Преструктуриране на общински болници в ДКЦ може да стане само

...
Преструктуриране на общински болници в ДКЦ може да стане само
Коментари Харесай

Местните парламенти ще решават дали ще се преструктурират общинските болници

" Преструктуриране на общински лечебни заведения в ДКЦ може да стане единствено и само с решение на общинските препоръки. Общините са притежателят им и те ги следят и управляват ". Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев по време на блиц надзор в Комисията по опазване на здравето в Народното събрание. Днес той ще бъде изслушан и от депутатите в пленарна зала по време на парламентарния надзор, оповестява Inews.

По отношение на спомагателния запас, който общинските лечебни заведения желаеха, министър Ананиев напомни, че е поел ангажимент да се прегледат опциите за икономии в бюджета на Министерството на здравеопазването, с цел да могат да се покачат средствата, които лечебните заведения получават годишно по Методиката за субсидирането им. " Трябва да погледнем на финансирането въпреки това – от финансиране на структури да вървим към финансиране на качествено осъществена здравна активност ", добави министърът.

Министър Ананиев изясни, че по време на срещите с шефовете на регионалните лечебни заведения и с представители на общинските лечебни заведения, са сложени сходни проблеми, свързани най-много с финансовото положение и дефицита на медицински фрагменти.

" В момента създаваме промени в Наредбата за специализациите, като сме си сложили период до края на март да бъдем подготвени. Държавата би трябвало да поеме своята отговорност във връзка с младежите в системата на опазването на здравето ", съобщи Кирил Ананиев. По думите му скоро се чака да завърши и работата по медицинските стандарти. Предстои преразглеждането и на логаритмите на клиничните пътеки.

Освен промени в наредбата, в ход е и правенето на единни правила за възнагражденията в държавните лечебни заведения, което ще бъде спомагателна мотивация младежите да работят и в по-малките райони на страната.

Във връзка със свръххоспитализациите и надлимитната активност министърът разясни, че бюджетът на Касата се разходва на база признатия Закон за бюджета на НЗОК и разпоредбите, заложени в него. Няма по какъв начин да се излезе отвън утвърдените средства за болнична помощ, планувани по закон. Балансът сред обособените здравноосигурителни заплащания може да бъде поддържан до размера на законоустановените източници за финансиране. По тази причина не може да се признае регистрирана активност, която надвишава оптималния размер за финансиране. Според здравния министър би трябвало да се ускори контролът върху разходването на средства от бюджета на НЗОК.

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР