Престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман ал Сауд

...
Престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман ал Сауд
Коментари Харесай

Принцът на Саудитска Арабия видя излизане на Русия и Китай от световния петролен пазар

Престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман ал Сауд разгласи в изявление за " Блумбърг ", че в бъдеще броят на страните производителки на нефт на международния пазар доста ще бъде понижен.

" Някои считат, че след 2030 година търсенето ще намалее. Според нашите калкулации доста производители на нефт ще изчезнат ", показал саудитският принц.

Престолонаследникът предсказва излизане от петролния пазар на Китай и Русия.

" Например, ние считаме, че след пет години Китай фрапантно ще понижи производството, в случай че не излезе (от пазара). А други ще продължат да изчезват всекидневно като страни производителки на нефт. След 19 години производството в Русия с нейните 10 милиона барела ще намалее фрапантно или ще спре изцяло ", предвижда още Мохамед Салман.

Същевременно до 2030 година, съгласно неговите оценки, търсенето на нефт щяло да се усили с 1,5 % годишно.

Що се отнася до Саудитска Арабия, в тази област за нея нямало никакъв риск, счита принцът. По думите му, в бъдеще тя би трябвало да продава още повече нефт от в този момент.

По-рано съветският енергиен министър Александър дилетант разгласи, че през тази година производството на нефт в Русия се чака да доближи 553 млн. тона, като то можело да стигне пика си през 2021 година - 570 млн. тона. След това щяло да стартира последователно понижаване, като до 2035 година производството можело да падне до 310 млн. тона годишно. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР