Престижното издание „Холивуд Рипортър“ посвети обширна рецензия на българския филм

...
Престижното издание „Холивуд Рипортър“ посвети обширна рецензия на българския филм
Коментари Харесай

“Холивуд Рипортър“ хвали наш филм

Престижното издание „ Холивуд Рипортър “ посвети обширна критика на българския филм „ Бащата “, който предходната седмица завоюва Голямата премия „ Кристален глобус “ на един от най-авторитетните кинофестивали в света – в Карлови Вари, Чехия, написа Монитор.

„ Българското сценарно-режисьорско дуо Кристина Грозева и Петър Вълчанов превключва на по-мека абсурдно-комедийна предавка с третия си филм след хапливите обществени мнения в техните спечелили доста награди драми „ Урок “ (2012) и „ Слава “ (2016), последната от които бе формалната номинация на страната за премиите „ Оскар “. „ Бащата “ е горчиво-сладък фамилен фарс, разположен в дълбоката българска провинция, където хората към момента имат вяра повече в антични суеверия и вълшебен фолклор, в сравнение с в уродливата държавна администрация. Историята може да слага на тестване границите на достоверност на някои места, само че като цяло този филм странствуване отвън картата е хуманно, състрадателно, обусловено от характерите наслаждение “, написа създателят Стивън Далтън.

Той акцентира, че продукцията (наша копродукция с Гърция) е частично въодушевена от действителни събития, богата е на комични бъркотии и има универсалния сексапил на немския притежател на голям брой награди – кино лентата „ Тони Ердман “ на Марен Аде. Изданието допуска, че „ Бащата “ ще откри топъл банкет измежду фестивалните кръгове по света, а ползата на публиката също е солидна алтернатива, като се съди по предходните зрителски резултати на тандема. Базираната в Париж компания Wide Management се занимава с световните продажби на лентата в разнообразни страни.

След като наблюдава фабулата, чиято завръзка е погребението на майката на основния воин (Иван Бърнев), провокирало някои свръхестествени и неуместни феномени, критикът отбелязва, че „ сатиричните фрагменти на ежедневна корупция в пост-комунистическа България припомнят за някои от по-мрачните линии в „ Урок “ и „ Слава “. Далтън хвали изключително играта на артиста Иван Савов в ролята на овдовелия татко и го назовава патриарх, сходен на Крал Лир, чиято връзка с действителността е мощно объркана от скръбта и разтърсването.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР