Престъпната група от Регионална дирекция по горите - София и

...
Престъпната група от Регионална дирекция по горите - София и
Коментари Харесай

Задържаните лесничеи смятали горите за бащиния

Престъпната група от Регионална дирекция по горите - София и Държавно горско стопанство - Своге се е занимавала с изключение на с противозаконен рандеман и търговия с дървен материал, нелегално държане на оръжие, палеж на автомобил и увреждане на техника и други

Това разгласи заместникът на основния прокурор Иван Гешев на брифинг в Спецпрокуратурата. Гешев оцени закононарушението на проведената незаконна група като първото по рода си в сегмента горска мафия.

Заместник-директорът на ГДБОП старши комисар Стоян Темелакиев изясни, че информацията за незаконната група е постъпила в края на май 2018 година " Придобита е информация, че длъжностните лица, които получават заплата от страната, са възприели горския фонд като бащиния и са се разпореждали както намерят за добре, без да се преценяват със закона и разпоредбите ", изясни Темелакиев.

Групата е правила противозаконен рандеман и търговия с дървен материал от 2014 година до сегашния миг, когато е разрушена. Продадената противозаконна дървесина е на стойност 4 милиона лв..

Налице са доказателства и за осъществени от проведената незаконна група обири на части от профилирана горска техника, тенденциозен палеж на автомобил и държане на огнестрелни оръжия , без съответно позволение. Има подавани сигнали, че е стреляно и по жилища на хора.

При претършуване в базата в с. Батулия, община Своге, стопанисвана от двама от тях, са открити и нелегално държани 5 пушки и огромно количество муниции . Продължават обиските, претърсванията и разпитите на очевидци.

Наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев разяснява, че се касае за проведена незаконна група от 5 души , която следва структурата и йерархията на Изпълнителната организация по горите.

Само един от участниците не е длъжностното лице от ИАГ. Последният подобен арестуван е чиновник от системата на осъществяване на наказванията (надзирател в затвор), само че е в роднинска връзка с човек от незаконната група , изясни прокурорът.

Престъпната група е наемала хора , които са били лъгани, че правят законна сеч и поголовна сеч.

Към момента арестуваните са шефът на Регионална дирекция по горите - София, шефът на Държавно горско стопанство - Своге, двама горски стражари от ДГС- Своге и още едно лице.

Незаконната дървесина е открита във фабрика за палети, които са били продавани на частни лица. Групата е работила на територията на Банско, София-област и Благоевград.

Образувано е досъдебно произвеждане, посочи прокурор Кънев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР