Пресцентърът на вътрешното министерство разпространи официална позиция за куриозния случай,

...
Пресцентърът на вътрешното министерство разпространи официална позиция за куриозния случай,
Коментари Харесай

Течението е виновно - официалната позиция на СДВР за плачещите полицаи

Пресцентърът на вътрешното министерство популяризира публична позиция за куриозния случай, при който служители на реда се разплакаха, откакто сами задействаха пикантен спрей, с цел да овладеят митинг в събота. 
 И Дейли Мирър се подигра на Министерство на вътрешните работи за плачещите служители на реда  Родната полиция... плаче?
" В случая внезапната смяна заради течение е довела до този резултат " - настояват от Столичната дирекция на вътрешните работи.

Публикуваме формалната позиция на Столична дирекция на вътрешните работи в цялостния й тип и без редакторска интервенция:

" Във връзка с нерегламентирания митинг в съботния ден бе основана организация от Столична дирекция на вътрешните работи, както и направен проект - разстановка, разясни началникът на отдел „ Охранителна полиция “ в Столична дирекция на вътрешните работи комисар Борислав Муеров. Той посочи, че митингът не е бил координиран със Столична община. Протестиращите, към 250, не са имали уредник, не са се подчинявали на никакви разпоредби на полицейските чиновници, държали са се надменно и жестоко.

С цел недопускане на директно прикосновение с полицейските чиновници и неизползване на физическа мощ – процедура по целия свят, е подхванато потреблението на пикантен спрей. Този тип помощно средство е на въоръжение на полицията и е регламентиран в ЗМВР, както и в разпоредба от 2017 година След като протестиращите всеобщо са се насочили към полицейската техника, са изблъскали спрян длъжностен автомобил. Последвало е предизвестие с полицейска сирена.

След като и това не е респектирало протестиращите, предвид на скупчването и блъскането на хора и риск от по-тежки произшествия е употребен лютивият спрей. Заради внезапна смяна на течението са наранени и протестиращи, и служители на реда. Пораженията не са тежки. На този стадий са изгледани записи и е назначена инспекция по случая, изясни комисар Муеров.

Той акцентира, че този тип помощни средства се употребяват точно при такива обстановки – нарушение на публичния ред, прикосновение с полицейски чиновник, нарушение на целостта на служебна полицейска техника. Регламентирано е, че би трябвало да бъдат взети поради атмосферните условия, само че в тази ситуация внезапната смяна заради течение е довела до този резултат. Използването на спрея е било насочващо, от буса, където са били притиснати първите протестиращи. Принципът на работа е да нямаме прикосновение с протестиращите, добави още Муеров.

Прекият началник на интервенцията комисар Радослав Стойнев, ОСПСОВОР, уточни, че помощно средство е употребявано, с цел да предотврати сериозна обстановка. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР