Прецедент у нас по време на донорска ситуация. Не откриха

...
Прецедент у нас по време на донорска ситуация. Не откриха
Коментари Харесай

При 1000 чакащи: Пропаднаха трансплантациите на два бъбрека от донор

Прецедент у нас по време на донорска обстановка. Не откриха на кого да трансплантират два бъбрека от трупен донор, предава Bulgaria On Air.

Два годни за трансплантиране бъбрека от 63-годишен донор останаха без реципиенти, откакто 9 души от лист с 30 се оказаха несъответствуващи. " На процедура от извиканите 6 души ние няма да можем да трансплантираме нито един, а в един от случаите евентуална реципиентка се отхвърли ", съобщи д-р  доктор Николай Хубанов – координатор на Александровска по трансплантации.
Трансплантолог: Системата за трансплантации би трябвало да се реформира
Ниският брой трансплантации у нас се дължи на нереформираната система и неналичието на уведомяване за донорски обстановки. Това съобщи пред БН...
Прочети повече
От медицински контрол са отказали коментар за Bulgaria ON AIR. Оттам въпреки всичко са създали питане към Румъния да вземат бъбреците, само че са получили отвод. И по този начин трансплантацията не се реализира. Лекарите са безапелационни, че до 12 часа след изваждането на органа може да се извърши трансплантация, по-късно има риск органът да бъде отритнат, за това се сортират хора от район непосредствен до София. " Цинизмът в обстановката е, че при 1000 чакащи за трансплантация, два бъбрека отпътуват в кофата за боклуци ", съобщи Тодор Мангъров - ръководител на пациентска организация. 

За благополучие черният дроб на донора е сполучливо трансплантиран във ВМА след 7-часова интервенция, направена от проф. Никола Владов и неговия екип. " Пациент на 53 години с напреднали чернодорбна цироза, последна фаза, първи в листата на чакащите, повикахме го, отзова се ", сподели проф. Никола Владов. Според експерта това е единственият късмет за доста пациенти да живеят обикновено. И въпреки да споделя, че трансплантацията е част от работата му, тя носи особена страст на лекарите.

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР