Преструктурирането на държавата продължава. Вече втори месец управляващите напасват администрациите

...
Преструктурирането на държавата продължава. Вече втори месец управляващите напасват администрациите
Коментари Харесай

Синоптиците скочиха срещу преместването им в МОСВ

Преструктурирането на страната продължава. Вече втори месец ръководещите напасват администрациите й по отношение на вижданията си. Тези им дейности обаче в някои случаи се оказват много надалеч от упованията, че тъкмо тази ръководи коалиция ще сбъдне фантазиите ни за радикални и качествени промени.

 

Поредният образец за предизвикано неодобрение е решението на Министерския съвет, взето на 30 декември 2021 година, с което Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) е изваден от Министерството на образованието и науката и е " въдворен " в Министерството на околната среда и водите. В намерено писмо до министър-председателя Кирил Петков, работещите в института се пробват да схванат причините на държавното управление за тази рокада, само че към този момент безрезултатно. Рокадата е осъществена по предложение на просветителния министър акад. Николай Денков и е утвърдена от екоминистъра Борислав Сандов и финансовия министър  Асен Василев.

В посланието си до премиера, те акцентират безспорния факт, че след излизането на Национален институт по метеорология и хидрология от Българската академия на науките през 2018 година - поради кавги към парите на института и жалкото му финансиране, идващите три години в действителност са били

най-успешните за него през последните три десетилетия.

И задават въпроса:

" Прозрачно ли е взето решението за прекосяване на Национален институт по метеорология и хидрология от МОН към Министерство на околната среда и водите? Смятате ли, че може да извършите заявената от държавното управление смяна без присъединяване на водещите специалисти в съответната област? Знаете ли, че на 6 януари 2022 година сме подали писмо до Вас и министрите Василев, Сандов и Денков, подписано от всички управителни органи в Националния институт по метеорология и хидрология и подкрепено (с подписи) от 97% от работещите във всички структури на Национален институт по метеорология и хидрология в страната? Запознахте ли се с причините ни срещу това пренасяне ".

Синоптиците желаят да схванат и още нещо: дали министър-председателя е наясно с действителните претекстове на министъра на образованието Николай Денков, откакто тази промяна на Национален институт по метеорология и хидрология нито е обсъждана на договарянията за сформиране на четворната коалиция, нито е залегнала в съдружното съглашение.

" Ние, работещите в Национален институт по метеорология и хидрология, сме мощно огорчени от подобен метод при взимане на решения, при които може и да има някакъв политически смисъл, само че са некомпетентни в своята същина ", акцентират те в преднамерено писмо, изпратено на 6 януари до министрите Николай Денков, Асен Василев и Борислав Сандов.

В " прошението " си те задават още няколко основни въпроса: " Знаете ли, че той (министърът на образованието и науката акад. Николай Денков - бел. ред.) в никакъв случай не е стъпвал в Национален институт по метеорология и хидрология и нито един път не се е срещал с управлението на института от назначението му за длъжностен министър допир? Знаете ли, че с отпадането на правото на делегиран бюджет и образуване на временен излишък за Национален институт по метеорология и хидрология в Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година в реалност ни се лишава опцията за присъединяване в интернационалните и национални научни планове и стратегии и да получаваме средства по тях? Чий е този пропуск? "

Идеята на синоптиците е всички техни въпроси да получат отговори на специфична среща сред специалистите на института и министър-председателя. Всъщност, главните паники на синоптиците са свързани с три " питанки " - какви са събитията, налагащи преместването на института от през днешния ден за утре; по какви схеми ще бъде финансирана по-нататъшната му дейност; каква ще е задачата му в границите на Министерство на околната среда и водите - дали ще продължи да си работи както до момента, или ще обслужва предпочитано принципала си, а останалите - когато и в случай че си платят?

Според уточненията на Национален институт по метеорология и хидрология, сега те създават експертни оценки за осем министерства - на образованието и науката, на районното развиване и благоустройството, на финансите, на вътрешните работи, на стопанската система, на културата, на младежта и спорта, на земеделието и храните; за четири изпълнителни организации - морска администрация, за битка с градушките, по горите и по риболовство и аквакултури; за Агенцията " Пътна инфраструктура " и НАП; за следствието , прокуратурата и съдилищата . Освен това прави ежедневен продан на данни с Държавното дружество " Ръководство на въздушното придвижване " с Военновъздушните сили и подкрепя с експертни оценки и разбори активността на регионалните управи, общините и дипломатическите задачи.

След като стана ясно, че

напрежението доближи пикови стойности, 

т.е. на хоризонта се зададе махленски митинг и ефикасна стачка, министърът на образованието Николай Денков най-сетне изясни защо става дума. В особено публикуваното мнение на МОН се споделя:

" Системното място на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) е там, където се употребява неговата експертиза. Това е на първо място, само че освен Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

По закон МОН би трябвало да задава общите политики за развиване на образованието и научната активност в България и да бъде равноотдалечено от всички научни институти. Към момента, с изключение на Национален институт по метеорология и хидрология, всички институти са или към други организации като университетите, Българската академия на науките, Селскостопанската академия, или към други министерства. Например - Националният център по заразни и паразитни заболявания е към Министерството на здравеопазването, а Институтът по защита „ Проф. Цветан Лазаров “ – към Министерството на защитата.

Прехвърлянето на Национален институт по метеорология и хидрология от МОН към Министерство на околната среда и водите е поискано на 16 юли 2021 година от тогавашния министър на околната среда и водите Асен Личев. В писмото си до МОН той излага в детайли своите претекстове: „ Законът за водите основава директни отговорности за Национален институт по метеорология и хидрология и дефинира Национален институт по метеорология и хидрология като субекта, извършващ количествения мониторинг на преваляванията, подземните и повърхностните води, в това число наносния отток… Посочената активност е директно обвързвана с пълномощията на министъра на околната среда и водите по ръководство на водите на национално ниво…  Допълнително, активността на Национален институт по метеорология и хидрология е от извънредно значение за поддържането на националната мрежа за мониторинг на подземните води, част от Националната система за мониторинг на околната среда. “

Министър Личев показва още, че смяната ще увеличи успеваемостта и ще усъвършенства организацията по реализиране на мониторинга, ще усъвършенства крайния резултат при създаване на стратегически и програмни документи, директно свързани с ръководството на водите. „ Промяната ще докара и до понижаване на административния запас, директно обвързван с обезпечаване на връзката и обмена на данни при реализиране на мониторинга на водите “, се споделя в писмото до МОН... "  

В мнението на просветителното министерство се споделя още, че акад. Николай Денков в никакъв случай не е предложил смяна в статута на Национален институт по метеорология и хидрология във връзка с неговото финансиране. И постоянно е отстоявал позицията, че дали един институт е под шапката на едно или друго министерство, това по никакъв метод не трансформира неговата опция да кандидатства за научни планове.

Изясняването на плюсовете и минусите от експедирането на Национален институт по метеорология и хидрология в Министерството на околната среда и водите продължава. Опитите за доближаване на позициите - също! 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР