Превозвачът Райънеър спира полетите от Пловдив до Бергамо и Шарлероа.

...
Превозвачът Райънеър спира полетите от Пловдив до Бергамо и Шарлероа.
Коментари Харесай

Спират полетите до Бергамо и Шарлероа

Превозвачът " Райънеър " стопира полетите от Пловдив до Бергамо и Шарлероа. Те стартираха предходната година, само че не провокираха упования интерес. Така от аеропорта остават постоянните линии до Лондон три пъти седмично. В зимното разписание /края на декември 2018 - края на март 2019 г./ са включени три чартъра, също три пъти в седмицата - до Москва, Тел Авив и Белфаст.

Съдбата на летище Пловдив е в мъгла. Концесията за аеропорта зацикли в края на юли, откакто консорциумът сред китайския конгломерат " Хайнан " (HNA Airport Group) и записания в Холандия фонд " Пловдив Еърпорт Инвест " не се яви в Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията (МТИТС) да подпише контракта. Компанията завоюва 35-годишната концесия за летище Пловдив. Правителствено решение за това бе взето на 28 март тази година. Официалната сбита информация от представителя на „ Хайнан “ Асен Василев бе, че китайската компания няма да успее да завърши с вътрешните си утвърждения на бъдещата договорка. В медийното пространство обаче се появи информация за недоброто финансово здраве на конгломерата. " Хайнан " бил в развой на продажба на някои от интернационалните си активи, с цел да ограничи вътрешния си дълг, насъбран през последните години. По същото време при драматичен случай във Франция почина създателят Уанг Джиен.

Вторият претендент за концесията " Консорциум Летище Пловдив ", в който вземат участие " Тракия икономическа зона " и транспортната компания ПИМК, досега не е поканен за концесионер. Това допуска процедурата по остарелия Закон за концесиите, по чиито правила през 2017 година започва третият опит за отдаване на Летище Пловдив на концесия. Имаше и трети претендент - „ Силк Роуд Пловдив Еърпорт “, който бе отхвърлен в конкуренцията поради пропуски в документите.

От пресцентъра на транспортното министерство оповестиха, че на този стадий няма изясненост какво ще се случи с концесията на аеропорта край Крумово. Новият министър Росен Желязков занапред щял да се запознае с проблема и публично да излезе със мнение. Вариантите са три - да предложения втория претендент " Консорциум Летище Пловдив " за концесионер, да започва процедурата изначало или да я замрази. Подозрения за третия ход се породиха поради желаните от Българска социалистическа партия промени в Закона за концесиите, които да забранят да се отдават на концесия държавни предприятия като летища и пристанища, които са били в забранителния лист. Според осведомени предлагането на Българска социалистическа партия обаче надали ще се гласоподава.

Най-неочаквано през август Община Пловдив, която до тогава твърдо заставаше зад " Консорциум Летище Пловдив ", изиска да ръководи летището, а локалният парламент единомислещо гласоподава. Предложението от държавно да стане общинско бе импортирано в Министерство на превоза. По мотив на проблема кметът Иван Тотев се стимулира, че сега страната не удовлетворява желанието на общината за развиване на Летище Пловдив.

От Сдружение " Бизнесът за Пловдив " остро реагираха на настояването на общината да си " пазари " летището и то при неразбираема финансова рамка и предложение за неговото развиване. Те изпратиха яростно писмо, в това число и до премиера Бойко Борисов. " Начинът, по който се случи това, приказва за външен напън, който обслужва неразбираеми за обществеността ползи. „ Бизнесът за Пловдив “ прави оценка дейностите на общинското управление по проблема с летището като недомислени, голословни и рискови за града ", написа в писмото.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР