Престижните награди за кино и телевизия Златен глобус бяха раздени

...
Престижните награди за кино и телевизия Златен глобус бяха раздени
Коментари Харесай

Невероятно силна реч на Опра Уинфри на наградите Златен глобус

Престижните награди за кино и телевизия " Златен глобус " бяха раздени в Съединени американски щати. Тази година обаче фокусът бе ориентиран освен върху номинираните продукции и артисти, а и върху битката със половия тормоз в промишлеността.

В знак на взаимност с жертвите на полови похищения съвсем всички присъстващи звезди бяха облечени в черно. Темата за издевателството бе наранена в словото на водещия Сет Майерс, само че най-запомняща се сигурно ще остане тази на Опра Уинфри. На церемонията тя получи премия за повсеместен принос, а изявлението ѝ бе наречено " президентско " и " именито ".

В него Уинфри приказва за расизма, сексизма и придвижването против половото принуждение #MeToo. Отдаде респект на Риси Тейлър – афроамериканка, която през 1994 дръзва да заяви, че е станала жертва на групово обезчестяване от шестима бели мъже в Алабама и умря предишния месец на 97 години, и изрази страдание от „ културата, разрушена от брутално авторитетни мъже”.

" Прекалено дълго дамите не бяха чувани или не им беше вярвано, в случай че се осмелят да признаят истината за насилниците. Но времето на насилниците изтече. Времето им изтече. Времето им изтече ", повтори няколко пъти Уинфри под аплодисментите на публиката.

" В кариерата си постоянно съм се опитвала да описвам за това по какъв начин се държат мъжете и дамите. Как изпитват позор, по какъв начин обичат и по какъв начин се ядосват, по какъв начин се провалят, по какъв начин гледат на света, по какъв начин преодоляват. Интервюирала съм хора, които са минали през някои от най-грозните неща, които въобще могат да се случат. И това, което ги сплотява, е способността да продължат да изпитват вяра за светла заран даже след най-тъмната нощ. Затова желая всички девойки, които гледат в този момент, да знаят, че нов ден идва на хоризонта. И когато този нов ден настъпи, ще бъде поради доста забележителни дами, доста от които са в тази зала, както и поради феноменални мъже - всички те се борят крепко, с цел да се трансфорат в водачите, които ще ни отведат до времето, когато на никой няма да му се постанова да каже #MeToo! ", приключи Уинфри.



Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР