Престъпна небрежност при изпълнение на задълженията - така правосъдният министър

...
Престъпна небрежност при изпълнение на задълженията - така правосъдният министър
Коментари Харесай

Цачева: Престъпна небрежност е случилото се в Софийския затвор

Престъпна немарливост при осъществяване на отговорностите - по този начин правосъдният министър Цецка Цачева дефинира видяното от нея в записите на охранителните камери в софийския затвор при бягството на Владимир Пелов и Радослав Колев. Пред депутатите през днешния ден тя сподели, че е шокирана от това, което е видяла. Цачева не изключва след привършване на инспекцията да има и други санкции, с изключение на поисканите от нея през вчерашния ден оставки на Директора на местата за отнемане от независимост и на шефа на Софийския затвор.

Министър Цачева не може да си изясни по какъв начин при съществуващия режим, правила и заповеди, бегълците са се оказали въоръжени. По думите ѝ към момента не е ясно имало ли е и каква вероятно е била вътрешната помощ за Владимир Пелов и Радослав Колев.
Цецка Цачева - министър на правораздаването: Пробойните в Главна дирекция осъществяване на наказванията е извънредно комплициран. Първо заради голямото текучество. Не единствено до средства финансови става дума. Става въпрос и за организация на целия развой и несъмнено за човешкия фактор - осъществяване на съответните разпореждания, указания, вътрешни правила, които очевидно не са били спазвани по надлежния ред, с цел да се стигне до този недодялан случай.
Затова министър Цачева чака в най-кратък период новоназначените ръководители да създадат оферти какво още е належащо да се направи във връзка с човешкия фактор и надзирателно - охранителната техника. Самата тя е сюрпризирана, че надзирателите в пандиза не са въоръжени и че единствено защитата на централния вход е имала оръжие.
Цецка Цачева - министър на правораздаването: Само там служителят е въоръжен. Съгласно всички други правила, всички други чиновници, които са ситуирани на разнообразни постове и са в пандиза, нямат право на никакви помощни средства.
За самото бягство Цачева разясни, че то е станало в границите на минута и половина след приемане на поисканите от пандизчиите колета - електронна игра за единия и бързовар за другия.

Цачева се усмихна чак най-после, когато даде обещание да намерения дали да не награди чистачката на пандиза, хукнала да гони двамата нарушители.

По случая, отново в Народното събрание, вътрешният министър Валентин Радев беше напълно сбит.
Валентин Радев - министър на вътрешните работи: Не мога да мисля дали са у нас, или не - доста бързо заградихме, надявахме се, че в София ще ги хванем..., само че не мога да кажа нищо - виждате какъв брой са опитни. Те не са инцидентни и неприятното е, че са рискови и аз предизвестявам всички да не са в контакт с тях.
Министърът уточни, че арестуваният и в следствие освободен наследник на Пелов не им е оказал помощ доста, само че са получени над 100 сигнала, свързани с бягството, като трийсетина от тях съставляват интерес и се ревизират.
 Валентин Радев: Работим по 30-на сигнала за местонахождението на избягалите Валентин Радев: Работим по 30-на сигнала за местонахождението на избягалите
Кръгът към търсените Владимир Пелов и Радослав Колев се стеснява, настояват източници от следствието. Вътрешният министър Валентин Радев заяви, ч...
  Министерство на вътрешните работи има над 100 сигнала с информация за избягалите пандизчии Министерство на вътрешните работи има над 100 сигнала с информация за избягалите пандизчии
Кръгът към търсените Владимир Пелов и Радослав Колев се стеснява, настояват източници от следствието. Вътрешният министър Валентин Радев заяви, ч...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР