Преустановено е замърсяването на река Марица, съобщиха от МОСВ. В

...
Преустановено е замърсяването на река Марица, съобщиха от МОСВ. В
Коментари Харесай

Спряха замърсяването на Марица

Преустановено е замърсяването на река Марица, оповестиха от Министерство на околната среда и водите. В неделя сутринта е осъществено наново пробонабиране от канализационните колектори и река Пишманка. Резултатите от пробите сочат, че замърсяването е прекратено. Показателите от Градски колектор-1 са: ХПК - 128 mg/l и неразтворени субстанции – 209 mg/l, а от Градски колектор-2: ХПК - 49 mg/l и неразтворени субстанции – 29 mg/l, съобщи NOVA телевизия.

Взети са водни проби от отпадъчните води на апаратура за преправка на боклуци в промишлената зона на Пазарджик, от двата градски колектора на ул. " Заводска " и от отпадъчните води на предприятия за преправка на хартия в село Главиница, община Пазарджик. Проверени са още три промишлени обекта в индустриалната зона, за които се откри, че сега не заустват отпадъчни води в канализационната система с водоприемник река Пишманка, локализирана като сектор на замърсяването.

Във водите ѝ са открити пластмасови мленки от преправка на полиетиленови боклуци. Резултатите от взетите водни проби от реката и двата градски колектора сочат инсталацията за преправка на боклуци на „ Екоинвест”ЕООД за източник на замърсяването. Установено е превишение в пъти над пределно допустимите концентрации (ПДК) на субстанции в индустриалните отпадъчни води на обекта по Наредба 7, за реда и метода за заустване на отпадъчни води в канализационните системи. Превишени са следните индикатори: химическа нужда от О2 (ХПК) – при норма 700 mg/l, пробите демонстрират 2322 mg/l, или 3 пъти над ПДК. А нормата за неразтворени субстанции е превишена 16 пъти. При норма 200 mg/l, са измерени 3140 mg/l.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР