Преувеличават се силата, влиянието и намеренията на Турция на Балканите,

...
Преувеличават се силата, влиянието и намеренията на Турция на Балканите,
Коментари Харесай

Журналист от ”Вашингтон пост” : Турците са се примирили, че няма да възстановят Османската империя

Преувеличават се силата, въздействието и желанията на Турция на Балканите, сподели пред БНР журналистката Асла Айдънташбаш от ”Вашингтон пост ”.
„ Не съм срещала нито един турски общественик да споделя, че балканските страни не трябва да се стремят към участие в Европейския съюз и че Анкара предлага нещо по-добро. Турция даже не е най-големият стопански състезател там. И политически не е - в множеството страни в района, като се изключи Босна. …

С България е друго. Не съпоставям България със Западните Балкани - поради огромния интерес на Турция към популацията й от турски генезис. На Западните Балкани има предпочитание за определяне на връзки с мюсюлманските общности. Но Турция не е първокачествен фактор във вътрешната политика на Албания, Косово, Сърбия. Там най-важни, естествено, са Съединените щати, Европа, Германия “, разяснява тя в изявление за предаването " Събота 150 ".

Журналистката е уверена, че Турция има интерес от постоянни Западни Балкани. „ Регионът е първостепенният маршрут за турския експорт към Европа. А и с цел да завоюва част от икономическите изгоди от Балканите, най-прекият път е европейското им включване “, изясни тя.

Айдънташбаш изясни за какво Турция би подкрепяла евроатлантическите аспирации на Западните Балкани, в случай че личният й път към Евросъюза е блокиран:

„ Има очакване, че когато западнобалканските страни влязат, ще образуват протурска лига в Европа. Че Албания, Косово, даже Сърбия, Северна Македония - няма да поддържат ограничения, които Анкара би възприела като доста антитурски. Турция желае също икономическа и политическа непоклатимост в района. Но в случай че Турция бъде изцяло отхвърлена от Европейския съюз или в случай че връзките й със Запада по принцип бъдат съществено разтърсени и това докара до слагане на участието на Турция в НАТО под въпрос, картината ще се промени. Но това не се е случило все още “.

Журналистката не счита, че ще се стигне до цялостно разкъсване на Турция със Запада, тъй като цената за това ще е прекомерно висока.

Според нея водачите от Западните Балкани се държат доста мъдро с турския президент: " Те схващат, че той има проблеми с Европа, че се пробва да се показа като районна свръхсила. Но е отритнат от Запада поради нелибералния завой на страната и по доста други аргументи. Затова му дават това, което обезверено желае - уважението и признанието, което му отхвърлят западните водачи. Със Запада той не може да се отърве от чувството, че връзките са неравнопоставени - че в никакъв случай няма да господства. Затова със символичните си жестове водачите от Западните Балкани си обезпечават благоволението на Ердоган ".

Неоосманското говорене значително е заглушено, употребява се единствено за вътрешна консумация, сподели още Асла Айдънташбаш.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР