Претакането е може би най-досадната част от приготвянето на любимото

...
Претакането е може би най-досадната част от приготвянето на любимото
Коментари Харесай

Кисело зеле без претакане

Претакането е може би най-досадната част от приготвянето на обичаното ни кисело зеле. И може би тъкмо поради този развой огромна част от домакините се отхвърлят от концепцията да подготвят обичаната си туршия вкъщи. 
Но истината е, че претакането е развой, който може да се пропусне, без това да окаже въздействие върху крайния резултат. 
Тази част от приготвянето на кисело зеле е останала като традиция от далечното минало, когато са се приготвяли огромни количества от туршията. Претакането е било належащо, с цел да се подсигурява, че солта ще се разпредели отмерено и ще се разтвори изцяло във водата. 
Но когато подготвяме зеле в 30 и даже 100-литров бидон, не е належащо да претакаме саламурата. 
За приготвянето на кисело зеле в 30-литров бидон са нужни следните съставки:
8-10 зелки със междинна величина морска сол - 600 гр вода - 18 л Зелето се измива добре и се почиства от кочана. Може да оставите зелките цели и да ги нарежете на четвъртинки. Поставете ги в бидона. 
След това пригответе саламурата. Смесете солта с част от вода. Загрейте течността на котлона до 30 градуса (тази температура е задоволителна за разтварянето на солта). Изчакайте саламурата да се охлади и залейте зелето с нея. Прибавете останалата част от водата. След това е належащо да разклатите бидона, с цел да се смеси саламурата с водата. Затиснете зелето със специфична пластмасова решетка или огромна паница. Задължително е равнището на водата над повърхността на зелките да е 10-15 см. 
Затворете бидона. Не е належащо да претакате. След месец, най-късно след 40 дни, киселото зеле е готово за консумация. Идеалната температура за ферментация на дрождите в него е сред 0 и 10 градуса. 

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР