номинацията на Джанет Йелън за правоприемник на Бен Бернанке за ръководител на Управлението за федерален запас.

2013 година
Президентът на Малта Джордж Абела разпуска Народното събрание.

2012 година
Тибетец умира, откакто той с още един различен мъж се самозапалват в Югозападен Китай. По този мотив директорката на „ Free Tibet “ споделя: „ Тези самозапалвания на монаси са невиждани и демонстрират какъв брой безнадеждно е ситуацията. Хората не могат да се извърнат за помощ към закона, нито могат да разчитат на някакъв разговор. Самопогубването им е последният метод да изискат независимост за Тибет “. Броят на самозапалилите се тибетци от март 2011 година до тази дата е 13.

2012г.
При рухване на въздушен балон в Нова Зеландия умират 11 индивида.

2011 година
Американски сенатори осъждат ареста на съветски опозиционери. Руският опозиционен водач Борис Немцов е арестуван от управляващите непозволено за 15 дни в пандиза.

2006 година
Официално е признат химнът на Казахстан. „ Мой Казахстан ” е националният химн на Република Казахстан. Химнът се базира на едноименна ария, написана през 1956 година от Жумекен Нажимеденов с музика от Шамши Калдаяков. Тя заменя остарелия „ Химн на Република Казахстан ”, който е употребен след независимостта на страната. истинският текст на песента „ Мой Казахстан ” е поправен персонално от президента Нурсултан Назарбаев, преди да е разгласен за нов народен химн. Поради този факт президентът се счита за негов съавтор дружно с Жумекен Нажимеденов и Шамши Калдаяков.

2001 година
Джордж Буш е провъзгласен за президент на Съединени американски щати. Джордж Уокър Буш е 43-ият президент на Съединени американски щати (от 2001 г.), от Републиканската партия. Той е определен в едни от най-спорните избори в историята на Съединени американски щати - постанова се наново броене (на ръка) на подадените бюлетини в щата Флорида. Джордж Буш е губернатор на щата Тексас в интервала 1995 - 2001 година Завършва Йейл през 1968 година и Харвард през 1975 година Развива бизнес с газ (1975) и в енергийната промишленост (1980). Брат му е губернатор на щат Флорида (от 1994).

2000 година
Поставен е безспорен връх по продажба на акциите на една компания. На Ню Йоркската борса за един ден са продадени 136 846 000 акции на американската компания “Lucent Technology ”.

1999 година
Сенатът на Съединени американски щати, за първи път от 131 години, стартира процедура по импийчмънт на президента Бил Клинтън.

1993 година
Норвежецът Ерлинг Кеге става първият човек в света, стигнал самичък до Южния полюс.

1990 година
Съветската войска се намесва за предотвратяването на спора сред Грузия и Осетия

1990 година
За първи път в 800-годишната си история Кулата в Пиза е затворена за гости заради ограничения за сигурност. През последните 100 години наклонът на кулата се е трансформирал с 9.6 инча. Строежът на кулата стартира през XIII век и продължава повече от 200 години.

1983 година
Президентът на Съединени американски щати Роналд Рейгън поставя завършек на ембаргото върху Гватемала.

1981 година
В Париж е открита галерия на български художници, отдадена на 1300-годишнината на българската страна.

1979 година
Виетнамските войски завладяват столицата на Камбоджа Пном Пен и смъкват от власт режима на Пол Пот и Червените кхмери. Червените кхмери, проведени от Пол Пот в джунглите на Камбоджа през 1960г., приготвят радикална комунистическа гражданска война, за да отстранен западните въздействия в Камбоджа и да открият земеделско комунистическо ръководство. През април 1975 година кхмерите завладяват столицата Пном Пен, смъкват от власт проамериканския режим и прогласяват ново държавно управление отпред с Пол Пот. Между 1975 година и 1978 година към 2 млн. камбоджанци умират вследствие на насилствен труд, апетит и изтезания. През 1978 година Виетнамските войски навлизат в Камбоджа и при започване на 1979 година превземат столицата. Установено е ново умерено комунистическо държавно управление, а Червените кхмери дружно с техния лидер се изтеглят назад в джунглите. През 1985 година Пол Пот публично се отдръпва, само че остава водач на кхмерите, които не престават своята партизанска война. През 1997 година вследствие на вътрешни различия в организацията, той е отхвърлен от лидерската позиция. Осъден на пожизнен затвор от “народния арбитражен съд ”, Пол Пот споделя по-късно в изявление: ” Моята съвест е чиста ”. Надеждите на интернационалната общественост Пол Пот да бъде изправен на съд, където да дава отговор за закононарушенията си против човечеството не се оправдават. Лидерът на Червените кхмери умира под домакински арест през 1998 година

1976 година
В Британския музей в Лондон се открива изложбата „ Тракийските съкровища от България ".

1973 година
Мерцедесът на Хитлер е продаден на търг за 153 хиляди $.

1969 година
Конгресът на Съединени американски щати усилва два пъти заплатата на президента.

1959 година
Съединени американски щати публично признават новото краткотрайно държавно управление на Куба, отпред с Фидел Кастро, седем дни след рухването на диктатурата на Фулхенсио Батиста. Въпреки опасенията, че Фидел Кастро, чиято бунтовническа войска помогнала да бъде свален от власт Батиста, споделя комунистическите хрумвания, американското държавно управление считало, че това няма да заплаши новия режим и ще пази американските ползи в Куба.

1958 година
Американският водач Джон Луис прави първия полет до Антарктида с едномоторен аероплан.

1955 година
Американската певица Мариан Андерсън става първата певица от афро-американски генезис, която пее в операта в Метрополитен.

1953 година
В послание пред Конгреса президентът Хари Труман декларира пред света, че Съединени американски щати са създали въглеродна бомба. Три години по-рано, на 31. 01. 1950 година обществено афишира, че Комисията по атомна сила стартира създаването на въглеродна бомба. Директивата на Труман е отговор на доказателството за атомна детонация в Съюз на съветските социалистически републики през 1949 година

1949 година
Университетът „ Южна Калифорния ” в Лос Анжелис афишира, че е направена първата фотография на гени (с микроскоп).

1946 година
Камбоджа става самостоятелен щат във Френския Съюз

1945 година
В хода на Втората международна война Първа българска войска стартира второто прекосяване на р. Дунав при Мохач (Унгария) и Бездан-Батина (Югославия).

1934 година
В Съединени американски щати е намерено първото посолство на Съюз на съветските социалистически републики.

1929 година
В Ню Йорк за първи път млякото е пакетирано в картонени опаковки.

1929 година
За първи път се появява комиксът „ Тарзан ”.

1927 година
За пръв път е открита презатлантическа телефонна връзка сред Ню Йорк и Лондон. В първия ден са осъществени 31 позвънявания. За три минути диалог облагата била 75 $. Първият частен диалог бил сред журналисти-издатели на „ Ню Йорк Таймс ” и лондонския „ Таймс ”.

1924 година
26-годишният Джордж Гершуин приключва работата си над “Рапсодия в синьо ”. Тя е показана същата година с диригент П. Уаймън и с присъединяване на създателя. Джордж Гершуин е роден на 26 септември 1898 година в Ню Йорк (кв. Бруклин). Той е един от най-популярните американските композитори. С композиране стартира да се занимава под въздействие на Ървин Бърлин и Джером Керн. Първата си оперета " В осем и половина часа " основава през 1919 година Слава му донася " Ла, ла Люсил " (1920 г.). Освен " Рапсодия в синьо ", през 1924 година основава оперетата " Лейди, бъдете добра " и няколко песни. Следват: Концерт за пиано и оркестър във фа (1925), симфонията-поема " Един американец в Париж " (1928), " Кубинска интродукция ", " Втора рапсодия " и операта " Порги и Бес " - първата американска национална опера и негово най-значително произведение. Джордж Гершуин умира на 11 юни 1937 година в Ню Йорк.

1923 година
Пустинята Сахара за първи път е прекосена с автомобил.

1914 година
През Панамския канал минава първият транспортен съд. Панамският канал пресича Панамския провлак в най-ниската му част на територията на Панама, свързва Тихия океан с Атлантическия океан, разделя Северна от Южна Америка. Строителството му стартира Франция през 1879 година, продължено е от Съединени американски щати и е приключено през 1914 година Панамският канал е открит през 1920 година Каналът е с дължина 81,6 km, дълбочина 12,5 m, ширина 150 m, 3 двойки шлюзове. В интервала 1914-1999 година е под надзор на Съединени американски щати. На 31 декември 1999 година е върнат суверенитетът на Панама над Панамския канал.

1913 година
Патентова се процесът на приемане на бензин от недопечен нефт.

1911 година
Провеждат се първите опити за бомбардировки от аероплан с експлозиви SF.

1909 година
Във Франция за първи път в света е публикуван лиценз за пилотиране на аероплан

1904 година
Компанията “Маркони ” вкарва за потребление радиосигнал (CQD - Come Quick Dangerius) като вик за помощ, сменен две години по-късно със SOS, който е по-лесен за предаване (а не поради станалата известна по-късно негова трактовка “Спасете нашите души! ” (Save Our Souls).

1901 година
Известният човекоядец от Колорадо Алфред Пакър след 18-годишен престой в пандиза е освободен. Пакър се препитавал като миньор и лидер в Юта и Колорадо. През ноември 1873 година той превеждал група от 21 мъже до Колорадо. След 3-месечен уморителен преход групата се добрала до индиански лагер покрай Колорадо. Повечето мъже останали в лагера, с цел да изчакат да преминат зимните стихии, само че Пакър и още петима мъже траяли похода. Два месеца по-късно той дошъл самичък в Лос Пинос, потвърждавайки че останалите са го изоставили и той бил заставен да яде диви зайци и шубраци. По-късно Пакър признава, че четирима от мъжете са умрели от измръзване, а останалите, обезумели от апетит, ги изяли. Когато единствено Пакър и още един от мъжете –Шанън Бел останали живи, Бел полудял и заплашил Пакър, че ще го убие. Пакър твърди, че прострелял Бел при самоотбрана и по-късно изял тялото му.

1887 година
Томас Стивънс от Сан Франциско приключва първото в историята околосветско странствуване с велосипед. Той изминава за 4 години над 13 500 благи.

1885 година
Състои се сватбата на Алоис Хитлер и Клара Пьолцл, родителите на Адолф Хитлер

1873 година
В село Ватиш, Македония е роден полковник Йосиф Григоров Шишков, служил в 17 пехотен полк на Българската войска до 1919 година

1862 година
Започва френската намеса в Мексико. До нея се стига, откакто мексиканският президент Б. Хуарес прекратява заплащанията по външния дълг. Франция (1861 - 1867), Англия (1862) и Испания (1861 - 1862) подхващат военно навлизане в Мексико. След отдръпването на Англия и Испания, Наполеон III продължава битката за да сътвори в Мексико своя империя, като се опълчва на възходящото американско въздействие. През 1863 година френските войски завладяват Пуебла и окупират Мексико. Една година по-късно Максимилиан Австрийски е провъзгласен за император на Мексико.

1859 година
Пусната е в послание първата канадска сребърна монета.

1841 година
Писателят Виктор Юго е определен за един от 40-те “безсмъртни членове ” на Френската академия. Виктор Юго е роден на 26 февруари 1802 година в Безансон. Той е френски стихотворец, романист, драматург и държавник. Започва да написа още в учебна възраст. През 1817 година негови стихове са удостоени с премия от Френската академия, и са оповестени през 1822 година в книгата “Оди и всякакви стихотворения ”, която му донася огромна известност. През 1818 година излиза и първата част от романа “Бюг Жаргал ” (публикуван през 1825 г.). През 1826 година оглавява литературното сдружение “Сенакъл ”, в което влизат Сент Бьов, Мюсе, Вини, Ал. Дюма и други млади писатели-романтици. През 1831 година излиза романът му “Парижката Света Богородица ”. След революцията 1848 година се опълчва на узурпацията на властта от президента на Втората република Луи Бонапарт, а след преврата (02.12.1851 г.) е заставен да напусне Франция. 20 години живее в заточение. В тези години се разпростира и неговият превъзходен подарък на журналист. През 60-те години написа романите: Клетниците ” (1862 г.), “Морски труженици ” (1866 г.), “Човекът, който се смее ” (1869 г.). Писателят се връща в родината си през 1870 година, след рухването на Втората империя. Скоро след Френско-пруската война и разгрома на Парижката комуна излиза книга “Страшна година ” (1872 г.) и “93-та година ” (1874 г.). През 1882 година приключва своя епос “Легенда на вековете ”. Виктор Юго умира на 22 май 1885 година в Париж. Недовършен остава сборникът “Всички струни на лирата ”.

1830 година
В Балтимор е отворена първата железопътна станция.

1822 година
Либерия е колонизирана от американците.

1789 година
Джордж Вашингтон е определен за президент на Съединени американски щати. Джордж Вашингтон е първият президент на Съединени американски щати (1789- 1797 г.). В интервала 1753–1759 година води война против индианци и французи по време на Седемгодишната война. От 1758 година е член на Асамблеята на Вирджиния, до 1775 година е пратеник в Континенталния конгрес във Филаделфия. В интервала 1775- 1783 година е главнокомандващ американската войска във Войната за самостоятелност на Северна Америка. През 1787г. под председателството на Вашингтон е направена Конституцията на Съединени американски щати, настояща с някои ремонти и през днешния ден. Джордж Вашингтон е роден на 22 февруари 1732 година в Бридж-Крик, Вирджиния. Той умира на 14 февруари 1799 година в Маунт- Вернон.

1785 година
Французинът Жан-Пиер Бланшар и американецът Джон Джефрис правят първия полет с балон над Ламаншалон. По време на полета от Дувър до Кале, едвам не се разрушават над Ламанша. Причина за това е, че балонът е претрупан с прекомерно тежки уреди като котва, нефункционално ръчно управляемо витло и перки, с които те се надявали да ръководят балона във въздуха. Малко преди да доближат до френския бряг, са принудени да изхвърлят съвсем всичко от балона, с цел да го олекотят.

1782 година
Отворена е първата американска банка „ Банк ъф Норт Америка ” (Bank of North America).

1745 година
Роден е френският откривател Жак-Етиен Монголфие (1745 - 1799). През 1783 година дружно с брат си Жозеф-Мишел построяват първия балон, цялостен с парещ въздух.

1726 година
Официално е открита Академията на науките в Санкт-Петербург.

1714 година
Англичанинът Хенри Мил патентова пишеща машина (която в никакъв случай не e пусната в производство).

1618 година
Франсис Бейкън става ръководител на Камарата на Лордовете в Англия. Той е британски мъдрец, юрист, лорд- канцлер на Англия (1618-1621 г.). Родоначалник е на британския материализъм. Според Бейкън материята е обективно съществуваща първооснова на всички неща; задачата на науката е да усили властта на индивида над природата. Смята, че философията би трябвало да има на практика темперамент, че умозрителната просвета е безполезна. Основното му съчинение " Нов Органон " - оръдие на новата просвета, се опълчва на " Органона " на Аристотел.

1610 година
Италианският астроном Галилео Галилей вижда три спътника на Юпитер благодарение на новооткрит телескоп - Йо, Европа и Ганимед. Това изобретение оказва помощ на Галилей да сътвори Коперниковия (хелиоцентричен) модел на слънчевата система. Той заменя остарелия Птолемеев модел, съгласно който земята е център на системата.
Галилео Галилей е роден на 15 февруари 1564 година в Пиза. Той е италиански математик, физик и астроном. Основател е на пробната просвета в Италия. Открива закона за изохронизма на дребните вибрации и употребява незабавно това изобретение за стенните часовници (с махало). Открива също термометъра, хидростатичното равновесие, закона за земното притегляне, поставя правилата на модерната динамичност и построява пръв астрономическата тръба (Венеция, 1609 г.). Неговите наблюдения го доближават до теориите на Коперник. Галилео афишира, че Слънцето, а не Земята е център на планетната система и че Земята се върти към Слънцето, както и други планети, които отразяват неговата светлина. Това изобретение провокира омразата на схоластиците и на Римския двор, които го афишират за разколник. Поканен да се откаже тържествено от теориите си, той дава обещание да го направи, само че все пак през 1632 година излага документално всички доказателства за проповядваните от него учения. Инквизицията принуждава Галилей да се отхвърли на колене пред инквизиторския съд от всичките си учения (1633 г.). Избягнал по този метод заплахата да бъде изгорял жив, Галилей е подложен по-късно под непоколебим контрол, ослепява и умира. Впоследствие е оневинен от обвиняването в разкол от Ватикана, с което де факто католическата черква признава, че Земята е кръгла. Галилео Галилей умира на 8 януари 1642 година в Арчетри, покрай Флоренция.

1608 година
Пожар унищожава Джеймстаун, намиращ се в настоящия щат Вирджиния.

1598 година
Борис Годунов се възкачва на съветския трон, след гибелта на Фьодор I Иванович, последния съветски цар от династията Рюрикови. Годунов отравя Фьодор І Иванович, който е наследник на Иван IV Грозни и Анастасия Романовна, наследил татко си на трона през 1584 година Фьодор I е слаб физически и умствено и ръководството на страната се реализира в началото от регентски съвет, а след 1587 година от Борис Годунов, брат на брачната половинка му Ирина Годунова. По време на ръководството му Руската православна черква получава статут на патриаршия (1589). Успешни войни се водят против Ногайската орда и Швеция (1595), като Русия си връща Ивангород и прилежащите области, изгубени през Ливонската война. Борис Фьодорович Годунов е цар на Русия в интервала 1598 - 1605. Той е първият, който не е представител на династията Рюрикови. Въпреки някои външнополитически триумфи, Борис Годунов оставя страната в несигурно положение, известно като Смутно време.

На тази дата са родени :
1871 година
Роден е френският математик Емил Борел. Член е на Парижката академия на науките (1921). От 1897 година до 1920 година е професор, от 1911 година до 1920 година и шеф на Екол Нормал. В продължение на няколко години е професор в Парижкия университет. Създател е на няколко посоки в актуалния математически разбор (разходящи редове, разширение на понятието аналитична функционалност, диофантови приближения). Автор е на научни писания по математическа физика и доктрина на вероятностите.

1865 година
Роден е съветският художник Валентин Серов (1865 - 1911). Изучава живопис при Иля Репин и при П. П. Чистяков. Завършва Художествената академия в Петербург. Академик от 1898 година и автентичен член на Художествената академия от 1903 година, която напуща през 1905 година в символ на митинг против окървавената национална проява (9 януари). Едни от ранните творби на Валентин Серов са “Девойка с праскови ” и “Девойка, осветена от слънцето ”. Автор е на портретите на К. А. Кортвин; И. И. Левитан; М. Горки; моливния портрет на Фьодор Шаляпин и други Създава картини, отдадени на съветското село - “Октомври. Домотканово ” (1895); “Жена с кон ” (1898) и други, на картини от съветската история - “Петър I ” и др.; на фрески на антични тематики и така нататък Умира на 22 януари 1911 година

1834 година
Роден е немският откривател Йохан Филип Райс (1834 - 1874). През 1861 година прави първата деомнстрация на електрически телефон - 15 години преди Александър Бел да патентова своето откритие.

1800 година
Роден е Милърд Филмор - 13-ият президент на Съединени американски щати (1850 - 1853). От 1844 година е губернатор на Ню Йорк. През 1850 година заменя президента З. Тейлър, който умира на 9 юли 1850 година

1611 година
Роден е британският журналист Джеймз Харингтън (1611 - 1677). Идеолог на новото дворянство и буржоазията. С творбите си “Република Океания ” (1656), “Предимствата на националното ръководство ” (1657), “Изкуството на законодателството ” (1659) и други се афишира против възобновяване на феодалната монархия в Англия. Разработва конституция, в която дефинира буржоазната дворянска република като най-хубава форма на държавно ръководство в Англия и като единствен вероятен метод да се защитят завоеванията на буржоазната гражданска война (от средата на ХVII в.). В годините 1658 - 1660 оглавява републиканската група, която се пробва да осъществя неговите хрумвания. Прилагайки индуктивния способ на Бейкън, потвърждава зависимостта на държавната форма на ръководство и нейните институции от разпределението на собствеността в обществото. Джеймз Харингтън умира на 11 септември 1677 година в Лондон.

На тази дата умират :
1994 година
Умира италианският артист Виторио Мезоджорно. Сред най-известните италиански филми, в които взе участие, е сериалът " Октоподът ".

1943 година
Умира хърватският академик и откривател Никола Тесла (1856 - 1943). Роден е на 10 юли 1856 година в Смилян, Хърватско. Получава обучение във Висшето техническо учебно заведение в Грац и в Пражкия университет. Работи като инженер в Будапещенското телефонно сдружение и в компанията “Едисон ” в Париж. През 1884 година емигрира в Съединени американски щати. Работи в заводите “Едисон ” и “Уестингхаус ”. Дава строго научно изложение на същността на явлението въртящо се магнитно поле. Патентова многофазни електрически машини (сред които несинхронизиран електромотор) и система за преместване на електрическа енергия посредством многофазен изменчив ток. Чрез потреблението на двуфазна система, която Тесла счита за най-икономична, в Съединени американски щати са пуснати доста промишлени електросъоръжения, измежду които и Ниагарската водна електроцентрала. Изобретява първия електромеханичен високочестотен генератор и високочестотен трансформатор, като основава предпоставки за развиване на нова област в електротехниката - високочестотната техника. Работи върху безжичното предаване на сигнали (1896 - 1904). Под негово управление в щата Колорадо през 1899 година е издигната радиостанция с мощ 200 kW. Никола Тесла конструира редица радиоуправляеми самоходни механизми, наречени от него “телеавтомати ”. След 1900 година патентова изобретения в разнообразни области на техниката (електромер, честотомер, разнообразни усъвършенствания в радиоапаратурите, парните турбини и др.). През 1917 година предлага принцип за деяние на устройство за радиооткриване на подводни лодки.

1830 година
Умира британският живописец Томас Лорънс. Работи извънредно като портретист. През 1792 година става велможа художник в кралския замък, от 1820 година е президент на Художествената академия. Автор е на портрети на кралица Шарлота (1789), мис Е. Фарън (1790), на политически и военни дейци от Европа (1814 - 1819).

1715 година
Умира френският архиепископ и публицист Франсоа дьо Селиняк Фенелон. През 1689 година става педагог на бургундския дук, внук на Луи ХIV. За него написва “Басни ”, “Диалог на мъртвите ” и фамозния си “Телемах ” - книга, изпълнена с косвени загатвания за ръководството на Луи ХIV. Нейното обявяване (1699) става причина Фенелон да изпадне в недружелюбност като съперник на кралския максимализъм. Отправя до краля и до внука му “Писма ” и “Мемоари ”, в които хвърля нова светлина върху политическото състояние във Франция. Неговото съчинение “Телемах ” е една от най-разпространените книги във Франция и е преведено на всички европейски езици.

1655 година
Умира Инокентий X (Джан Батиста Памфили). Римски папа от 1644 –1655 година Започва дипломатическата си кариера от 1621 година като папски нунций, по-късно през 1626 година е дипломат в Мадрид. През 1929 година е ръкоположен за кардинал и след гибелта на Урбан VIII е определен за папа, без значение от възраженията на френския двор. Със специфична була (26. 11. 1648 г.) поддържа митинга на папския легат, през 1648 година участва при подписването на Вестфалския мир. Протестът не е приет от европейските страни.

1537 година
Убит е флорентинският херцог Алесандро ди Медичи вследствие на политически противоборства. Родът Медичи играе значима роля в средновековна Италия. Негови представители са създатели на една от най-големите търговски банкови компании в Европа през ХV в. През 1434 - 1737 ръководят Флоренция. Представители: Козимо Медичи (1389 - 1464), ръководи от 1434, Лоренцо Медичи, наименуван Великолепни (1449 - 1492), ръководи от 1469, стихотворец и меценат; Катерина Медичи (1519 - 1589), кралица на Франция, Мария Медичи (1573 - 1642), брачна половинка на френския крал Анри IV и регентка на Луи XIII и други

1285 година
Умира Карл Анжуйски - крал на Сицилийското кралство и Неаполитанското кралство. Син е на френския крал Луи VIII, граф на Анжу, Мена и Прованс. Издигнат е на сицилийския трон от Папството, коронясан от папа Климент IV през 1266 година През 1268 година превзема Сицилийското кралство, като побеждава кралете от династията Щауфен (през 1266 година при Бенeвенто против Манфред и през 1268 година при Талякоцо над неговия правоприемник Конрадин). Участва в кръстоносния поход на Луи IХ Свети в Тунис (1270 г.). Стреми се да подчини Северна и Централна Италия, Балкански полуостров (където превзема доста градове), Византия и Леванта. Раздава земи и привилегии на френските рицари в Южна Италия и Сицилия. Това внезапно ускорява увеличението на налозите, което води до национално въстание в Сицилия (Сицилианска вечерня, 1282 г.). Карл Анжуйски изгубва о-в Сицилия. В негово притежание остава Неаполитанско кралство.

За правенето на историческата информация на Агенция „ Фокус ” са употребявани следните източници :
Енциклопедия „ България ” - Издателство на Българска академия на науките, 1982 г.;

Енциклопедия „ Британика ” (2004 г.);

Большая Советская Энциклопедия (1970 г.);

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство „ Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща „ Труд ”, 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство „ Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща „ Труд ”, 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство „ Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща „ Труд ”, 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща „ Труд ”, 2003 г.;

Български обичаен календар - Българска академия на науките, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща „ Хермес ”, 2002 г.;

Българска военна история - Българска академия на науките, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща „ Емас ”, 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща „ Труд ”, 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство „ Рива ”, 1999 г.;

Българска енциклопедия, Българска академия на науките, Книгоиздателска къща „ Труд ”, 2003 г.;

National Geographic Arhive;

Исторически бюлетин – на „ The New York Times ”;

Исторически бюлетин – на „ The History Channel ”;

Исторически бюлетин – на „ World of Quotes ”;

Енциклопедии – „ LAROUSSE ”;

Исторически списък на Агенция „ Фокус ” – отдел „ Архив и бази данни ”.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР