Превръщането в енергиен лидер в Централна и Югоизточна Европа е

...
Превръщането в енергиен лидер в Централна и Югоизточна Европа е
Коментари Харесай

Еврохолд: Няма причина сделката за ЧЕЗ да се провали!

Превръщането в енергиен водач в Централна и Югоизточна Европа е стратегическата цел, която Еврохолд си слага още занапред при сполучливо придобиване на активите на ЧЕЗ. Това стана ясно на специфичен брифинг през днешния ден, на който управлението на холдинга показа капиталовите си планове и проекти за бъдещо развиване на новия бизнес, който чака да добави към портфолиото си.

Обслужване на клиенти, възобновяване и ръководство на мрежата, възобновима сила и енергийна успеваемост, нововъведения и технологии – това са четирите съществени целта върху които счита да се концентрира Еврохолд при сполучливо завършване на договорката за покупка на активите на ЧЕЗ в България. Инвестиционната стратегия бе показана на брифинг през днешния ден в централата на холдинга. Очакваме до 25 дни Комисия за защита на конкуренцията да се произнесе по договорката, само че не виждаме причина за негативно мнение, съобщи Асен Христов, ръководител на Надзорния съвет на Еврохолд. Окончателното завършване на договорката би трябвало да се случи до началото на 2020 година, добави той. Екип от над 120 специалисти в разнообразни области работи по нея, уточни още Христов.

Еврохолд ще заплати 335 млн. евро за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България, като ще финансира договорката с композиция от личен и заемен капитал. Част от заемния капитал ще бъде обезпечен от две световни капиталови банки. Христов бе кагегоричен, че зад обезпечените заеми не участват съветски банки, а имената на капиталовите кредитори са известни. Той призна, че " Химимпорт " са миноритарен притежател във връзка с активите на ЧЕЗ и най-вероятно " Еврохолд " ще им предложат договорка за закупуване на техния дял. Христов предвижда също по този начин, че времето за възвръщане на вложенията от договорката ще е " обикновено ", имайки се поради настоящето положение на пазара и бизнес средата.

Както към този момент бе оповестено преди дни, за придобиването на 6-те сдружения на ЧЕЗ ще бъде основана обособена компания – Ийстърн Юръпиън Електрик, която ще е 100% благосъстоятелност на Еврохолд и ще бъде записана в Холандия – общоприета процедура за отбрана от разтърсвания при възможни политически опасности. Отделно, към този момент е основан и специфичен Енергиен Борд, който в началото ще подкрепя интеграцията и ръководството на фирмите на ЧЕЗ в България след придобиването и ще бъде съществена движеща мощ за вложения и нововъведения в българската електропреносна конструкция. Предвижда се вбъдеще този Енергиен Борд да стане част от Надзорния съвет на сдруженията в групата на Ийстърн Юропиън Електрик Къмпани. Засега неговите членове са трима, всеки от които с по 25 години опит в енергийния бранш и работа на управителни позиции в огромни източноевропейски енергийни предприятия. Само един от тях е българин – Георги Миков, който даже е бил началник на НЕК за известно време. Останалите двама членове на енергийния ръб на еврохолд са Дан Каталин Станку с професионален и експертен опит в румънската енергийна система и Гари Левсли с мениджърски опит в компании като ContourGlobal и разнообразни районни подразделения на AES. „ За нас превръщането ни в енергиен водач в Централна и Югоизточна Европа е стратегическа цел след сполучлива интеграция на сдруженията. Сделката ни дава опция да допринесем за развиването на енергийния бранш в България и района ”, уточни Левсли.

Насочихме се към тази договорка, тъй като натрупахме експертиза в развиването и ръководството на така наречен контролирани бизнеси, изясни Кирил Бошов, ръководител на УС на Еврохолд. И застраховането – нашият главен бизнес, и енергетиката са тъкмо подобен тип бизнеси, добави той.

Най-голям приоритет в капиталовия проект за развиването на новия бизнес на холдинга ще бъде намаляването на загубите на ел.енергия, стана ясно още на брифинга.

Планираната капиталова стратегия за сегашния капиталов интервал до 2020 година за възобновяване и ръководство на електроразпределителната мрежа на " ЧЕЗ България " е 270 млн. лева и още 260 млн. лева през идващия тригодишен регулаторен интервал, съгласно условията на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), обявиха от холдинга по време на конференция.

" Еврохолд " има намерение да внедри смарт технологии за ръководство на мрежите, както и такива за в детайли диагностициране на построената инфраструктура.

Планира се и внедряване на съвременни технологии за предпазване на сила в електроразпределителната мрежа.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР