Престолонаследникът на Саудитска Арабия предложил да използва отровен пръстен, за

...
Престолонаследникът на Саудитска Арабия предложил да използва отровен пръстен, за
Коментари Харесай

Саудитският престолонаследник обмислял убийството на покойния крал Абдула

Престолонаследникът на Саудитска Арабия предложил да употребява " токсичен пръстен ", с цел да бъде погубен , твърди някогашен почитан чиновник на саудитското разузнаване, оповестява БиБиСи.

В изявление за CBS Саад ал Джабри разяснява, че Мохамед бин Салман е споделил на братовчед си през 2014 година, че желае да направи това, с цел да разчисти трона за татко си . Имаше напрежение в ръководещото семейство по това време по отношение на наследяването.

Саудитското държавно управление назова Джабри дискредитиран някогашен чиновник с дълга история на измислици.

В изявлението за CBS Джабри предизвести, че престолонаследникът принц Мохамед - де факто държател на Саудитска Арабия и наследник на крал Салман - е " умопобъркан, палач, в Близкия изток е с безкрайни запаси, който съставлява опасност за народа си, за американците и за планетата ".

Той твърди, че на среща през 2014 година принцът е предложил на своя братовчед принц Мохамед бин Найеф, тогавашният вътрешен министър, че може да провежда убийството на крал Абдула .

" Той му сподели: " Искам да убия крал Абдула. Ще получа пръстен с отрова от Русия . Достатъчно е единствено да се ръкуваме и с него ще е свършено ", сподели Джабри. " Дали единствено се хвалеше... той сподели това и ние го приехме съществено. "

Той сподели, че въпросът е организиран частно в кралския съд, само че добави, че срещата е скрито снимана и че знае къде се намират две копия на видеозаписа .

Абдула умря на 90-годишна възраст през 2015 година и беше завещан от своя полубрат Салман , бащата на Мохамед бин Салман, който уточни Мохамед бин Найеф за престолонаследник.

През 2017 година Мохамед бин Найеф бе сменен като правоприемник на трона от Мохамед бин Салман . Той също загуби ролята си на вътрешен министър и съгласно известията бе подложен предходната година по неуточнени обвинявания.

Джабри бяга в Канада , откакто Мохамед бин Найеф бе свален. Той сподели в изявлението, че е предизвестен от другар в разследваща работа в Близкия изток, че Мохамед бин Салман изпраща екип да го убие през октомври 2018 година,.

Той твърди, че екип от шест души е кацнал на летище в Отава, само че е бил депортиран , откакто митниците открили, че носят " съмнително съоръжение за ДНК разбор ".

Миналата година Джабри упрекна престолонаследника в опит за ликвидиране в цивилен иск, заведен във федерален съд на Съединени американски щати.

Принцът отхвърли обвиняванията. Той също по този начин отхвърли каквото и да е присъединяване в убийството на Джамал Кашоги, макар че.

БиБиСи се свърза със саудитското държавно управление за коментар по обвиняванията.

В изказване, изпратено до CBS, посолството на Саудитска Арабия във Вашингтон дефинира Джабри като " дискредитиран някогашен държавен чиновник с дълга история на измисляне и основаване на разсейващи фактори, с цел да скрие осъществените от него финансови закононарушения, възлизащи на милиарди долари, за обилен метод на живот за себе си и фамилията си ".

Джабри е съден за корупция от разнообразни саудитски организации, а канадски арбитър замрази активите му, казвайки, че има " нужни доказателства за машинация ".

Той отхвърля да е откраднал каквито и да било държавни пари, заявявайки, че някогашните му работодатели са го възнаградили обилно.

През март 2020 година саудитските управляващи задържаха сина на Джабри Омар и дъщерята Сара в това, което правозащитните групи споделиха, че е явно изпитание да го принудят да се върне в Саудитска Арабия .

Миналия ноември, два месеца откакто татко им съди престолонаследника, братята и сестрите бяха наказани надлежно на девет и шест години и половина затвор от саудитски съд, откакто бяха наказани за пране на пари и " опит за бягство " от страната. Те отхвърлиха обвиняванията.

Апелативен съд удостовери присъдите им в скрито съвещание, на което те не участваха.
 Вдовицата на Кашоги сложи под подозрение уговорката на Байдън да потърси сметка на Саудитска Арабия
Вдовицата на Кашоги сложи под подозрение уговорката на Байдън да потърси сметка на Саудитска Арабия

Три години от бруталното ликвидиране на саудитския дисидент
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР