Превръщането на Св. София“ в джамия е провокация. Това заяви

...
Превръщането на Св. София“ в джамия е провокация. Това заяви
Коментари Харесай

Защо Турция иска да превърне Света София в джамия?

Превръщането на „ Св. София “ в джамия е провокация . Това съобщи евродепутатът от групата на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки.
Делегацията на Вътрешна македонска революционна организация в Европейския парламент упорства за провеждането на спор по отношение на желанието на турския президент Реджеп Ердоган да трансформира църквата-музей „ Св. София “ в Истанбул в настояща джамия, оповестяват от Вътрешна македонска революционна организация.
„ Св. София “ или „ Църква на светата Премъдрост Божия “ е оповестена за църква-музей през 1934 година от държавното управление на Кемал Ататюрк, какъвто е и статутът ѝ до през днешния ден.
Според Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков европейските институции би трябвало да реагират остро против такова решение. „ Св. София “ с изключение на част от международното завещание на ЮНЕСКО е и от голямо духовно и културно значение за православното християнство.
Джамбазки и Слабаков са безапелационни, че това е поредна провокация, отправена към християнския свят от страна на режима на Ердоган, с единствена цел „
Трябва да се постави завършек на политическото изнудване на Ердоган и е време Европейският съюз да съобщи своята позиция, а не да стои настрана. Нека не забравяме, че християнството е основата на европейската цивилизация, добави още Ангел Джамбазки в Брюксел.
Според историкът професор Христо Матанов пък желанието на Ердоган е удар против кмета на Истанбул , който не е член на партията на турския президент.
уточни историкът пред bTV.
Важно е по какъв начин ще тръгнат връзките с Русия, съобщи той, като уточни, че България няма по какъв начин да реагира съществено на това. Основната причина е заплахата от мигрантския поток, изясни той.
Освен това Матанов съзря и изтриване на наследството на Кемал Ататюрк, който е трансформирал базиликата в музей. Имало обаче разбиране, че подписът му е подправен, посочи още той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР