Превозвачи ще обжалват решението на правителството пред съдаЕкотаксата на най-често

...
Превозвачи ще обжалват решението на правителството пред съдаЕкотаксата на най-често
Коментари Харесай

Новите екотакси: За Golf и Opel – 300 лв.! За стар бус – над 2 бона!

Превозвачи ще апелират решението на държавното управление пред съда

Екотаксата на най-често срещаните у нас над 10-годишни коли като Volkswagen Golf и Opel Astra ще се усили на 300 лв.. Това ще се случи след решението на държавното управление от през вчерашния ден да промени Наредбата за установяване на реда и размера за възнаграждение на продуктова такса.

С промените министрите взеха решение екотаксата на старите коли да се усили с 12-13 на 100, а на новите да поевтинее с 10%.

Таксата за возилата до 5 години се резервира в досегашния размер.

За хибридните коли наклонността е същата, като таксата за новите се понижава с към 20%, а за по-дълго използваните се усилва с 12%. Отпада заплащането за електрически автомобили до края на 2021 г, написа в. " Монитор ", цитиани от fakti.bg.

 

Новите цени ще окажат значително влияние на бизнеса. За нов микробус ще се заплаща 625 лв., до 5 години 970 лв., над 5 или 10 години надлежно 1450 и 1550 лв..

При тежките камиони и рейсове екотаксата за нови машини ще е 938 лв., до 5 години - 1455 лв., а за над 5 и 10 години сумите скачат надлежно на 2175 и 2325 лв..

От сектора се оповестиха срещу решението и го дефинираха като незаконосъобразно. Представители на превозвачески организации считат да апелират нормативния акт пред Върховен административен съд. За това удостовери Йордан Арабаджиев от Съюза на интернационалните превозвачи.

Според екоминистерството въведените такси са съобразени с по-голямото влияние върху околната среда като боклуци и източници на излъчвания.

" Като част от комплексните ограничения за възстановяване качеството на атмосферния въздух те целят ограничение на нездравословните излъчвания от по-мощни МПС мотори с вътрешно горене, емитиращи по-големи количества нездравословни изгорели газове, с по-висока междинна възраст по отношение на леките коли с по-голям принос в замърсяването ", разясняват още в претекстовете си от министерството.

Промени в Наредбата за излезлите от приложимост моторни транспортни средства пък плануват излезлите от приложимост огромни транспортни средства - тези за транспорт на повече от 8 пасажери и за транспорт на товари над 3,5 тона - да се оползотворяват на 96% и да се рециклират на 94%.

Любомир Доросиев от Асоциацията на вносители на коли разяснява пред в. „ Монитор ", че не е проблем, че се усилват екотаксите на използваните коли, а че не е ясно къде отиват събраните пари. Сметката на асоциацията сочи, че при регистрирани към 255 хиляди автомобила у нас годишно би трябвало да има най-малко 60 млн. лв., до момента в който Министерство на околната среда и водите регистрира единствено 3 млн. лева.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР