Превземането от южните сепаратисти на Аден, временното седалище на йеменското

...
Превземането от южните сепаратисти на Аден, временното седалище на йеменското
Коментари Харесай

Какво ще се случи в Йемен след превземането на Аден от южните сепаратисти

Превземането от южните сепаратисти на Аден, краткотрайното седалище на йеменското държавно управление, може да сътвори компликации за Саудитска Арабия да резервира единството на военната коалиция, която води война с подкрепяните от Иран бунтовници хуси. То основава и риск от фрагментиране на Южен Йемен в миг, когато Организация на обединените нации се мъчи да рестартира договарянията за преустановяване на войната, която продължава повече от четири години и изправи милиони хора на ръба на глада.

КАКВО съдебна експертиза СЛУЧИ В ЙЕМЕН?

Сепаратистите, които желаят да се отделят от Севера и са подкрепяни от Обединените арабски емирства, на процедура превзеха Аден в събота, като превзеха държавните военни бази, откакто упрекнаха секта - съдружник на президента Абд Рабу Мансур Хади, в съучастничество в ракетна офанзива на хусите против техни сили. Саудитската коалиция, която поддържа йеменското държавно управление, отвърна на удара в неделя, като заплаши с дейности, в случай че южните сили не прекратят сраженията. Двете фракции официално са съдружници в обединението против хусите, които прогониха през 2014 година от столицата Сана държавното управление на Хади, само че преследват разнообразни цели.

КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА ЗА КОАЛИЦИЯТА?

За Саудитска Арабия става по-трудно да отслаби хватката на хусите, които управляват Сана и множеството градове. Подкрепяната от Запада сунитска коалиция се намеси против шиитите хуси в Йемен през 2015 година Мнозина възприемат спора като " война на проксита " сред Саудитска Арабия и Иран. Хусите нямат въздействие в Юга, където ОАЕ са въоръжили и обучили 90 хиляди йеменски бойци, вербувани измежду южните сепаратисти и бойци от крайбрежните равнини. Обаче така наречен Южен временен съвет, който води сепаратистите, няма огромна поддръжка отвън Аден. Неговите дейности рискуват да провокират боеве на юг и да насърчат дейностите на екстремистки групировки като Ал Каида или някоя друга от многочислените дестабилизиращи сили на Йемен.

КАК съдебна експертиза СТИГНА ДОТУК?

Никога не е имало доверие сред държавното управление на Хади и сепаратистите, които го упрекват в неприятно ръководство и корупция. Войната възроди остарялото напрежение сред Северен и Южен Йемен, в миналото обособени страни, които се сплотиха в една страна през 1990 г.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР