Преяждането с власт е характерно за всяка управляваща партия –

...
Преяждането с власт е характерно за всяка управляваща партия –
Коментари Харесай

Докъде стигнахме – ГЕРБ да бяга от власт!

„ Преяждането с власт ” е особено за всяка ръководеща партия – и ГЕРБ не прави изключение. През всички години, отпред на страната, Бойко Борисов и обкръжението му с брутално озлобление се стремяха да настанят свои хора на всяка властова позиция. Неслучайно мнозина наблюдаващи започнаха да дефинират ГЕРБ като „ партия - страна ” по сходство на някогашната Българска комунистическа партия.

Затова беше в действителност удивително, че внезапно ръководещите се оказаха без претендент за ръководител на Централната изборна комисия (ЦИК). Постът беше ненадейно овакантен след оставката на Стефка Стоева, която през 2019 година беше издигната от ГЕРБ. Бившият парламентарен арбитър разгласи неотдавна, че напуща комисията по персонални аргументи. Но в прощалното си изказване пред своите сътрудници тя даде да се разбере, че същинският й претекст е за машинното гласоподаване върху изборните комисари. Така внезапно пост с основно значение за идните парламентарни избори се оказа без титуляр.

Всички чакаха, че депутатите на Борисов незабавно ще настанят човек от своите кръгове на мястото на Стоева. Даже се понесоха клюки, че избранникът е Данаил Кирилов – неотдавна отдръпналият се правосъден министър. Мълвата се оказа безпочвена, само че вместо това се случи нещо надалеч по-невероятно – от ГЕРБ изобщо не издигнаха никого. Всъщност такава тишина цареше към избора на новия началник на ЦИК, че даже не се разбра, че срокът за номинации е изминал. За процедурата се присети водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която укори ръководещите, че в актуалната обстановка изборната администрация не може да работи. В отговор депутатите на Борисов удивиха всички като ръководителя на комисията.

 

Представяте ли си – ГЕРБ непринудено сдава подобен значим пост на опозицията,

 

освен това в навечерието на изборите!

Може би демократичното схващане на ръководещите се е пробудило и са решили, че политическият баланс в страната изисква да правят отстъпка малко власт на своите съперници? Колкото и необикновено да звучи, тъкмо такава теза се опита да пробута шефът на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, когато обясняваше за какво нямат номинация за поста. “Ако желаете транспарантен избирателен развой, ние чакахме да поемете отговорността и да бъдете коректив на този избирателен развой ”, обърна се Дариткова към социалистите. От левицата обаче не се хванаха на въдицата и отхвърлиха да вземат участие. И най-после излезе, че процедурата би трябвало да бъде стартирана отначало.

Странно наподобява, нали?

ГЕРБ да демонстрира такава принуда да запази своята доминация в ЦИК като отхвърля да предложи новия му ръководител и великодушно отстъпва тази опция на Българска социалистическа партия. Не осъзнават ли ръководещите, че по този начин биха изгубили част от въздействието си в изборната администрация? Знаят го доста добре. Но наподобява имат причина, която е задоволително сериозна, с цел да рискуват опозицията да получи превес в комисията.

Обяснието би трябвало да се търси в

 

измененията, които ръководещите прокараха в Изборния кодекс.

 

Да не забравяме – точно тези ремонти бяха претекстът, с който Стефка Стоева се отдръпна от ЦИК. Трябва да й се признае, че постъпи много благоразумно предвид на обстановката, в която депутатите от ГЕРБ сложиха изборната администрация. Първо, – хартиени бюлетини и машини в съвсем всички изборни секции. Така сигурно ще слагат в голямо усложнение така и така извънредно ненадеждните изборни комисии. Второ,, свързани с колосалната организация по въвеждането и провеждането на машинното гласоподаване – от придобиването на устройствата през цялата логистика до използването им в изборния ден. Толкова им се искаше да смъкват от себе си всякаква отговорност, че дори отхвърлиха да възложат на Министерския съвет сериозно значимото решение дали да се купят или наемат устройствата за гласоподаване. А това е определящо дали ще имаме машинно гласоподаване в бъдеще или не. Отхвърлиха безогледно и много рационалното предложение на ЦИК да й се разреши да разпорежда на държавни органи някои действия към машинния избор – да вземем за пример логистиката. Тайната мисъл на ръководещите беше напълно транспарантна – считат, че цялата работа ще се провали, и не желаят нищо черно на бяло, което да потвърждава, че са били ангажирани.

Подло и мръсничко от страна на ГЕРБ, само че най-вероятно ще им се получи.

От тази позиция, да стоят настрани от ЦИК в този миг наподобява като много хитра стъпка. Разбира се, останалите политически сили не са простаци – надали някой ще се съгласи да поеме от ГЕРБ комисията тъкмо посред бурята, която тресе страната. Социалистите желаят след изборите да влязат в сърцето на властта – в Министерския съвет, и постът на ръководител на ЦИК е прекомерно дребна облага на фона на огромната борба, която водят. Така че най-вероятно депутатите на ГЕРБ зорлем ще се принудят да посочат някого, който да оглави органа. Може би фигура, която най-малко на пръв взор, не е директно обвързвана с партията. В последна сметка, нали цялата им концепция е да избягат от отговорност – както постоянно вършат, когато нещо в страната не се получи както би трябвало.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР