Превозвачи сигнализираха, че полицията и регионалните здравни инспекции не прилагат

...
Превозвачи сигнализираха, че полицията и регионалните здравни инспекции не прилагат
Коментари Харесай

Липса на координация за международния транспорт пречи на част от доставките

Превозвачи алармираха, че полицията и районните здравни инспекции не ползват еднопосочно заповед от 19 март, която дава опция за по-ранно спиране на карантината за интернационалните водачи. Според тези изключения, избрани от министъра на опазването на здравето, водачите, които разтоварват товари и плануват тръгване, могат да изоставен България преди да изтече срокът на карантината, като до тогава съблюдават нейните правила - могат да се намират в кабината на камиона, да го карат и да товарят и разтоварват артикули.

Зповед за изключения за интернационалните водачи

Днес в изказването на спешния щаб за пандемията от вируса COVID-19 в България също бе пояснено, че интернационалните водачи се подчиняват на разнообразни правила, според от обстановката. Чуждите жители имат право да преминат пренос с ескорт, без да стопират на територията на страната.

Международните водачи, които са български жители и влизат в страната, подлежат на два типа правила. Ако не им следва неотдавнашен нов курс (приблизително в границите на денонощие), те се подлагат на 14-дневна карантина. Ако им следва работно пътешестване, би трябвало да съблюдават обществена изолираност, обезпечена от работодателя, която прекъсва при идващото им тръгване, обясниха от щаба.

Въпреки всичко това, транспортна компания алармира " Дневник " за разнобой в тълкуването и използването на разпоредбите. От там дадоха за образец случаи, при които пропусквателните пунктове на полицията не разрешават на интернационалните превозвачи да пресечен карантината, като заминат на планувания идващ курс. Шофьорите са подложени на стрес поради неналичието на съгласуваност сред институциите, като разпоредбите, които локалната полиция и здравни инспекторати им постановат, са разнообразни от изключенията, избрани в заповедта на здравното министерство.

На въпрос на " Дневник " от пресцентъра на министерството на вътрешните работи дадоха отговор, че при тях няма информация за проблеми с осъществяването от полицията на заповедта на Министерството на здравеопазването по повод изключенията за карантина на интернационалните водачи, които не престават работата си.

От интернационалните превозвачи разясняват за " Дневник ", че здравните инспекции не пречат на работата им, само че съществуват разлики в тълкуването на текста на заповедта на районно равнище. Отношение към заповедта има и полицията, която следва да следи дали се съблюдава карантината от водачите и по места чиновниците на реда не са наясно с разпоредбите за водачите.

Според превозвачите проблем за интернационалните водачи се основава и от всяващи неизясненост медийни изявления от последните дни, които основават безпорядък в планувани пътувания.

" Средствата за информация оповестяват за арести на водачи, нарушили карантината, което основава напрежение, защото тези вести са общи и у хората се основава усещане,че водачите нарушават разпоредбите, което не е по този начин ", написа в сигнала до " Дневник ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (958)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР