Престъпна група от четирима човека, сред които и агент на

...
Престъпна група от четирима човека, сред които и агент на
Коментари Харесай

Спипаха иманяри със златен венец за 2 млн. евро


Престъпна група от четирима индивида, измежду които и сътрудник на ДАНС, били хванати по време на договорка, при която желали да продадат златен венец за 2 милиона евро. Това стана ясно на ексклузивен брифинг на спецпрокуратурата и службите.

В края на юли била получена информация от ДАНС в ГДБОП, че се готви договорка с културно-исторически полезности. В понеделник службите са реагирали по необходимост и в началото са задържали седем души в Симеоновград, които се пробвали да продадат 400 гр. златен венец от античността.

"На четирима от тях, измежду които и сътрудник от ДАНС, са повдигнати обвинявания за присъединяване в тайфа, занимаваща се с търговия на културно-исторически полезности. Те имат и обвинявания, че предложили за отчуждаване движими културни полезности ", сподели прокурорът Сийка Милева, която проверява случая. Трима от упрекнатите са осъждани.

Освен златния венец, са били изложени и две гривни.

Зам.-директор на института по археология към Българска академия на науките Христо Попов сподели, че артефактите са неповторими и най-вероятно датират от втората половина на 4 век преди новата епоха.

"Откъде е добита тази иманярска находка занапред ще откриваме ", сподели зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Предполага се, че договорката за златния венец е била с чужденци, защото и преди имало опит съкровището да бъде изнесено в Турция. "Ролята на служителя на ДАНС била да координира срещите на иманярите с купувачи. Той е проверявал надеждността им ", изясни Гешев.

От спецпрокуратурата ще изискат непрекъснат арест от съда на упрекнатите.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР