Прецизна „химическа операция“ е била извършена за първи път в

...
Прецизна „химическа операция“ е била извършена за първи път в
Коментари Харесай

Премахнаха успешно наследствена болест от човешки ембрион

Прецизна „ химическа интервенция “ е била осъществена за първи път в света върху човешки ембриони, с цел да се отстрани наследствена болест, оповестиха китайски откриватели пред Би Би Си (BBC), представена от vesti.bg.
Екипът от университета Сун Ят-сен употребявал техника, наречена базисно редактиране, с цел да поправя една единствена неточност в трите милиарда „ букви “ на човешкия генетичен код. Те поправили ДНК на лабораторно основани ембриони, с цел да отстранят заболяването бета таласемия.
Според учените от екипа този метод един ден може да лекува редица наследствени болести.
Базисното редактиране трансформира главните градивни детайли на ДНК: четирите бази – аденин, цитозин, гуанин и тимин. Те са общоизвестни с техните букви А, Ц, Г и Т. Всички указания за построяването и ръководството на човешкото тяло са кодирани в комбинации от тези четири бази.
Потенциално животозастрашаващото нарушаване на кръвта бета таласемия се предизвиква от смяна на една единствена база в генетичния код – известна като точкова мутация*. Екипът в Китай е редактирал разновидността.

Учените сканирали ДНК за грешката, след което трансформирали Г в А, с цел да поправят грешката.
Един от откривателите Джуджу Хуанг декларира пред Би Би Си: „ Ние сме първите, които демонстрирахме по какъв начин могат да се лекуват генетични болести в човешките ембриони посредством система за базисно редактиране “.
Той е безапелационен, че проучването им открива нови пътища за лекуване на пациенти и за попречване на опцията бебета да се раждат с бета таласемия и „ даже други наследствени болести “.

Генетична гражданска война
Базисното редактиране е задатък на форма за редактиране на гени, известна като „ Криспър “ (CRISPR), която към този момент направи гражданска война в науката. „ Криспър “ „ реже “ ДНК. Когато тялото се пробва да поправи това, то деактивира набор от указания, наречени ген. Това е и опция за проникване на нова генетична информация.
Базисното редактиране работи върху самите бази на ДНК (А, Ц, Г и Т), с цел да трансформира една база в друга. Проф. Дейвид Лиу, който е пионер на базисното редактиране в Харвардския университет, разказва метода като „ химическа интервенция “. Той споделя, че тази техника е по-ефективна и има по-малко нежелани странични резултати от „ Криспър “.
Изследователската група в университета Сун Ят-сен окупира медийните заглавия още преди време, когато стана първия екип от учени, употребявал метода „ Криспър “ върху човешки ембриони.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР