Престижната награда „Букър“ за най-добър роман на английски език бе

...
Престижната награда „Букър“ за най-добър роман на английски език бе
Коментари Харесай

Две дами делят 50 000 паунда за наградата Букър

Престижната премия „ Букър “ за най-хубав разказ на британски език бе присъдена на писателките Маргарет Атууд за романа „ Заветите “ и на Бернардин Еваристо за „ Момиче, жена, друго “ в изненадващо двойно награждаване, заяви Ройтерс. Двете авторки ще си поделят тазгодишната награда от 50 000 паунда.

79-годишната канадска писателка Маргарет Атууд бе удостоена с „ Букър “ и през 2000 година за романа „ Слепият палач “. „ Заветите “, излязъл предишния месец, е продължение на бестселъра й от 1985 година „ Историята на прислужницата “.

Бернардин Еваристо е първата чернокожа жена, която получава оценката. В „ Момиче, жена, друго “ тя споделя историите на 12 героини на възраст от 19 до 93 години.

Въпреки че премията „ Букър “ е била присъждана на двама създатели и в предишното, през 1993 година разпоредбите са изменени и се взема решение тя да се дава на един публицист. Но тази година комисията съобщи, че членовете й не са могли да реализират единодушие коя от двете книги (в къс лист от 6) е по-добра.

Източник: Монитор
Снимка: БГНЕС
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР