Републиканските съперници на Тръмп ще говорят в Атланта, дни след обвинението

...
Претендентите на Доналд Тръмп за републиканската президентска номинация през 2024
Коментари Харесай

Претендентите на Доналд Тръмп за републиканската президентска номинация през 2024 г. се събират в Атланта, за да участват в консервативна конференция, само дни след като прокурорите в американския град повдигнаха наказателни обвинения срещу бившият президент на Съединените щати.

Тръмп няма да говори на The Gathering, събитие в Атланта, организирано от синдикирания радиоводещ Ерик Ериксън в петък и събота, но няколко други кандидати за Белия дом от Републиканската партия ще присъстват.

Шест от съперниците на бившия президент през 2024 г. са насрочени за интервюта на сцената с Ериксън, влиятелен консерватор, който критикува Тръмп.

Това включва губернатора на Флорида Рон ДеСантис – който е на второ място след Тръмп в надпреварата за републиканската номинация – и бившия вицепрезидент на САЩ Майк Пенс, който все повече критикува бившия си шеф на фона на поредица от обвинения срещу него.

Съвсем наскоро Тръмп и 18 негови съюзници бяха обвинени в Джорджия тази седмица за усилията им да отменят резултатите от изборите в САЩ през 2020 г., които бившият президент републиканец загуби от президента демократ Джо Байдън.


Това беше второто обвинение срещу Тръмп този месец, свързано с намеса в избори, и четвъртият път, когато той е криминално обвинен досега тази година.

В началото на август той беше обвинен по федерални обвинения за намеса в избори, както и по федерални обвинения за неправилно боравене с класифицирани документи през юни. Той също така е изправен пред съдебно преследване на щатско ниво в Ню Йорк, свързано с плащане на тайни пари, направено на порнозвезда.

Въпреки правните си проблеми обаче, Тръмп – който отрича да е извършил неправомерни действия във всички случаи и описва обвиненията като опит да провали кампанията си през 2024 г. – запазва солидна подкрепа сред републиканските първични избиратели.

Експерти казаха, че мнозина вярват на твърденията на Тръмп, че е жертва на политически мотивиран „лов на вещици“.

„Трудно е за някой да вкара кислород в стаята с президента Тръмп“, каза пред агенция Асошиейтед прес Тери Латън, бивш председател на Републиканската партия на Алабама, която преди това е подкрепяла Тръмп, но сега подкрепя ДеСантис за номинацията през 2024 г.

„Доналд Тръмп може да бъде изтощителен“, каза Латан. „Но хората ще ходят по счупено стъкло, за да гласуват за този човек.“

Обратно в Атланта, Ериксън – организаторът на The Gathering – каза в приветствения си адрес в петък сутринта, че събитието има за цел да позволи дискусии, които не включват Тръмп и неговата драма – и каза, че бившият президент няма да присъства присъствие.

„Това е нашето време да се съберем и да чуем от хората, които се кандидатират за длъжност, защо трябва да гласуваме за вас... каква е вашата визия“, каза Ериксън.

ДеСантис, Пенс, сенаторът от Южна Каролина Тим Скот и бившият посланик в ООН Ники Хейли трябва да се появят в квартал Бъкхед на Атланта, ориентиран към републиканците анклав в град, иначе доминиран от демократите, в петък.

Бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи и бизнесменът Вивек Рамасвами ще говорят в събота.

Всеки кандидат ще се присъедини към Ериксън за сесия с въпроси и отговори, като модераторът обещава да се съсредоточи върху въпроси, включително изкуствен интелект, християнски национализъм в САЩ и работа с Китай като глобален съперник.

Претендентите на Тръмп също ще имат шанс да изложат аргументите си директно пред американската общественост следващата седмица, когато Републиканската партия проведе първия си телевизионен дебат от кампанията през 2024 г. в Милуоки, Уисконсин.

Събитието в сряда ще даде шанс на кандидатите за Белия дом да се опитат да намалят разликата с Тръмп, който все още не е казал дали планира да участва в дебата.


Джон Хендрен от Ал Джазира, репортаж от Атланта в петък, каза, че Тръмп е говорил за евентуално провеждане на състезателно събитие по същото време като дебата следващата седмица.

„Но проблемът е, че той не трябва [да присъства на дебата], защото е по-напред [в] социологическите проучвания“, каза Хендрен, посочвайки скорошни социологически проучвания, които показват, че Тръмп има значителна, двуцифрена преднина пред неговия най-близкият съперник на GOP, DeSantis.

„И всички тези други кандидати ще бъдат попитани дали подкрепят [бившия] президент въпреки правните му проблеми и тъй като той има толкова голяма подкрепа в републиканската база... много от тях са били посъветвани да предложат подкрепа на Тръмп ”, каза Хендрен.

„Много малко от тях са били критични към него.“

Източник: Ал Джазира, Асошиейтед прес
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР