Претенциозните запалянковци на Реал“ (Мадрид) са изпращали на крака с

...
Претенциозните запалянковци на Реал“ (Мадрид) са изпращали на крака с
Коментари Харесай

Роналдиньо – Магьосникът

Претенциозните ентусиасти на „ Реал “ (Мадрид) са изпращали на крайници с ръкопляскане единствено двама футболисти на „ Барселона “ след мачове на клубния стадион „ Сантяго Бернабеу “. Единият е Диего Марадона, другият е Роналдиньо. От тази седмица те към този момент са в един тим – този на „ пенсионерите “. 37-годишният чаровник с безконечната усмивка реши да реализира този „ трансфер “, откакто от 2015-а насам играе единствено в демонстративни мачове.

„ Вижте какво прави това момче, боже мой, вижте го какво прави! “, крещи в естаз коментаторът на тв канала „ О Глобо “, когато Роналдиньо демонстрира на необятната аудитория един от марковите си трикове в мача Бразилия – Венецуела (7:0) на Копа Америка. Зъбатото момче с къса тогава коса с лекост трансферира топката над бранител, заобикаля го и стреля в мрежата. Това е един от първите мачове в националния тим на 19-годишния младок, който влиза запаса и конкурира мощния настъпателен дует Роналдо – Ривалдо. „ Селесао “ печели шампионата и младежът поставя във витрината си първи огромен трофей единствено сезон след дебюта си в професионалния футбол с екипа на „ Гремио “.

Веселбата постоянно е била в кръвта и в играта на Роналдиньо. Той е роден на 21 март 1980 в южния бразилски град Порту Алегри, чието име в ознава „ радостно пристанище “. Още от дребен хлапакът стартира да се радостни с топката, дриблирайки и жонглирайки сред кучетата на улицата. По паспорт името му е Роналдо де Азис Морейра. Самият той стартира да се назовава с умалителното Роналдиньо. Хората му прибавят и типичното за южните бразилски региони послание Гаучо, с цел да го отличават от по-големия му съименник Роналдо (Феномена).

Едва 17-годишен Роналдиньо Гаучо се появява в професионалния футбол в тимовия лист на „ Гремио “ – локалния тим, в който е играл неговият дядо. Автентичният му гений избухва с голяма мощ през 1999 година на Копа Америка и „ Арсенал “ незабавно го набелязва за трансфер. Липсата на задоволително мачове за Бразилия в този миг затруднява издаването на работна виза за Англия, каквато е нужна по това време. Така изгряващата звезда пада на добре известния ни стадион „ Парк де Пренс “, откакто „ Пари Сен Жермен “ го купува за 5 млн. евро през 2001 година

Бразилецът прекарва в Париж два сезона, печелейки единствено една купа в шампионата „ Интертото “ и в чести разправии с треньора Луис Фернандес във връзка безконечните закъснения след ваканции в родината и слабостта му към нощния живот. Роналдиньо обаче желае да е в мощен тим и се озовава в „ Барселона “. Каталунският клуб вади повече пари за него от „ Манчестър Юнайтед “ и го притегля против 30 млн. евро. Той е „ извинението “ към почитателите от президента Жоан Лапорта, който им бе заречен миналия в „ Реал “ (Мадрид) британски капитан Дейвид Бекъм.

Екипът и играта на „ Барса “ са тъкмо по размер на бразилския вълшебник. На „ Камп Ноу “ той се развихря като вихър. Вкарва с левия, с десния крайник, с глава, с ножици. Става два пъти първенец и печели Шампионската лига, коронясан е за най-хубав футболист в света за 2004 и 2005 година Много хора стартират да гледат „ Барселона “, с цел да видят неговите фокуси. Феновете се майтапят, че може да накара топката да пее, да приказва, единствено не да плаче.

Много неповторими осъществявания на Роналдиньо остават в златния фонд на футбола, някои ще се помнят постоянно. Като фамозния гол от 40 метра в мача Бразилия – Англия (1:0) на международното през 2002 година, когато става първенец. Или като попадението през 2005 година в дуела „ Челси “ – „ Барселона “ (4:2) в Шампионската лига, когато получи топката пред наказателното поле, разклати задните си елементи като на самба и от място с огромния пръст забоде топката в мрежата. Футболните естети не могат да останат равнодушни при сходни трикове. Това е и повода през 2005 година почитателите на „ Реал “ да приветстват Роналдиньо, който в Мадрид им изпълни освен мрежата с два гола за успеха на „ Барселона “ с 3:0, само че и сърцата с майсторските си отигравания.

Роналдиньо можеше да завоюва доста повече купи, в случай че бе стимулиран като Кристиано Роналдо да бъде най-хубавият или като Лионел Меси да бъде по-добър от Роналдо. Магията на бразилеца не е в триумфите, а в играта да забавлява себе си и публиката. Той излизаше на терена повече да се радостни, в сравнение с да побеждава или да печели пари и оценки. И в случай че сънародникът му Роналдо промени визията за нападател вид „ деветка “, Роналдиньо промени визията какво може да прави с топката един футболист на най-високо равнище. Той придвижи уменията и триковете си от улицата в най-напечените мачове, показвайки есенцията на красивия бразилския футбол. Това, което може да прави с топката, се разказва единствено с една дума – изкуство.

Подава за първия гол на Меси в „ Барса “

Днешната суперзвезда Лионел Меси вкарва първия си гол за „ Барселона “ в испанското състезание на 17-годишна възраст след виртуозно подаване вид „ копване “ на топката от Роналдиньо. След попадението бразилецът се радва не по-малко от голмайстора и го качва „ на конче “ на гърба си. Той е предсказал, че аржентинският младеж ще стане най-хубавия футболист в света го показва с тези думи на приятеля си Кобе Брайънт от баскетболния тим на „ ЛА Лейкърс “.

В едно изявление Роналдиньо споделя, че се възхищава на Салвадор Дали: „ Каква фикция би трябвало да имаш, с цел да създадеш такива творби? Аз сътворявам с моята фикция футбол… “

За него

Обичам го!


Да виждам играта на Роналдиньо постоянно ми е доставяло голямо наслаждение. Той е супер – и като футболист, и като човек. Обичам го! Истински маестро.

Диего Марадона


Кара всички да се усмихват


Играта на Роналдиньо кара всички хора да се усмихват. Надявам се, че той ще продължи да дриблира майсторски в живота и след края на футболната си кариера.

Пеле


Вечно съм му признателен


Винаги съм казвал, че съм научил доста от Роналдиньо. Вечно ще му бъда признателен за помощта, която ми оказа при влизането в първия тим на „ Барселона “. Благодарение на него всичко беше елементарно за мен. Той вършеше цялата работа. Феноменален с топката и страховит човек.

Лионел Меси


Увековечи изкуството във футбола


За мен беше чест да споделяме едно име, един народен тим и толкоз доста исторически моменти. Роналдиньо увековечи изкуството и насладата от футбола.

Роналдо


Правеше невъзможни неща


Отдавна очаквам Роналдиньо да се причисли към моя тим на пенсионерите. Беше наслаждение да играя с него и против него, и въобще да виждам по какъв начин се усмихва, до момента в който прави невъзможни неща.

Дейвид Бекъм


По-талантлив от Меси и Роналдо


Кристиано Роналдо и Лионел Меси реализираха триумфите си с доста труд, а при Роналдиньо всичко се случваше естествено и с лекост. Той е доста по-талантлив от тях и можеше да завоюва повече купи.

Деко
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР