Превантивен ефект върху извършителите може да има не размерът на

...
Превантивен ефект върху извършителите може да има не размерът на
Коментари Харесай

Много думи срещу нацистката пропаганда, но без последствия

Превантивен резултат върху причинителите може да има не размерът на възможното наказване, а неговата неотменимост. За тях по-важно е дали ще бъдат хванати и глобени, пък било то и единствено с санкция, а не какъв брой хипотетични доживотни присъди ги заплашват.

Това предписание съвършено се илюстрира от случаите на пронацистки прояви. В България агитките се поздравяват с нацистки поздрави. И никой не вижда това. Все отново същите агитки се употребяват за митингите в отбрана на статуквото - последният образец е присъединяване им в демонстрации за избора на Иван Гешев за основен прокурор. Политици от ръководещата коалиция си разрешават обществено да употребяват нацистки жестове. Обобщение, а не дискриминация са и думите на Гешев  " и ромите вършат по този начин "  по мотив отхвърли на Петко Дюлгеров да удостовери първичните си показания по делото " Иванчева ". Това реши преди дни Милка Итова от Софийския административен съд. (Итова беше член на предходния състав на Висшия правосъден съвет.)

След расистките изстъпления по време на мача България-Англия обвинение за смело безчинство получи един-единствен футболен почитател. 18-годишният към този момент осъждан юноша е показвал междинен пръст, нацистки привет с изпъната напред дясна ръка и на два пъти е свалил долнището си, показвайки задните си елементи към терена, стана ясно от известието на прокуратурата. То пристигна, откакто страната ни се прочу по света с расистките подвиквания към английски играчи.

А единствено преди 3 месеца основният прокурор Сотир Цацаров, ръководителят на Организацията на евреите в България " Шалом " Александър Оскар, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и зам. външният министър Георг Георгиев, народен координатор за битка с антисемитизма, публично приканиха парламентарните партии

 

да бъдат повишени наказванията,

 

планувани в член 108 от Наказателния кодекс. В момента първата му алинея гласи, че проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология или принудително изменение на открития от Конституцията публичен и държавен строй се санкционира с до 3 години затвор или санкция до 5000 лева Втората алинея планува до 2 години затвор или до 3000 лева санкция за очерняне на герба, знамето или химна на страната или на Европейския съюз. 

В писмото се упорства глобите да станат до 5 години. Обяснява се и че сега, в случай че причинителят е пълновръстен и неосъждан, тoй наложително се освобождава от наказателна отговорност и му се постанова само административна санкция.

Цацаров и съидейниците му оправдаха настояването си с " няколко скорошни прояви на разпространяване на фашистка идеология под разнообразни форми. Ha пръв взор те са изолирани, с невисока степен на социална заплаха и така не всеки път са във фокуса на публичното внимание. B същото време обаче те са знак за рискова наклонност, която постепенно, нo несъмнено ще си прокарва път, в случай че не среща подобаваща реакция от органите на държавна власт ".

Дават се и образци. Първият е от април, когато в Бургас са

 

разлепени цветни плакати с лицето на Хитлер,

 

със свастика и с емблема на футболен клуб. Част от тях са сложени на постройката на Съдебната палата. С помощта на охранителните камери са открити четирима причинители. Те изясняват, че са купили плакатите от незнаен човек пред стадион в София. Три месеца след случката спецпрокуратурата още я проверява.

Вторият пример е от юни в Кюстендил. Там са разлепени афиши с облика на военачалник от Вермахта в пълна униформа с нацистки знаци. Афишите афишират обществено събитие за идващия ден в читалище " Зора " пoд надпис " Фердинанд Шьорнер - покорителят на линията " Метаксас ". Проявата е забранена от кмета, a Районната прокуратура в Кюстендил неотложно е установила организатора, разлепил и плакатите. Това е ръководителят на управителния съвет на читaлищeтo. При претърсвания са иззети много предмети със знаци на хитлеристката войска, се споделя в писмото до депутатите. Не излиза наяве обаче дали и този " открит причинител " към този момент е пратен на съд и дали е приет за отговорен.

Третият образец е от края на юни, когато пред Съдебната палата в София " лице, кoeтo към този момент е подсъдимо в Специализирания наказателен съд, възпламени нaциoнaлнoтo знаме и след тoвa уринира върху нeгo. Видеозаписът на тези дейности лицето разгласява в интернет, в собствен уебсайт, на 2 юни - Деня на Ботев и на падналите за свободата и независимостта на България ".

Светкавично на 24 юли желаният от Цацаров законопроект е импортиран от Емил Симеонов и Милен Михов от

 

" Обединени патриоти ", които са преписали претекстовете на основния прокурор

 

Законопроектът още не е прегледан в Народното събрание. През септември по него постъпва мнение от Министерството на правораздаването. Странно, само че съгласно министър Данаил Кирилов, който по принцип не опонира на Цацаров, необходимост от смяна няма. " Министерството на правораздаването демонстрира запаси към подобен законопроект, защото законодателството е въвело в задоволителна степен гаранции, че причинителите на такива закононарушения да не останат безнаказани ", написа Кирилов. Предвидените наказания са задоволителни и отговорят на публичната заплаха на тези действия, считат от министерството. 

Ден след мнението на Министерство на правосъдието в Народното събрание е постъпило и такова от Цацаров. С него, естествено, се поддържат претекстовете на депутатите, които в действителност са неговите. Има и статистика, че от 2017 г. до септември 2019 г. са формирани 6 каузи по член 108. В съда са импортирани 3. Няма данни по какъв начин са приключили те и дали има някой наказан. От прокуратурата обаче са на мнение, че броят им не дефинира публичната им заплаха, нито пресича нуждата от завишаване на глобите.

 

Държавното обвиняване дава концепция на Народното събрание

 

- че с изключение на завишаване на глобите за тези закононарушения може да изключи опцията за освобождение от наказателна отговорност и налагане единствено на санкция.

В правосъдните регистри " Сега " попадна едвам на няколко решения, свързани с нацистка агитация и знаци. През  2016 година да вземем за пример Районният съд във Варна е отменил санкцията от 500 лева на търговец, наложена поради чаши със свастика. Павилионът се намира в курорта " Златни пясъци ". А засегнат от чашите на тезгяха е задграничен екскурзиант. Търговецът е глобен не поради облика на Хитлер и свастиките върху тях. Всъщност Наказателен кодекс не се занимава с това дали продажбата на предмети с нацистки знаци е агитация. Търговецът е санкциониран, тъй като чашите нямали етикети. Продавачът можело да бъде глобен за продажбата единствено в случай че се потвърди, че споделя въпросната идеология.

През декември 2011 година Окръжният съд в Пазарджик осъжда двама души - С.М. и А.К., като приема, че през април 2009 година те са ушили " алено знаме с бял кръг в средата, с изрисувана фашистка свастика в кръга - пречупен кръст, което е националното знаме на нацистка Германия през интервала 14 март 1933 година - 8 май 1945 година " и са го окачили на комина на някогашната фабрика " Сила "  в нощта против 20 април, когато е рожденият ден на Хитлер.

С.М. е

 

наказан за проповядване на фашистка идеология,

 

както и за подбудителство към расова и етническа ненавист и към расова дискриминация. Той е осъден и с пробация и 5000 лева санкция, както и на публично неодобрение, което да се извърши, като се разгласи присъдата посредством разлепването й на осведомително табло пред общината. Пробацията му включва наложителна регистрация по сегашен адрес за една година, наложителни срещи с пробационен чиновник, 320 часа труд в интерес на обществото и включване в стратегия за публично влияние. Единствената разлика в присъдата на А.К. е, че той не е наказан на труд в интерес на обществото, а съдът подрежда в продължение на една година за страната да се удържат 25% от заплатата му. Апелативният съд в Пловдив анулира безвъзмездния труд и включването им в стратегия за публично влияние. 

През 2011 година Окръжният съд в Шумен постанова санкция от 1500 лева на Ф.С. за това, че е опетнил знамето на България, като към него пришил нацистко знаме и по този начин провесил флага през балкона си. Съдът подрежда още българското знаме да бъде върнато на подсъдимия, а другото материално доказателство - знаме с размери 70 на 100 см с изобразен бял орел на червен декор, държащ венец със свастика, да бъде унищожено.  " Поставянето до и прикрепено за знамето на България на знаме с изобразени знаци на нацизма е всъщност очерняне знамето на републиката, тъй като деецът посредством този акт идейно обвързва българската страна и нация с нацистката идеология, проповядвала антидемократични и антихуманни правила и станала проводник на международна война и закононарушения срещу човечеството. Смисълът на употребяваните от подсъдимия знаци е общоизвестен, заради което съдът приема, че подсъдимият е съзнавал смисъла на тяхната приложимост посредством излагането им дружно с българското знаме ", написа в претекстовете на съда. 

На 10 юли 2011 година и Софийският градски съд чете присъда за проповядване на фашистка идеология и ненавист на религиозна основа. Е.А., който работи като персонален доктор, е приет за отговорен поради книгата му " Основите на националсоциализма ", издадена през 2005 година Той е глобен с санкция от 500 лева " Присъдата е доста мека, само че е казус. Съдилищата не глобяват словото на омразата ", разясняват тогава от Българския хелзинкски комитет, по чийто сигнал е разследван докторът.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР