Превозвачи се оплакаха от забавянето на тол системата. Заради отлагането

...
Превозвачи се оплакаха от забавянето на тол системата. Заради отлагането
Коментари Харесай

Забавянето на тол системата ни носи загуби, оплакаха се превозвачи

Превозвачи се оплакаха от забавянето на тол системата. Заради отлагането й, в този момент автобусни и транспортни компании могат да купуват единствено седмични или дневни винетки, което в пъти оскъпява услугата им, оповестява Нова телевизия.
Въпреки че първичната концепция беше от 16 август тол системата да проработи, тогава тя ще тръгне единствено тестово, а следващата година ще проработи публично. В закона беше записано, че месец преди старта на новото таксуване, тежкотоварните няма да имат право на месечни и годишни винетки. Това предписание остана - и от 17 юли камионите могат да си купуват единствено дневни и седмични. Държавата реагира на опасенията им и промени закона, само че той ще влезе в действие до дни, когато още веднъж ще се върнат месечните винетки. 
Според данните на Националното тол ръководство, от 17-ти юли, когато спря продажбата на месечни и годишни винетки са продадени към 30 000 седмични и дневни винетки за камиони и рейсове. От тях страната е спечелила съвсем милион лв..
Превозвач от Севлиево се закани да приключи изпълняването на междуградски транспорти. На 30-тата си година в сектора Пламен Боевски желае да съди пътната организация и да изкара на митинг чиновниците си. „ По 80 лева на рейс, умножено по 12 рейса, всеки може да направи сметка, за каква загуба става въпрос, единствено за моята компания. Това е безспорен държавен рекет, който нас ни визира директно сега ”, разяснява Боевски.
Пряко наранена е и транспортната компания на Таня от Нова Загора. Тя има 7 камиона, главно за вътрешен превоз. „ Не може оня ден да отивам за месечна винетка и да ми споделят, че винетките са спрени и да вземам седмична винетка на двойна цена. Аз не виждам какви тол такси ще събират по тия пътища, единствено като погледнем автомагистралата ни каква е ”, разяснява тя.
Специалисти обаче твърдят, че скоро казусът ще бъде решен. След като се обнародва поправения закон, ще се разрешат винетки за месец. От тол ръководството прецизират, че за прекъсването на тези продажби в закона е записано от дълго време. И незнаенето му не било опрощение. „ Искам да кажа занапред, че при определянето на начална дата на тол още веднъж подобен миг ще има, тъй като до един месец от въвеждането на тола още веднъж месечните винетки ще бъдат спрени, една седмица преди въвеждането ще бъдат спрени седмичните и най-после ще има единствено дневни винетки. Можем да преглеждаме това като генерална подготовка ”, споделя още Асенов.
Тол системата стартира тестова работа, без таксуване след по-малко от месец, а заплащането за българските пътища действително ще стартира през март следващата година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР