Пресцентърът на Министерството на здравеопазването разпространи пълния отговор на въпрос,

...
Пресцентърът на Министерството на здравеопазването разпространи пълния отговор на въпрос,
Коментари Харесай

В бюджета за здраве за догодина са предвидени трансплантации на българи и извън ЕС

Пресцентърът на Министерството на здравеопазването популяризира цялостния отговор на въпрос, насочен към министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев по време на днешния парламентарен надзор, по отношение на трансплантационно лекуване на български жители отвън територията на страната:

„ Проектът на Националната стратегия за поощряване на донорството и подкрепяне на трансплантацията (2019 - 2023 г.)  обгръща всички типове органна трансплантация за български жители в България, без значение от тяхната възраст и планува ограничения за идентифициране на всички евентуални донори.

В този смисъл чернодробната трансплантация за деца може да бъде провеждана на територията на Република България при съществуването на подобаващ донор, включването на българския пациент в листата на чакащите в България и при съблюдаване на всички изкисквания за качество на здравните грижи във всеки един стадий на трансплантацията – предтрансплантационна активност, трансплантация, следтрансплантационни проучвания, наблюдаване и лекуване на реципиентите.

Проектът на Национална стратегия беше оповестен за мнения и бележки на 14 август 2019 година на формалната интернет-страница на Министерство на здравеопазването, като все още се разискват постъпилите оферти по документа. В заповедта за работната група по Националната стратегия за поощряване на донорството и подкрепяне на трансплантацията вкарах и двама представители на пациентски организации, които също имат своите оферти.

За осъществяването на плануваните мерки е планувано и обезпечаването на средства както за предтрансплантационния, трансплантационния и следтрансплантационния интервал (наблюдение, лекуване, проучвания и др.), по този начин и за нужната инсталация и стимулиране на координаторите по донорство, трансплантационните екипи и медицинския личен състав, зает с активността. За задачата ще се търсят и благоприятни условия за обезпечаване на европейски средства. Независимо от това, с проектобюджета на Министерство на здравеопазването съм направил своята поръчка пред Министерството на финансите.

С препоръчаните промени в Наредба № 2, създадени взаимно с представители на НЗОК, на родители на деца с онкохематологични болести и на лечебните заведения, в които тези деца се лекуват, е омекотен достъпът на българските жители, включително и на децата, до качествена и навременна здравна помощ. В момента осъществяването на трансплантация на органи и хемопоетични стволови кафези в чужбина може да бъде финансирано единствено в страни от Европейски Съюз, ЕИП, Конфедерация Швейцария или в страни, с които България има подписан контракт. Министерство на здравеопазването предлага това ограничаване да отпадне и в случаите, когато трансплантация не може да бъде осъществена в България, такава да бъде финансирана в най-подходящото за пациента лечебно заведение в чужбина. Грижата за контакт и връзка с трансплантационни центрове ще бъде не на пациента, а на виновните обществени институции - НЗОК и ИА „ Медицински контрол ”. Извършените по този ред трансплантации ще бъдат финансирани от страната. Промените са оповестени на уеб страницата на Министерство на здравеопазването и до края на месец септември ще завърши разискването им.

Страната ни поставя всички нужни старания, с цел да ускори съдействието за продан на органи и да се причисли към Евротрансплант като пълноправен сътрудник. Показателно в това отношение е, че след основаването на ИА „ Медицински контрол “, България е предоставила по линия на Евротрансплант  7 органа, 4 от които – бял дроб. 

Страната ни се причисли и към FOEDUS – платформа за продан на органи сред членовете на организацията. 

Предвид неналичието на експерти в страната, които могат да организират белодробна трансплантация, продължава съдействието с отделението по гръдна хирургия към Многопрофилна болница – Виена за образование на български експерти. Четирима наши лекари към този момент минаха краткосрочно образование във виенската болница, а през месец януари 2020 година ще стартира дълготрайно образование на 16 наши експерти “.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР