Превземането от южните сепаратисти на Аден, временното седалище на йеменското

...
Превземането от южните сепаратисти на Аден, временното седалище на йеменското
Коментари Харесай

Успех на сепаратисти разклати саудитската коалиция в Йемен

Превземането от южните сепаратисти на Аден, краткотрайното седалище на йеменското държавно управление, може да сътвори компликации за Саудитска Арабия да резервира единството на военната коалиция, която води война с подкрепяните от Иран бунтовници хути. То основава и риск от фрагментиране на Южен Йемен в миг, когато Организация на обединените нации се мъчи да рестартира договарянията за преустановяване на войната, която продължава повече от четири години и изправи милиони хора на ръба на глада.

Какво се случи в Йемен

Сепаратистите, които желаят да се отделят от Севера и са подкрепяни от Обединените арабски емирства, на процедура превзеха Аден в събота, като превзеха държавните военни бази, откакто упрекнаха секта - съдружник на президента Абд Рабу Мансур Хади, в съучастничество в ракетна офанзива на хутите против техни сили.

Саудитската коалиция, която поддържа йеменското държавно управление, отвърна на удара в неделя, като заплаши с дейности, в случай че южните сили не прекратят сраженията. Двете фракции официално са съдружници в обединението против хутите, които прогониха през 2014 година от столицата Сана държавното управление на Хади, само че преследват разнообразни цели.

Какво значи това за обединението

За Саудитска Арабия става по-трудно да отслаби хватката на хутите, които управляват Сана и множеството градове. Подкрепяната от Запада сунитска коалиция се намеси против шиитите хути в Йемен през 2015 година Мнозина възприемат спора като " война на проксита " сред Саудитска Арабия и Иран. Хутите нямат въздействие в Юга, където ОАЕ са въоръжили и обучили 90 хиляди йеменски бойци, вербувани измежду южните сепаратисти и бойци от крайбрежните равнини.

Обаче така наречен Южен временен съвет, който води сепаратистите, няма огромна поддръжка отвън Аден. Неговите дейности рискуват да провокират боеве на юг и да насърчат дейностите на екстремистки групировки като Ал Каида или някоя друга от многочислените дестабилизиращи сили на Йемен.

Как се стигна дотук

Никога не е имало доверие сред държавното управление на Хади и сепаратистите, които го упрекват в неприятно ръководство и корупция. Войната възроди остарялото напрежение сред Северен и Южен Йемен, в миналото обособени страни, които се сплотиха в една страна през 1990 година

Това не е първото въстание на сепаратистите. Те превзеха Аден и през януари 2018 година Рияд и Абу Даби помогнаха за прекратяването на този спор. Сега ОАЕ са помолили пратеника на Организация на обединените нации Мартин Грифитс да окаже напън върху двете страни. Рияд съобщи, че ще бъде хазаин на незабавна среща сред враждуващите страни за възобновяване на реда.

 Път сред два квартала в Аден, 10 август.
© Fawaz Salman, Reuters

Път сред два квартала в Аден, 10 август.

" Вербуването на милиции в Юга постоянно е било игра с огъня. Сега е доста лицемерно от страна на ОАЕ да споделят, че специфичният делегат на Организация на обединените нации би трябвало да оправи нещата ", споделя Елизабет Кендъл от Оксфордския университет.

Разпада ли се съюзът сред Саудитска Арабия и Емирствата в Йемен

Коалицията е разтърсена, само че не се е разпаднала дефинитивно. Анализатори споделят, че е малко евентуално емирствата още веднъж да изпратят бойци, само че ще поддържат Рияд, с който си сътрудничат за възпирането на шиитски Иран. " Това можеше да стане повратна точка, само че ще бъде " замазано " от водачите, както постоянно, единствено че пукнатините стават все по-големи и по-големи и " замазването " става все по-трудно ", сподели Кендъл.

ОАЕ настояват, че са съкратили наличието си в Йемен поради примирието в основното пристанище Ходейда, което стана фокус на войната предходната година, когато обединението се опита да го завземе. Според дипломати повода е, че емирствата се помириха, че не може да има военно решение поради световната рецензия против съдружните въздушни удари, които убиха цивилни, и поради филантропичната рецесия.

Западният напън за преустановяване на войната, която лиши живота на десетки хиляди, и засиленото напрежение сред Съединени американски щати и Иран, което рискува да провокира от война в Персийския залив, също способстваха за това решение.

Какво може да предприеме Организация на обединените нации?

Засега дипломатически совалки.

Грифитс се пробва да избави блокираното съглашение за евакуиране на войски, контрактувано на мирните договаряния през декември в Швеция сред хутите и държавното управление на Хади. Той се пробва също да успокои напрежението сред Саудитска Арабия и хутиите, които през последните месеци активизираха офанзивите с ракети и дронове против саудитски градове.

Но в случай че се осъществят някакви по-широки политически диалози за временен ръководещ орган, те ще би трябвало да включат повече от мъчно контролируемите йеменски групировки, в това число южните сепаратисти. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР