Престолонаследникът на Саудитска Арабия затвърди властта си с безпрецедентна чистка

...
Престолонаследникът на Саудитска Арабия затвърди властта си с безпрецедентна чистка
Коментари Харесай

Милиардер е сред задържаните в Саудитска Арабия принцове и министри

Престолонаследникът на Саудитска Арабия затвърди властта си с невиждана чистка измежду политическите и бизнес водачи в кралството. 11 принцове, четирима сегашни и десетки някогашни министри бяха задържани по разпореждане на Висшия комитет за битка с корупцията, ръководен от бъдещия крал принц Мохамед бин Салман .

Сред арестуваните е саудитският милиардер принц Алуалид бин Талал , който има вложения в компании като " Туитър " и " Епъл ". Той е един от най-богатите хора в света със положение от 17 милиарда $ по данни на списание " Форбс ".

Засега няма детайлности какви са обвиняванията против арестуваните, само че съгласно министерството на финансите антикорупционното следствие на Висшия комитет " открива нова епоха на бистрота и отчетност.

Главният прокурор Шейх Сауд ал-Моджеб разгласи, че позицията или статуса на обвинените не повлиява на твърдото и заслужено използване на правораздаването.

Според анализатори арестите имат за цел да укрепят властта на престолонаследника Мохамед бин Салман. Миналата седмица 32-годишният принц даде обещание да унищожи останките от екстремизъм в Саудитска Арабия и да върне страната към умерения ислям.

Междувременно настрана от арестите крал Салман смени ръководителите на три министерства - на стопанската система, на военноморските сили и на националната армия. Не бяха дадени пояснения за измененията.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР