През 1570 г. Османската империя заемала водещо място сред европейските

...
През 1570 г. Османската империя заемала водещо място сред европейските
Коментари Харесай

Великата битка при Молоди

През 1570 година Османската империя заемала водещо място измежду европейските и азиатските страни. Територията й включвала Мала Азия, днешния Близък изток, Северна Африка, както и Балканите съвсем до Виена. Армията й наброявала 500 хиляди бойци – 5 пъти повече от армиите на всички страни в Западна Европа, взети дружно.

На север обаче амбициозните турски проекти се сблъскали с ненадейно затруднение – Русия.

Русия от дълго време страдала от набезите на турските съдружници – Кримското, Казанското и Астраханското ханства, които годишно нападали съветските земи и отвеждали стотици хиляди славяни в иго.

Но цар Иван Грозни с няколко бързи удара съумял да разгроми Казанското и Астраханското ханства. За да предотврати укрепването на Русия, султан Селим ІІ наредил на своя васал, кримския хан Девлет-Гирей, да нападне Москва, като му изпратил в поддръжка еничари и тежка артилерия.

Девлет-Гирей имал богат опит в ограбването на съветските градове. През 1571 година той се възползвал от обстоятелството, че Русия била затънала в Ливонската война на запад, атакувал и опожарил Москва. Оцелял единствено каменният Кремъл. Кримските татари отвели съвсем цялото население на града в иго – към 60 хиляди души. Руският цар Иван Грозни бил разгневен и обезглавил много боляри, които с бездействието си позволили тази покруса. Късметът обаче замъглил разсъдъка на Девлет-Гирей. Следващата 1572 година той решил да повтори нападението и да извърши дългогодишната си амбициозна фантазия – да завладее цяла Русия.

В края на юли и началото на август съветската войска под командването на княз Михаил Воротински и воеводата Дмитрий Хворостинин чакала голямата татарската орда на река Ока. Балансът на силите надалеч не бил в интерес на руснаците: над 120 хиляди татари, подкрепени от 20 хиляди турски еничари – а отсреща им 30 хиляди руснаци с 6 хиляди немски наемници.

Татарите съумели да разбият дружините на воеводата Никита Одоевски, който опитал да загради пътя им, прекосили река Ока и се устремили към Москва.

По съветските степи стремглаво се носели големи конни маси – дружините на Дмитрий Хворостинин преследвали по петите татарската орда. Той съумял да настигне татарите близо до Москва, при дребното село Молоди. С ненадейно нахлуване татарският ариергард от няколко хиляди души бил погубен. Девлет-Гирей бил заставен да спре и да се обърне с лице към преследвачите си, които „ хапели опашката “ на голямата му войска.

Татарите нападнали с всичките си сили малобройния отряд на Хворостинин. Руснаците отстъпили към укрепената позиция на главната съветска войска на княз Воротински. Тази позиция се наричала „ гуляй-город “ и точно тя изиграла решаваща роля за изхода на сражението.

„ Гуляй-город “ представлявал самобитна мобилна цитадела от каруци, свързани между тях с вериги и прикрити в допълнение с огромни дървени щитове. В идната борба изиграла доста значима роля една пристрастеност на цар Иван Грозни – огнестрелните оръжия, които относително наскоро били влезнали като всеобщо въоръжение в европейските армии. По заповед на царя били издигнати десетки барутни мелници, леели се топове, създавали се полкове от стрелци, въоръжени с огнестрелни оръжия.

„ Гуляй-город “ – Уикипедия

Многохилядната татарска кавалерия се носела към гуляй-города, смятайки за лесна плячка каруците, които не изглеждали изключително затруднение. Но съветските оръдия посрещнали татарите с масиран артилерийски огън от картеч, който просто помел първите им редици. Докато едни топове стреляли, другите се зареждали. Татарите още веднъж и още веднъж нападали, а топовете продължавали да изригват вулкани от картеч. Полето пред гуляй-города се покрило с трупове на хора и коне.

Татарите обкръжили гуляй-города и зачакали руснаците да се предадат заради неналичието на храна и вода – доста добре знаели, че те не разполагат с обоз. Положението в действителност било сериозно: обсадените гладували, нямали вода, само че никой не мислел за предаване. Немските наемници също се държали почтено и споделяли всички компликации с съветските бойци.

Но Девлет-Гирей знаел, че прекомерното бавене е съдбоносно за него. Затова татарите и еничарите почнали нови офанзиви. Вълна след вълна те връхлитали против гуляй-города и застилали земята с телата си. Труповете им се издигнали до равнището на каруците, наложило се руснаците да слагат подложки под оръдията, с цел да стрелят отвисоко.

Загубите на татарите и турците били кошмарни. Но те не се отказвали, още веднъж и още веднъж атакували – и по този начин целия ден 2 август 1572 година.

Привечер съветските воеводи се решили на опасен ход: част от войските отпред с княз Воротински скрито напуснали гуляй-города, заобиколили и излезли в гръб на татараската орда. Когато татарите почнали ново нападене, руснаците от гуляй-города ненадейно излезли в челна офанзива – а воините на Воротински в същия миг нападнали врага в гръб.

Татарите изпаднали в суматоха от непредвидения процес на събитията и побягнали. Руските бойци почнали да ги преследват. Клането било извънредно. Татарите бягали към река Ока. Почти всички били пешком, тъй като по заповед на Девлет-Гирей се били спешили, с цел да нападат дървената съветска цитадела. Руснаците ги преследвали до самата река, където към този момент нямало избавление – множеството татари били изклани там, а тези, които се хвърлили във водата, се давели или били разстрелвани от брега. В това време еничарите се събрали вкупом, с цел да провеждат опозиция – и били безмилостно избити с оръдеен картеч.

В борбата при Молоди кримските татари изгубили съвсем цялото си мъжко население. От 120 хиляди бойци се избавили единствено към 6 хиляди. В борбата починали също внукът, синът и зетят на Девлет-Гирей. Самият хан едвам се избавил.

Кримските татари в никакъв случай към този момент не подхванали съществени набези против Русия. Загинали и всички турски еничари. Именно тогава Русия станала за българите „ дядо Иван “ – в символ на респект и вяра към православния цар Иван Грозни.

Паметна плоча за борбата при Молоди

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР