Превъзхожда в пъти по скоростни показатели полупроводниковите SATA III устройства,

...
Превъзхожда в пъти по скоростни показатели полупроводниковите SATA III устройства,
Коментари Харесай

XPG Gammix S5 – бърз и хладен SSD за гейминг

Превъзхожда в пъти по скоростни индикатори полупроводниковите SATA III устройства, както и обичайните HDD, има дребен форм-фактор и не прегрява

Компактният XPG Gammix S5 идва с нагревател за дейно изстудяване (снимки: TechNews.bg)

Доскоро екзотика, полупроводниковите дискове (SSD) с форм-фактор M.2 – компактни като модул оперативна памет и извънредно бързи – през днешния ден са налично решение за всеки геймър, запалянко или елементарен консуматор, който желае да форсира компютъра си до върхови равнища на продуктивност.

Типичен представител на новото потомство SSD-та е моделът XPG Gammix S5 на тайванската компания Adata, която наложи с огромен триумф на пазара линията от артикули за геймъри XPG, с помощта на отличните характерности на устройствата и преимуществото в цената.

 

SSD по последна мода

XPG Gammix S5 е изработен по „ последна мода “ – това е SSD във форм-фактор M.2 2280, с интерфейс PCIe 3.0 x4 и поддръжка на настоящия протокол NVMe 1.3, употребяващ бързи чипове памет 3D TLC NAND и контролер Realtek. Подобни характерности предопределят изключителната експедитивност на устройството – моделът доближава скорост 2100 MB/s при поредно четене и 1500 MB/s при пореден запис, доказано от проби с известни бенчмаркове.

Този SSD се явява доста по-бърза – в пъти – опция на SATA III полупроводниковите дискове, които също така са и физически по-големи със своя 2,5-инчов форм-фактор, както и на обичайните твърди дискове (HDD), употребявани всеобщо в настолните компютри и към момента в преносимите компютри.

Същевременно цените на M.2 устройствата към този момент са доста близки до тези на SATA SSD-тата. Условие за потреблението им, несъмнено, е дънната платка да разполага със слот M.2 (повечето модерни дъна имат такъв), само че в случай че сходен интерфейс не е разполагаем, казусът може да се реши с преходник HHHL, който се слага в слот PCIe.

Ефективно изстудяване

Често M.2 дисковете, инсталирани в
слот на дънната платка, са подложени на критика, че нагряват прекомерно доста, само че при XPG Gammix S5 това не е по този начин. SSD моделът на Adata идва с охлаждащ нагревател на горната си страна и не провокира проблеми с прегряване. Тестове с устройството демонстрират, че радиаторът поддържа с 10 °C по-ниски температури при работа на диска, спрямо аналогични модели от други производители. В общия случай работната температура не надвишава 42 °C.

С висок потенциал, сигурен и благонадежден

XPG Gammix S5 ще се предлага на пазара в няколко разновидността във връзка с потенциала – 256GB, 512GB и 1TB. Разглежданият тук модел има потенциал 512GB, който се смята за най-благоприятен за потребностите на геймъри и запалянковци все още. За в допълнение ускорение на работата са планувани технология HMB (Host Memory Buffer) и SLC кеширане, при което част от потенциала на диска се употребява в режим SLC за запис – решение, което е доста дейно и икономично при неголеми размери на записваните данни.

Дискът поддържа също AES256 логаритъм за криптиране на данните и технология LDPC за промяна на неточности, които покачват надеждността при предаване на данни и удължават живота на устройството. По информация от производителя, междинното време сред отводи (MTBF) на диска възлиза на 2 000 000 часа. Не са налични детайлности за размера на буфера, за кеша и контролера.

Компактен и пестелив

Както беше упоменато, XPG Gammix S5 е плътно устройство – има дължина 80 мм, широчина 22 мм и е високо единствено 3,7 мм дружно с внушителния охлаждащ нагревател, инсталиран на горната страна, тъй че не би трябвало да е проблем при инсталирането му в ноутбуци.

SSD дискът е също по този начин извънредно лек – тежи единствено 11,2 грама. Не на последно място, моделът е доста пестелив – типичната консумация при работа на устройството е 0,33 вата. Температурният диапазон, в който дискът резервира своята продуктивност, е от 0 до +70 °C, а съхранението на данните се резервира при температури от -40 до +85 °C, съгласно спецификациите, оповестени от производителя.

Притежателите на XPG Gammix S5 могат да разчитат на софтуерния инструмент SSD ToolBox за работа с полупроводникови дискове, наличен от уеб страницата на Adata. Тази стратегия включва функционалности за диагностика, настройки, актуализация на фърмуера, вести и други

Достъпен като цена

XPG Gammix S5 се чака на пазара у нас на цени, започващи от към 200 лева за модела 256GB, 300 лева за 512GB и 400 лева за 1TB, съдейки по цените на други сходни устройства от същия бранд. Новият модел е съпроводен с 5-годишна гаранция.

В умозаключение, XPG Gammix S5 е отлично решение за ъпгрейд на обичайния HDD или даже на SATA III SSD, поради доста по-високите скорости, които предлага, и по-малкия форм-фактор. Важни преимущества на модела също по този начин са ефикасният нагревател за изстудяване, който предотвратява прегряването по време на работа, както и по-достъпните цени, спрямо конкурентни устройства.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР