Престонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман обвини Иран

...
Престонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман обвини Иран
Коментари Харесай

Саудитска Арабия обвини Иран в пряка военна агресия

Престонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман упрекна Иран в " директна военна експанзия ", доставяйки ракети на бунтовниците в Йемен.

Това " може да бъде обсъждано като акт на война ", цитират думите на принца държавните медии, които той е споделил пред английския външен министър Борис Джонсън в телефонен диалог.

В събота беше прихваната балистична ракета покрай саудитската столица Рияд.

Иран отхвърля да въоръжава бунтовниците хуси, които се борят с ръководената от Саудитска Арабия коалиция, която поддържа държавното управление на Йемен.

Външният министър на Иран Мохамед Джавад Зариф съобщи през вчерашния ден, че " нападателните войни " и " районният тормоз " от страна на Саудитска Арабия заплашват Близкия изток.

Свързани с хусите медии прецизират, че бунтовниците са изстреляли балистична ракета Burkan H2 по интернационалното летище в Рияд, което се намира на към 850 км от границата с Йемен и на 11 км североизточно от Рияд.

Саудитските медии оповестиха, че противоракетната защита е прихванала ракетата по време на полет, само че че фрагменти от ракетата са паднали в региона на летището. Не се оповестява за потърпевши.

От интернационалната правозащитна организация Human Rights Watch оповестиха, че изстрелването на безразборна ракета по преобладаващо цивилно летище е явно военно закононарушение.

Официалната саудитска организация СПА осведоми през днешния ден, че в телефонния си диалог с принц Мохамед, Борис Джонсън е осъдил изстрелването на балистична ракета от бунтовниците хуси и удостоверил " поддръжката на Англия за Кралство Саудитска Арабия в битката против заканите за сигурността ".

" От своя страна престолонаследникът акцентира, че присъединяване на иранския режим в снабдяването на своите милиции хуси с ракети се преглежда като директна военна експанзия от страна на иранския режим и това може да бъде обсъждано като акт на война против кралството ", се добавя в известието.

Външният министър на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр съобщи пред СиЕнЕн през вчерашния ден, че ливанското коренно придвижване " Хизбула ", прокси на Иран, също е взело участие в изстрелването на ракетата.

" Това беше иранска ракета, изстреляна от " Хизбула " от територията, окупирана от хусите в Йемен ", уточни Джубейр.

В отговор на офанзивата, обединението разгласи " краткотрайното " блокиране на всички сухопътни гранични пунктове, летища и пристанища, само че сподели, че в страната ще продължи да влиза филантропична помощ при прецизни процедури за инспекция.

Ала Организация на обединените нации съобщи, че е била възпрепятствана да изпрати два полета с филантропична помощ през вчерашния ден.

Повече от 8670 души - 60 % от тях цивилни - бяха убити и близо 50 хиляди ранени при въздушни удари и сражения, откогато обединението, ръководена от Саудитска Арабия се намеси в спора в Йемен през март 2015 година /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР