Претърсването на саудитското консулство в Истанбул във връзка с изчезването

...
Претърсването на саудитското консулство в Истанбул във връзка с изчезването
Коментари Харесай

Претърсват и резиденцията на саудитския консул след 9-часово тършуване в консулството

Претърсването на саудитското консулство в Истанбул по отношение на изгубването на журналиста Джамал Кашоги е траяло 9 часа , оповестява " Дейли сабах ".

В следствието участваха саудитски и турски екипи, водени от прокуратурата на Турция.

 Саудитска Арабия обмисля да признае, че е умъртвила журналиста Кашоги?
Саудитска Арабия обмисля да признае, че е умъртвила журналиста Кашоги?

Кашоги е погубен от ренегати от разузнаването по време на разпит

Президентът Реджеп Ердоган съобщи, че претърсването на консулството в Истанбул може да продължи и през днешния ден.

Разследващите екипи са напуснали постройката рано тази заран след 9-часово претършуване. Свидетел съобщи пред " Ройтерс ", че екип от към 10 турски следователи са напуснали консулството на Саудитска Арабия , последвани от турския прокурор.

Те са взели проби, в това число почва от градината в консулството, която е натоварена на коли, разкри представител.

 Шефът на Организация на обединените нации изиска истината за Кашоги, а Тръмп заплаши Рияд със сурово наказване
Шефът на Организация на обединените нации изиска истината за Кашоги, а Тръмп заплаши Рияд със сурово наказване

Ще има " сурово наказване ", в случай че се откри, че Саудитска Арабия е виновна

Саудитският екип е напуснал постройката на дипломатическата задача след турските следователи.

В понеделник турски дипломатически източник заяви, че взаимен турско-саудитски екип ще претърси консулството , където Кашоги за последно е забелязан на 2 октомври.

Турската полиция ще претърси и резиденцията на саудитския консул в Истанбул, осведоми локалната медия NTV, която също означи, че през днешния ден проверяващите се чака още веднъж да претърсят консулството.

 Турция разкрила записи с убийството на саудитския публицист Кашоги?
Турция разкрила записи с убийството на саудитския публицист Кашоги?

Следствието е разкрило записи от часовника

Междувременно държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео се срещна със саудитския крал Салман в двореца му в Рияд, с цел да обсъдят случая с Кашоги.

" Надявам се, че ви е комфортно тук ", обърна се кралят към американския посланик. Помпео отговори: " Благодаря ви, че приехте визитата ми от името на президента Тръмп ".

Помпео беседва и със саудитския си сътрудник Адел ал Джубейр.



В същото време Върховният комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида Мишел Бачелет прикани да се смъкна имунитетът на саудитските сътрудници , които се допуска, че са забъркани в ликвидирането на Кашоги, осведоми Агенция Франс Прес.

Вчера американски медии оповестиха, че саудитското държавно управление обмисля да признае, че изчезналият саудитски публицист Джамал Кашоги е погубен в консулството в турския град Истанбул.

Кашоги, колумнист на " Вашингтон пост ", който подлага на критика саудитското кралско семейство, влезе в консулството на 2 октомври и от този момент е в неопределеност. Докато саудитските управляващи настояват, че Кашоги още на същия ден е напуснал консулството, турски представители имат вяра, че е погубен от екип от саудитски сътрудници в постройката на дипломатическата задача.

Според известия в турските и международните медии два турски публични източника настояват, че локалната полиция разполага със звукозапис от момента на убийството на Кашоги.

Появиха се информации, че журналистът е погубен по време на разпит, който е излязъл от надзор.

Според турски медии в 03,28 часа частен аероплан със обвинени саудитски сътрудници идва на летище в Истанбул; 05,05 часа групата се настанява в два хотела до постройката на саудитското консулство; 12,13 часа няколко дипломатически коли идват в консулството, евентуално в тях са някои от саудитските агенти; 13,14 часа Кашоги влиза в постройката на консулството; 15,08 часа коли напущат консулството; 17,15 часа втори частен аероплан със саудитски жители каца в Истанбул; 17,33 часа годеницата на Кашоги, Хатидже Дженгиз, се вижда на охранителна камера да чака пред консулството; 18,20 часа единият от частните самолети излетява от летището в Истанбул, а другият аероплан излетява в 21,00 часа.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР